Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Mađarski kulturni centar na Paliću ustupljen Udruženju MKUD „Palić“

10.02.2022.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, narodni poslanik i predsednik Skupštine grada Subotice dr Balint Pastor (Dr. Pásztor Bálint) i predsednik Udruženja „Mađarsko kulturno-umetničko društvo Palić“ Ana Čisar Molnar, održali su danas pres-konferenciju u prostorijama Mađarskog kulturnog centra (MKC) na Paliću, povodom ustupanja objekta MKC Udruženju „Mađarsko kulturno-umetničko društvo Palić“. Zgrada MKC na Paliću, izgrađena u okviru IPA projekta „Colourful Cooperation“ („Raznobojna saradnja“) prekogranične saradnje između Mađarske i Srbije, ugovorom o zakupu poslovnog prostora od strane Grada Subotice data je u zakup na period od deset godina Udruženju „Mađarsko kulturno-umetničko društvo Palić“. U okviru projekta „Colourful Cooperation“ izgrađen je i Srpski kulturni centar „Kolo“, u Morahalomu.

14963_1.jpg

Ištvan Pastor je, tim povodom, rekao da se današnjim događajem stavlja tačka na jedan veoma dugačak proces gradnje i uzimanja u posed velelepne zgrade Mađarskog kulturnog centra od strane „Mađarskog kulturno-umetničkog društva Palić“.

„Ideja vezana za izgradnju ove zgrade nastala je jako davno, Savez vojvođanskih Mađara nosi to kao neku vrstu političke obaveze ili političkog obećanja prema Palićanima još od 2008. godine. Bio je to veoma dugačak period koji je protekao u znaku brojnih aktivnosti vezanih za kupovinu zemljišta, izradu dokumentacije i stvaranje pretpostavki za finansiranje ove izgradnje putem prekogranične saradnje sa našim prijateljima iz Morahaloma kroz jedan projekat koji je nacionalnu višebojnost stavio u fokus vrednosti. Na bazi tog projekta nastao je kulturni centar 'Kolo' u Morahalomu, koji je već duže od dve godine u funkciji, kao i drugi krak tog projekta, a to je ova zgrada na Paliću koja se danas daje u zakup Udruženju 'Mađarsko kulturno-umetničko društvo Palić'“, istakao je Ištvan Pastor.

 14963_2.jpg

On je naveo da je ukupna vrednost projekta „Colourful Cooperation“ iznosila 3,17 miliona evra od kojih je 85 odsto obezbedila Evropska unija, a 15 odsto gradovi Morahalom i Subotica.

„Za izgradnju ovog objekta EU je obezbedila 961.000 evra, a Grad Subotica je izdvojio 170.000 evra. Mislim da će ovaj prelepi prostor, koji je izvanredan za kulturne sadržaje,  upotpuniti paletu ponude Palića kao turističke destinacije“, rekao je Ištvan Pastor.

Na osnovu projektne dokumentacije, namena ovog objekta je da opslužuje Mađare sa Palića i njihove kulturne potrebe, a „Kola“ u Morahalomu da opslužuje srpsku kulturu, podsetio je dr Balint Pastor, i podvukao da to ne znači da ovaj objekat ne mogu da koriste svi stanovnici Palića i Subotice, pa čak i regiona.

„Želeo bi da se zahvalim Timei Horvat, koja je bila rukovodilac projekta od prvog do poslednjeg dana. Zahvalio bih se, takođe, i našim koalicionim partnerima i gradonačelniku što je imao sluha za naše argumente da 'Mađarsko kulturno- umetničko društvo Palić' sa Palića, u skladu sa zamislima iz projektne dokumentacije, od Grada Subotice dobije ovaj objekat u zakup na deset godina. Siguran sam da će se to kulturno-umetničko-društvo ophoditi prema ovom objektu kao dobar domaćin i da je doneta prava odluka. U ovom objektu, koji pre svega treba da funkcioniše u interesu građana Palića,  već ove godine će se održati značajne manifestacije koje neće biti samo od lokalnog i gradskog značaja, već i od regionalnog značaja u sferi turizma i kulture“, naglasio je dr Balint Pastor.

14963_3.jpg 

On je dodao da mu je izuzetno drago što je veliki broj Palićana prisustvovao današnjem događaju i što na taj način pokazuju da ovaj objekat smatraju svojim.

„To je i garancija da će uvek biti života među zidovima ovog velelepnog objekta, koji je koštao više od milion evra, u koji je ugrađena i najmodernikja zvučna i svetlosna tehnika. Iskoristio bih ovu priliku da predsednici Udruženja 'Mađarsko kulturno-umetničko društvo Palić' simbolično uručim primerak ugovora o zakupu kako bismo imali crno-na belo da ono o čemu smo danas pričali nije samo neko predizborno obećanje, već da je to zaista tako i da je gradonačelnik potpisao taj ugovor“, istakao je dr Balint Pastor.

14963_4.jpg

Ana Čisar Molnar izrazila je zahvalnost što udruženje na čijem je čelu konačno ima svoj dom.

14963_5.jpg

„Više od decenije smo puno radili na tome da pokrenemo amaterski kulturni život na Paliću, pošto se ranije sve dešavalo u gradu. Sada već imamo razne sekcije u okviru udruženja koje će svoje probe i nastupe od danas održavati u ovoj zgradi. Pored naših tradicionalnih manifestacija, otvorena je i mogućnost za organizovanje nekih novih programskih sadržaja. Za nas je veoma važno da pored dece, mladih i srednje generacije, i naši stariji sugrađani u ovoj zgradi pronađu svoje mesto, da im ponudimo program koji ih interesuje i da i njima poslužimo kao dom“, kazala je Ana Čisar Molnar.

 14963_6.jpg