Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Otvoreni XVI dani pčelarstva

29.09.2012.

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić otvorio je XVI dane pčelarstva Subotica 2012., koji se na gradskom trgu, kod Plave fontane, u organizaciji subotičkog Udruženja pčelara „Pčela“ održavaju od 28. do 30. septembra. Otvaranju ove tradicionalne manifestacije koja je okupila više od 30 proizvođača meda i drugih pčelinjih proizvoda iz Subotice, Vojvodine, centralne Srbije, Rumunije, Mađarske i Bosne i Hercegovine, kao i nekoliko proizvođača pčelarske opreme, pribora i alata iz naše zemlje, prisustvovali su predsednik Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine Veljko Stevanović i Kristian Čobanaš, predsednik pčelarskog saveza županije Temišvar.

6180_1.jpg

Na današnjoj svečanosti koja je počela povorkom preko Korzoa sa mažoretkinjama, fijakerom sa kraljicom meda Natašom Đurić iz Mehovine kod Vladimiraca i predsednikom Udruženja pčelara „Pčela“ Živoslavom Stojanovićem, vitezovima meda „Subotička ravnica“ i orkestrom bubnjara, priređen je prigodan kulturno-umetnički program koji je počeo pčelarskom himnom u izvođenju hora OŠ „Jovan Mikić“.

Otvarajući XVI dane pčelarstva, Modest Dulić je istakao da ljudi i uopšte ljudska civilizacija više od dva milenijuma zna o blagotvornom i lekovitom dejstvu meda ne samo u smislu preventive i podizanja imuniteta, nego i u smislu mogućnosti lečenja od nekih bolesti.

- Nekada, u drevna vremena, med se smatrao darom od boga i tečnim zlatom prirode, što govori o njegovom značaju i vrednosti. Danas klasična, odnosno konvencionalna medicina, kao i narodna medicina, prihvata i priznaje lekovita svojstva meda. Ne samo med, nego i matični mleč, propolis i pčelinje izlučevine dobro utiču na metabolizam čoveka i na podizanje imuniteta. Pored svog lekovitog značaja, med je jedini lek koji ima praktično neograničen rok upotrebe. Naša zemlja ima dobre preduslove za proizvodnju kvalitetnog meda, imamo umereno kontinentalnu klimu i prirodne resurse koji ukazuju na ogromne potencijale za razvoj pčelarstva, međutim te potencijale treba koristiti na još bolji i kvalitetniji način. I država je, naravno, tu da pomogne, posebno u godinama kada nas, kao i ove godine, pogodi suša, naglasio je Modest Dulić.

Živoslav Stojanović je kazao kako ova manifestacija postaje sve masovnija i da je jedna skromna izložba posvećena medu pretvorena u međunarodnu manifestaciju.

- U ovoj neobično teškoj godini pre svega za čitavu poljoprivredu, a u okviru toga i za pčelarstvo, naše udruženje 'Pčela' smoglo je snage da i ove godine organizuje jednu ovakvu izložbu, da prikaže šta su to naše pčelice ove godine mogle da sakupe i da ugosti naše drage prijatelje ne samo iz Subotice, nego i iz Vojvodine, centralne Srbije, Bosne i Hercegovine, Rumunije i Mađarske. Ova manifestacija ujedno je i prilika da sa kolegama iz drugih zemalja razmenimo iskustva i vidimo šta bi trebalo da učinimo u narednom periodu, jer je činjenica da pčelari neće lako prezimiti zbog klimatski loše 2012. godine, rekao je Stojanović.

Uručujući Modestu Duliću teglu meda, on je podsetio da gradonačelnici Subotice po tradiciji na „Dužijanci“ primaju prvi hleb, a od pčelara - prvi med.

Ponuda na XVI danima pčelarstva je odlična, a izlagači imaju sertifikate nadležne veterinarske insitucije o ispravnosti svojih proizvoda.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop