Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Uručena priznanja sportistima u okviru akcije „Medalja Lajoša Vermeša“

14.03.2022.

Istaknutim sportistima i najboljem sportskom kolektivu danas su uručena priznanja u okviru tradicionalne, šesnaeste po redu akcije „Medalja Lajoša Vermeša”. Za najboljeg sportistu Subotice proglašen je Andrej Barna, plivač Spartaka, koji je zablistao upravo na Olimpijadi održanoj prošle godine u Tokiju.  Od prošle godine on je najbrži srpski plivač na 50 i 100 metara kraul stilom. Drugo mesto zaslužio je Sebastijan Nađ, rvač Spartaka Na trećem mestu je Tijana Filipović, prvotimka Ženskog fudbalskog kluba Spartak i članica ženske seniorske reprezentacije Srbije. Za najbolji klub proglašen je Ženski fudbalski klub Spartak.

15017_1.jpg

Današnja svečanost počela je minutom ćutanja u znak sećanja na Mihalja Vermeša, Milenka Brustulova, Ivicu Kajdočija,  Milana Mileusnića, Josu Markovića, dakle na plejadu sportskih radnika koji su dali doprinos akciji dodele medalja Lajoša Vermeša, koji je  6. avgusta 1880. godine organizovao Palićke sportske igre, takozvanu „Palićku olimpijadu“, 16 godina pre održavanja prvih Olimpijskih igara modernog doba, u Atini.

Uručujući Vermešove medalje za najbolje sportiste predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor je istakao da mu je čast što je i ove godine deo svečanosti ali da je izuzetno tužan jer je ovo prva godina bez Mihalja Vermeša.

„Mi koji smo dobili poverenje da nešto uradimo za ovaj grad u ovoj društvenoj ili političkoj sfri pokušavamo da čuvamo sećanje na Lajoša Vermeša i da to ima i konkretne rezultate. U tome nam je u velikoj meri Mihalj Vermeš bio od koristi“, rekao je dr Balint Pastor.

15017_2.jpg

Naglasio je da je upravo Mihalj Vermeš ustupio razglednice koje se nalaze na tablama postavljenim na obali Lajoša Vermeša, na Paliću.

„Zajedno s njim smo postavili table koje svedoče o tome da je Lajoš Vermeš 16 godina pre nego što su  organizovane moderne olimpijske igre u Atini 1896. godine organizovao olimpijadu na Paliću i od tada se može reći da je Subotica, odnosno Palić grad sportova. S druge strane, sada se radi projektno-tehnička dokumentacija za obnovu Sovine kule, Bagojvara, koji je možda najznačajniji objekat koji svedoči o tome šta je radio i ko je bio Lajoš Vermeš. To je naš zadatak i nadam se da ćemo u tome biti uspešni, barem u maloj meri u kojoj su uspešni sportisti Subotice u raznim sportovima na vojvođanskim, republičkim i nekim drugim evropskim šampionatima. Čestitam svim sportistima na ostvarenim uspesima“, naglasio je dr Balint Pastor.

Nagradu najboljem klubu uručila je članica Gradskog veća zadužena za oblast sporta i omladine Nataša Aleksić.

15017_3.jpg

„Nama koji smo u sportu ostalo je da idemo putevima Lajoša Vermeša, jer sve ono što je on uradio za Suboticu, Palić za  sport našeg grada na nama je da sledimo, da nastavimo, baš kao što je on  radio, da naše mlade nade, da svako dete bude u sportu, i da jednog dana dođe ovde i dobije medalju. Čestitam dobitnicima i sigurna sam da su medalje u pravim rukama“, istakla je Nataša Aleksić.

Ovogodišnja podela nagrada počela je dodelom priznanja koje će nositi ime po Mihalju Vermešu, unuku Lajoša Vermeša. Reč je o plaketi kojom će i ubuduće biti nagrađivani klubovi i pojedinci koji iza sebe imaju značajne jubileje. Prizanje ovog karaktera primio je Konjički klub „Bačka“.

Sportisti koji su ostvarili plasman od 4. do 10. mesta nagrađeni su tradicionalnim Vermešovim plaketama, a to su: Elena Baić iz ŽOK Spartak, Nenad Zakić, jedriličar Palića, Nemanja Jungić, odbojkaš Spartaka, Nenad Pavković, član Kluba podvodnih aktivnosti Spartak, Maksim Puškar, atletičar Spartaka, bokser Spartaka Veljko Gligorić, Tamaš Kajdoči, iz Kluba dizača tegova Spartak, Nina Šabić, gimnastičarka Sokolskog društva Spartak i Stefan Kostadinović, član Stonoteniskog kluba Spartak Infostud kome je pripalo i memorijano priznanje za sportski podvig godine koje čuva sećanje na Luku Andrašića koji je dva puta osvajao priznanje za sportski podvig godine.

15017_4.jpg

O najboljim sportistima ove godine je, kao i svake prethodne, odlučivao tridesetočlani žiri sastavljen od sportskih radnika, trenera i novinara, koji je javno, kroz stranice našeg lokalnog nedeljnika, ocenjivao učinak sportista i sportskih klubova Subotice.

Vreme Lajoša Vermeša je prošlo, ali njegov sportski duh i dalje živi kroz nagrade koje su ustanovljene prvo u nedeljniku Subotičke, a danas akciju sprovodi Sportsko-rekreativno udruženje „Vermeš 1860“, uz „Nove Subotičke novine“ kao medijskog partnera, uz podršku Grada Subotice, odnosno resora za sport i omladinu, Sportskog saveza Subotice, Sportskog saveza Srbije, te prijatelja i donatora akcije.