Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Obeležen Dan oslobođenja Subotice od fašizma

10.10.2012.

Svečanom sednicom Skupštine grada i polaganjem venaca na spomenike žrtvama fašizma, obeležen je 10. oktobar, Dan oslobođenja Subotice od fašizma. Svečanoj sednici u Velikoj većnici Gradske kuće, kojom je predsedavala predsednica Skupštine grada Maria Kern Šolja, prisustvovali su visoki predstavnici diplomatskog kora iz Beograda i Subotice, delegacije saveza vojnih veterana iz Mađarske i Hrvatske, predstavnik Saveza rezervnih vojnih starešina Županije Čongrad, predstavnici republičkog, pokrajinskog i gradskog SUBNOR-a, predstavnici verskih zajednica, državnih, pokrajinskih, gradskih i opštinskih organa i predstavnici nacionalnih veća.

6227_1.jpg

Obraćajući se učesnicima svečane sednice, gradonačelnik Subotice Modest Dulić je rekao da se danas sećamo velikog dana u istoriji našeg grada – 10. oktobra, Dana oslobođenja Subotice od fašizma, ideologije zla i razaranja koja je narodima sveta nanela najviše žrtava u istoriji ljudske civilizacije.

- Ovde smo zbog časne istorije sa mnogo ljudskih žrtava, velikih tragedija, pojedinačnih i kolektivnih primera herojstva, ponosni na sve ljude u njihovoj odluci da za slobodu daju najvrednije što imaju - svoje živote. Dužni smo da kažemo našoj deci koliko skupo su naši preci platili pobedu nad fašizmom, najvećim zlom čovečanstva, da bi izvojevali slobodu. Da ukažemo na opasnost njegovog povampirenja. Prenaglašeni nacionalizam, šovinizam, selektivno sećanje, revizija prošlosti, istorija je to pokazala, prva su pretpostavka javljanja neofašizma. Zato sa posebnom pažnjom u Subotici negujemo harmonične međunacionalne odnose i ravnopravnost svih građana različitih nacionalnih pripadnosti. Želimo da živimo jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih, istakao je Modest Dulić.

On je naglasio da nam smeta diskreditacija antifašizma u vidu negiranja i relativizacije okupacije na ovim prostorima tokom Drugog svetskog rata.

- Antifašistički pokret u Subotici su činili njeni žitelji različite nacionalne, verske, socijalne pripadnosti, ali jedinstveni u borbi za slobodu. U osnovi antifašizam je humanistička ideja, koja zagovara beskompromisan otpor zlu i nepravdi. Iako je fašizam pobeđen u Drugom svetskom ratu, ideologija fašista i nacista nije prestala da živi. Zato smo dužni da se sećamo svih onih koji su dali svoje živote za ideal slobode i humanosti i da ne dozvolimo relativizaciju njihovog stradanja kroz pokušaje širenja fašističke, odnosno neofašističke ideologije, kazao je Modest Dulić.

Ne smemo da zaboravimo da je jedinstvo u borbi protiv fašizma civilizacijska tekovina na kojoj počiva savremena Evropa, rekao je gradonačelnik Dulić, i dodao da Subotica jeste grad koji dostojno baštini vrednosti antifašizma, što predstavlja platformu odbrane osnovnog prava na život, ljudska prava, slobodu i ravnopravnost naroda, a kao takav je i bitna pretpostavka razvoja demokratije.

- Klanjajući se senima boraca Narodnooslobodilačkog pokreta palim tokom Drugog svetskog rata, palim crvenoarmejcima – učesnicima završnih operacija oslobođenja, žrtvama fašističkog terora, kao i nevino stradalim u posleratnim godinama, preživelim borcima i građanima Subotice, čestitam 10. oktobar, Dan oslobođenja Subotice od fašizma, rekao je Modest Dulić.

Učesnicima svečane sednice obratili su se i sekretar i član predsedništva Gradskog odbora SUBNOR-a Subotice, Nikola Ivošević i Imre Kovač, i Svetozar Atanacković, predsednik pokrajinskog i potpredsednik republičkog SUBNOR-a.

Povodom Dana oslobođenja Subotice venci su položeni na Spomenik žrtvama fašizma. Vence su položili: delegacija grada Subotice i Gradskog odbora SUBNOR-a , delegacija Vlade Republike Srbije i Severnobačkog okruga, delegacije ambasada Ruske Federacije, Ukrajine i Belorusije, delegacija Generalnog konzulata Republike Hrvatske, delegacije Saveza antifašista Mađarske i Hrvatske, delegacije Pokrajinskog odbora SUBNOR-a, opštinskih odbora SUBNOR-a Apatina i Sombora i delegacije političkih partija, stranaka i nevladinih organizacija.

Na komemorativnom skupu kod Spomenika žrtvama fašizma, posvećenom 68. godišnjici oslobođenja Subotice od fašizma, zamenik predsednika Skupštine grada Veljko Vojnić je, između ostalog, rekao da je 10. oktobra 1944. godine Subotica pobedila sile mraka, sile jedne ideologije koja negira tekovine civilizacijskog i humanističkog odnosa prema čoveku i njegovim pravima.

- Mi danas možemo da konstatujemo da smo sledili antifašističku tradiciju i da smo odmakli u unapređenju ljudskih prava.  I zato je veoma važno da datume kao što su 10. oktobar 1944. nikada ne zaboravimo, na prvom mestu zbog ljudi koji su dali svoj život za ove vrednosti, istakao je Veljko Vojnić.

Venci su položeni i na spomen-kompleks palim vojnicima Crvene armije, na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop