Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Ministar Nedimović, pokrajinski sekretar Božić i gradonačelnik Bakić obišli firmu „Su frut“

16.02.2022.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović, pokrajnski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Čedomir Božić, i gradonačelnik Subotice Stevan Bakić obišli su danas, u Gornjem Tavankutu, hladnjaču male porodične firme „Su frut“ d.o.o. iz Donjeg Tavankuta koja se bavi proizvodnjom voća, kao i otkupom, čuvanjem, pakovanjem i izvozom voća i povrća. Nakon obilaska hladnjače, održan je sastanak sa voćarima iz Donjeg i Gornjeg Tavankuta na kome se razgovaralo o problemima sa kojima se susreću.

 14972_1.jpg

Čedomir Božić je, tim povodom, izjavio kako je „Su frut“ primer dobrog poslovanja, da je to firma u kojoj se poslovanje odvija bez prekida i zastoja i da u njoj već šest godina rade isti radnici.  

14972_2.jpg 

„Iskoristio bih ovu priliku da podsetim da Sekretarijat za poljoprivredu do petka ima nekoliko konkursa koji se odnos na poljoprivredne proizvođače. Najbitniji su konkursi za navodnjavanje i za ulaganje u fizičku imovinu, kao i nedavno  objavljeni konkurs za mlade, koji će se nastaviti,  gde mladi početnici u poljoprivredi mogu da ostvare povraćaj sredstava u iznosu do 90 odsto troškova svoje investicije“, naveo je Božić.

Gradonačelnik Bakić je kazao da je bilo zadovoljstvo obići danas sa ministrom Nedimovićem i pokrajinskim sekretarom Božićem porodično poljoprivredno preduzeće „Su frut“, koje ovde, u Tavankutu, uspešno vode porodice Stantić i Vizin.

„Uverili smo se na kako ozbiljan način naši sugrađani vode svoj, izvozno usmeren, posao. Ovde postoje veliki kapaciteti, ne samo za uzgajanje kvalitetnog voća i povrća, nego i za njegovo skladištenje, pakovanje i izvoz. Hvala im na gostoprimstvu i hvala ministru Nedimoviću što je i u ovom svom mandatu redovan gost Subotice i okoline, kao što je to bio i u prethodnom“, rekao je gradonačelnik Bakić.

Istakao je da je živa reč naših poljoprivrednika dragocena, kako resornom ministarstvu, tako i subotičkoj lokalnoj samoupravi, da se međunarodne okolnosti i uslovi na tržištu stalno menjaju i da je veoma važno da postoji ovako kvalitetna komunikacija.

14972_3.jpg 

„Ova porodična firma izvozi kvalitetnu jabuku i to najvećim delom na veoma zahtevno tržište Ruske Federacije. Cilj nam je da imamo što više ovakvih manjih porodičnih firmi koje ostvaruju uspehe u poljoprivredi, koje zarađuju, imaju zadovoljne zaposlene i najbolje tehničke uslove za rad. Grad Subotica će uvek u tome pomoći, pre svega kao najbolji most za saradnju svakog proizvođača sa nadležnim ministarstvom“,  rekao je Bakić.

Podsetio je da je mnogo toga urađeno u našoj poljoprivredi u proteklih deset godina, i naglasio da nas neslućene mogućnosti daljeg razvoja, kroz veću saradnju sa Kinom i obnovu železnice, tek čekaju.

„To je vizija Srbije i njenog razvoja koju ima predsednik Aleksandar Vučić, a koju ćemo mi, kao Grad Subotica, sprovoditi snažno, kao pouzdani partneri, kako Ministarstva poljoprivrede, tako i naših ratara, stočara, voćara i svih ostalih koji žive od ove bačke zemlje“, poručio je gradonačelnik Stevan Bakić.

U ime voćara sa ovog područja i svoje ime, ministru Nedimoviću, pokrajinskom sekretaru Božiću i gradonačelniku Bakiću na poseti i iskazanom interesovanju za probleme u voćarstvu zahvalila se Tatjana Vidaković Vizin, proizvođač višnje i trešnje.

 14972_5.jpg

„Na sastanku sa ministrom Nedimovićem razgovarali smo o tehničkim problemima voćara, odnosno o jednom gorućem problemu, a to je nedostatak prerađivačkih kapaciteta. Poznato je da je 'Medoprodukt' svojevremeno mogao da preradi sve što proizvede naše malo selo, pa i šire, međutim sada nemamo nijedan prerađivački kapacitet. To nam pravi veliki problem i voćarstvo je zbog toga na velikom gubitku. Verujemo da ćemo u skorije vreme da nađemo plasman koji je siguran za našu industrijsku robu“, kazala je Tatjana Vidaković Vizin.

 14972_4.jpg