Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Otkrivena taktilna mapa secesijskog centra grada

15.10.2012.

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić i predsednik Udruženja slepih i slabovidih Subotice Nenad Nimčević danas su, na Trgu slobode, otkrili bronzanu reljefnu/taktilnu mapu secesijskog centra grada sa informacijom pisanom Brajevom azbukom. Taktilna mapa izrađena je u okviru IPA prekograničnog programa Mađarska- Srbija „Udružena inicijativa razvoja turizma zasnovanog na zajedničkom nasleđu (secesije)” sufinansiranog od strane Evropske unije. Povodom obeležavanja 15. oktobra, Međunarodnog dana slepih i slabovidih osoba - Dana belog štapa, gradonačelnik Modest Dulić je posetio Udruženje slepih i slabovidih i tom prilikom predsedniku Udruženja Nenadu Nimčeviću uručio laptop.

6239_1.jpg

Uoči otkrivanja taktilne mape secesijskog centa grada, gradonačelnik Dulić je deonicu od predsedničkog ulaza u Gradsku kuću do postolja sa reljefnom mapom prešao sa povezom preko očiju i belim štapom u ruci.

- Želeo sam da na trenutak doživim taj svet u kome slepi i slabovidi provode ceo svoj život i mogu da vam kažem da je to jedan strašno hladan i mračan svet. Zbog iskustva koje sam upravo doživeo, i ja lično, a verujem i celo društvo mora da pokaže i empatiju i odgovornost da pomogne ovim ljudima. Na svetu ima skoro 300 miliona ljudi koji slabo vide ili su slepi, a u Srbiji ima preko 10.000 slepih i slabovidih osoba. To je jedna ozbiljna brojka i svakodnevnim aktivnostima treba da radimo na tome da njihov život učinimo lakšim, rekao je Modest Dulić

On je istakao da lokalna samouprava izuzetno dobro sarađuje sa Udruženjem slepih i slabovidih Subotice.

- U prethodnom periodu radili smo na zajedničkim projektima iznalaženja načina da se njihov život učini lakšim tako što smo uklanjali arhitektonske barijere i ozvučili semafore, a u poslednje vreme radimo na tome da nabavimo informatičku opremu koja će njihovu svakodnevicu i druženje u prostorijama Udruženja učiniti bogatijim i sadržajnijim. Danas smo im uručili laptop na koji će se instalirati specijalni softver koji će slepim i slabovidim osobama omogućiti da se putem interneta povezuju sa udruženjima iz celog sveta, da lakše čitaju i uče. Od naredne godine planiramo jedan ambiciozan projekat koji će slepima i slabovidima omogućiti besplatan taksi prevoz. Podrška se, izvesno je, neće odnositi samo na 15. oktobar, nego će biti kontinuirana, naglasio je Modest Dulić.

Nenad Nimčević je rekao da su ove godine aktivnosti Udruženja slepih i slabovidih bile usredsređene na to da se 15. oktobar – Dan belog štapa obeleži otkrivanjem bronzane reljefne mape secesijskih objekata u centru Subotice.

- To je za nas slepe i slabovide jako bitno, jer ćemo imati orijentaciju u otvorenom prostoru kako bismo mogli da se lakše krećemo kroz grad, kazao je Nimčević.

Član Gradskog veća zadužen za zdravstvo, socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine dr Atila Čengeri je rekao da će grad Subotica preduzeti značajne korake u prevenciji nastanka slepila. On je kazao da će akcenat biti na prevenciji dijabetesa i hipertenzije, koja za posledicu ima oštećenje vida, kao i na prevenciju nastanka glaukoma, jednog od najčešćih uzroka slepila.

Član Gradskog veća zadužen za turizam Vjekoslav Ostrogonac rekao je da će reljefna mapa proširiti turističku ponudu grada Subotice i da veruje da će slepim i slabovidim osobama približiti naš osećaj lepote ovoga grada.

Taktilna mapa sa šest secesijskih objekata u centru grada izrađena je u razmeri 1:500, s tim da su secesijski objekti četiri puta uvećani. Izvođač je EV-PRO d.o.o. iz Subotice, vajarka mr Maja Rakočević Cvijanov. a livac Mihajlo Antal iz Subotice.

Dan belog štapa obeležava se u znak sećanja na 15. oktobar 1964. godine, kada je američki Kongres usvojio rezoluciju kojom se svake godine taj datum obeležava kao Međunarodni dan slepih i slabovidih osoba.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop