Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Otvorena Izložba stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini

13.10.2012.

Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin i gradonačelnik Subotice Modest Dulić danas su, na Trgu slobode, otvorili Izložbu stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini, manifestaciju koja se povodom obeležavanja 15. oktobra - Međunarodnog dana seoskih žena po četvrti put održava u nekom od gradova AP Vojvodine. Izložbu zajednički organizuju Zavod za ravnopravnost polova AP Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova i grad Subotica. Na svečanom otvaranju prisusutnima su se obratile potpredsednica Skupštine Srbije Gordana Čomić i filmska, televizijska i pozorišna glumica Mira Banjac koja je, između ostalog, recitovala i stihove iz poeme „Vojvodina” Miroslava Antića.

6237_1.jpg

Modest Dulić je izrazio zadovoljstvo što je Subotica domaćin tradicionalne manifestacije organizovane u okviru obeležavanja 15. oktobra - Međunarodnog dana seoskih žena, praznika posvećenog svim seoskim ženama i njihovom ključnom mestu u razvoju društva, posebno ruralnih sredina. On je rekao da je sve što je u cilju promocije stvaralaštva seoskih žena izloženo na brojnim štandovima samo deo svakodnevnog rada žena koje žive u ruralnim područjima ne samo našeg grada, nego i u Vojvodini.

- Svako ko zna koliko je kompleksan i težak njihov život zna da one predstavljaju stub porodice i imanja i da svojim angažmanom na unapređenju proizvodnje doprinose razvoju ruralnih sredina i smanjenju siromaštva na selu. Nije tajna da žene na selu imaju više dece nego što je to slučaj sa ženama u gradovima, dakle daju konkretan doprinos borbi za povećanje nataliteta, odnosno borbi protiv bele kuge. Ovom manifestacijom podsećamo na njihovu bitnu ulogu, međutim, ovo je i prilika da javnosti  ukažemo na probleme sa kojima se suočavaju i da iznalazimo rešenja da bi one ostale na selu, da bi bile punopravni članovi društva i dale svoj doprinos izgradnji politike sela, naglasio je gradonačelnik Dulić.

Miroslav Vasin je kazao da je karavan vojvođanskih žena došao u Suboticu, grad koji simbolizuje Vojvodinu i u kome u slozi žive ljudi različite nacionalnosti i veroispovesti

- Želim da iskažem zahvalnost gradonačelniku Modestu Duliću i svim Subotičanima koji su danas otvorili srce seoskim ženama iz cele Vojvodine. Danas u našoj državi ne postoji snažniji pokret nego što je pokret seoskih žena Vojvodine sa preko 300 registrovanih udruženja, sa hiljadama žena koje u okviru tih udruženja traže način da pokažu šta znaju i šta mogu da iz svog srca iznedre. Danas je ovde lepota svih nacionalnih zajednica Vojvodine, ovde su narodne nošnje iz svih delova Vojvodine i danas je ovde najveći praznik, istakao je Miroslav Vasin.

Miroslav Vasin i Modest Dulić su, pre svečanosti otvaranja Izložbe stvaralaštva seoski žena, u vestibilu Gradske kuće otvorili izložbu fotografija „Portreti seoskih žena u Vojvodini”, UG „Vojvođanka - regionalna inicijativa” iz Novog Sada i izložbu slika u tehnici slame „Žena inspiracija”, HKPD „Matija Gubec" - sekcija slamarki iz Tavankuta.

Izložba stvaralaštva seoskih žena organizovana je do sada u Somboru, Novom Sadu i 2011. godine u Inđiji. Na jednodnevnoj izložbi u Subotici, na platou ispred Gradske kuće, učestvovalo je više od 150 ženskih udruženja iz 40 opština u AP Vojvodini, a prvi put se predstavila i Ženska zadruga žena „Ruža Srema" iz Inđije.

Na ovogodišnjoj izložbi, na kojoj su posetioci mogli da vide mnoštvo najrazličitijih proizvoda i rukotvorina (kolači, testa, tradicionalna jela i poslastice, suveniri, odevni predmeti, narodna nošnja, proizvodi starih zanata, umetničke slike i predmeti) svojim radovima predstavile su se i zatvorenice kazneno-popravnog doma u Požarevcu. U okviru današnjeg programa, članice udruženja seoskih žena, i neke od brojnih etničkih zajednica u pokrajini, prikazivale su svoje ženske nošnje, tradicionalnu odeću koja se brižljivo nosi i čuva na vojvođanskom selu već čitav vek ili dva.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop