Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Prijem za potpredsednika Vlade AP Vojvodine Gorana Ješića

16.10.2012.

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić primio je danas u posetu potpredsednika Vlade AP Vojvodine i pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Gorana Ješića. Gradonačelnik Modest Dulić je kazao da se razgovaralo o aktuelnim zajedničkim projektima, od onih koji prevazilaze lokalne okvire i finansiraju se iz Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, do projekata koji su direktno vezani za Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, što je, kako je rekao, za naš grad, s obzirom na to da je naslonjen na poljoprivrednu proizvodnju, izuzetno bitno.

6251_1.jpg

- Značajno je da ćemo i budžet za narednu 2013. godinu planirati u skladu sa projektima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo koji idu u prilog našeg zajedničkog nastojanja da unapredimo poljoprivrednu proizvodnju, pre svega u smislu unapređenja sistema za navodnjavanje koji će obezbediti da naši poljoprivrednici i poljoprivredna proizvodnja ne zavise u tolikoj meri od prirode. Razgovarali smo i o mogućnostima koje Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo može da preduzme kada je u pitanju obezbeđivanje vode za jezero Palić, da ne bi ponovo, kao i ove godine, došli u situaciju da nam ceo eko-sistem trpi zbog činjenice da jezero Palić nema dovoljno vode. Verujem da su, zahvaljujući projektima Vlade AP Vojvodine, pred nama bolji dani kada je u pitanju poljoprivreda, istakao je Modest Dulić.

Goran Ješić je kazao da se razgovaralo o projektima koje grad Subotica i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo zajednički finansiraju u narednim godinama, i da je odluka Vlade AP Vojvodine da se podigne konkurentnost vojvođanske poljoprivrede, što podrazumeva započinjanje procesa podizanja profita po hektaru u naredne četiri godine,

On je istakao da se, konačno, krenulo u realizaciju tri kapitalne investicije koje su započete još 1991. godine, a to su: povezivanje Tise i Palićkog jezera, čišćenje kanalske mreže i ruralni razvoj.

- U toku je priprema tenderske dokumentacije i početkom sledeće građevinske sezone će krenuti izgradnja sistema ’Tisa-Palić’. Visinska razlika je 27 metara, planirane su tri crpne i prevodne stanice i to govori o ozbiljnosti projekta. On će omogućiti normalno funkcionisanje Palićkog jezera, ali i novih 30.000 hektara za navodnjavanje na teritoriji severnog dela Vojvodine. To ćemo da pratimo sa niskonaponskom mrežom, tako da ćemo našim paorima, povrtarima i svima onima koji se bave intenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom da pojeftinimo proces navodnjavanja. Navodnjavanje sa dizel agregatima je veoma skupo i neisplativo, troškovi navodnjavanja su od 300 do 350 evra po hektaru, naglasio je Ješić.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo udružio je sredstva sa gradom Suboticom oko čišćenja kanalske mreže, kazao je Ješić, i dodao da je to veliki projekat započet na teritoriji cele AP Vojvodine.

- Sve lokalne samouprave koje su prepoznale taj interes udružile su sredstva tako što su obezbedile 33 odsto sredstava, a ostatak Vlada Vojvodine kroz svoje fondove, odnosno preko ’Voda Vojvodine’ i budžeta Sekretarijata na čijem sam ja čelu. Samo u toku sledeće godine pročistićemo oko 25 odsto ukupne kanalske mreže. Na taj način ćemo da spustimo nivo podzemnih voda na njivama i tako omogućimo produktivniju ratarsku proizvodnju. Razgovarali smo i o ruralnom razvoju. Naš Sekretarijat namerava ozbiljno da se bavi tim poslom, a tu podrazumevam kapitalne investicije - izgradnju vodovodnih i kanalizacionih sistema. Sledeće godine ćemo u razvoj sela na teritoriji AP Vojvodine da uložimo oko 20 miliona evra, najavio je Goran Ješić.

Sastanku je prisustvovao pokrajinski poslanik Daniel Kovačić. On kaže da se razgovaralo i o prerađivačkoj industriji u smislu pronalaženja rešenja da se formiraju fondovi koji će pomoći poljoprivrednicima da mogu da učestvuju u kupovini ili formiranju tih preduzeća, kako bi postali vlasnici klanica i preradnih kapaciteta za voće i povrće.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop