Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Izložba stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini u Subotici

11.10.2012.

Povodom obeležavanja 15. oktobra - Međunarodnog dana seoskih žena, Zavod za ravnopravnost polova, Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova AP Vojvodine i grad Subotica organizuju tradicionalnu manifestaciju Izložba stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini. Izložba i prateći programi biće održani u subotu, 13. oktobra 2012. godine u Subotici, na platou ispred Gradske, od 11 do 17 časova. O ovoj manifestaciji koja se organizuje po četvrti put, danas su, na pres-konferenciji u Medija-centru Gradske kuće, govorili pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, gradonačelnik Subotice Modest Dulić i Vesna Šijački, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova.

6229_1.jpg

Modest Dulić je podsetio da je Međunarodni dan seoskih žena - 15. oktobar ustanovljen Rezolucijom Generalne skupštine UN iz 2007. godine, i da se njegovim obeležavanjem skreće pažnja na ključnu ulogu žena na selu u unapređenju poljoprivrede i ruralnog razvoja, unapređenju kvaliteta hrane i smanjenju siromaštva na selu. On je istakao da je naša država ratifikovanjem određenih međunarodnih dokumenata i konvencija preuzela obavezu da poštujemo politiku rodne ravnopravnosti i da preduzimamo mere koje imaju za cilj poboljšanje položaja žena na selu.

Miroslav Vasin je podvukao da položaj žena na selu nije lak, ali da Vlada APV, u saradnji sa drugim pokrajinskim institucijama, konkretnim programima podrške kontinuirano i sistematično radi na unapređenju ekonomskog položaja žena na selu. Razvoj turističke ponude Vojvodine, naglasio je, nije moguć bez žena sa sela i menjanja stereotipa o ulozi žena sa sela.

- Ako govorimo da se Vojvodina najviše ponosi lepotom različitosti, multikulturalnošću, šarenilom svega onoga što čine i ostvaruju naše nacionalne zajednice, onda su upravo seoske žene najbolji promoteri svega toga. U subotu ćete imati priliku da vidite kako izgleda Vojvodina u malom i kako izgleda Vojvodina koju čine seoske žene. Osim želje da pokaže sve lepote koje seoske žene Vojvodine stvaraju, ova manifestacija ima i poruku, a to je da posebnu pažnju moramo da posvetimo selima, rekao je Vasin, i dodao da će krajem ove ili početkom sledeće godine početi akcija Vlade APV koja se odnosi na revitalizaciju sela Vojvodine.

Manifestacija svake godine prikazuje novu ulogu žena sa sela koje su najdoslednije čuvarke našeg kulturnog nasleđa, kazala je Vesna Šijački, i najavila da će u svečanom delu programa manifestacije prodefilovati više od 60 članica ženskih seoskih udruženja koje će prikazati narodne nošnje iz svih delova Vojvodine. U Vojvodini, rekla je, ima preko 20 etno-kuća i etno-soba koje čuvaju, održavaju i neguju ženska seoska udruženja, kao i 75 malih izložbi i manifestacija čije su organizatorke žene sa sela, što svedoči o tradicionalnom organizovanju žena oko zajedničkih potreba i interesa.

Manifestacija počinje sutra u 19 časova pesničkom večeri u Plavoj sali Gradske kuće, gde će biti  predstavljene knjige pesama „Oči ravnice” i „U potrazi za svetlosnim bićima”.

Nakon Novog Sada, Sombora i Inđije, Subotica je četvrti grad u kome se održava Izložba stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini. Na manifestaciji će učestvovati 152 ženska seoska udruženja iz 40 opština i gradova Vojvodine koja će svojim proizvodima i autentičnim rukotvorinama predstaviti turistički, ekonomski i privredni potencijal ruralnih sredina u Vojvodini.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop