Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

I Subotica obeležava godišnjicu smrti Radomira Konstantinovića

25.10.2012.

Povodom obeležavanja godišnjice smrti poznatog srpskog filozofa i književnika Radomira Konstantinovića (1928-2011), rođenog Subotičanina, gradonačelnik Modest Dulić je najavio da će grad Subotica sledeće godine pokrenuti inicijativu da se Konstantinoviću posthumno dodeli zvanje Počasni građanin i da se pokrene manifestacija „Dani Radomira Konstantinovića”, u okviru koje će već početkom 2013. godine biti raspisan konkurs za mlade esejiste.

6279_1.jpg

Ideja pokreta „Novi optimizam” iz Zrenjanina, organizatora obeležavanja prve godišnjice Konstantinovićeve smrti, u Subotici je naišla na plodno tlo, rekao je gradonačelnik Dulić i podsetio da je Konstantinovićeva smrt, 27. oktobra 2011. godine, ispraćena šapatom i gotovo nezapaženo. On je istakao da je Konstantinović pisao o palanačkom duhu koji se protivi svemu što je moderno, koji je ušančen, zatvoren pred svetom i nespreman da prihvati različitost i koji u toj uljuljkanosti i nepromenjivosti teži ka nacionalizmu, što je, kako je rekao, Radomir Konstantinović prepoznavao kao prerastanje u nacizam.

- S obzirom na to da je Subotica oduvek pokazivala otpor prema palanci kao načinu razmišljanja, što je, odupirući se nacionalizmu, pokazala i 90-ih godina, upravo iz našeg grada trebalo bi da potekne inicijativa da se ovom značajnom književniku i filozofu oda počast i priznanje za njegov rad. Naš grad će sledeće godine pokrenuti inicijativu da se Konstantinoviću posthumno dodeli zvanje Počasni građanin. Ta inicijativa je postojala i pre nekoliko godina, međutim, gradska Komisija za dodelu zvanja i priznanja, verujem samo zbog nepoznavanja njegovog životnog opusa i doprinosa srpskoj književnosti, nije prepoznala njegov rad kao dovoljno snažan da bi dobio ovo prestižno priznanje. Pored toga, iniciraćemo i pokretanje manifestacije ’Dani Radomira Konstantinovića’, u okviru koje će već početkom 2013. godine biti raspisan konkurs za mlade esejiste, naglasio je Modest Dulić.

Delo književnika, esejiste, filozofa i prevodioca Radomira Konstantinovića je slojevito i predstavlja brazdu u istoriji srpske kulture koja je započela sa Dositejem Obradovićem i koja je preko Vuka Karadžića, Svetozara Markovića i Jovana Skerlića stigla do Radomira Konstantinovića, rekao je sociolog religije Mirko Đorđević, i dodao da je kapitalno delo Konstantinovićevo - „Filozofija palanke”.

- Našeg čoveka možete proterati iz palanke u daleki svet, ali nažalost teško je palanku proterati iz našeg čoveka. To je centralna tema ove magistralne studije koju malo koja književnost ima, podvukao je Mirko Đorđević.

Predsednik pokreta „Novi optimizam” Branislav Grubački je kazao da će se u petak, 26. oktobra, u 11 časova, u Skupštini AP Vojvodine, Sala I, održati tribina „Duh palanke” posvećena godišnjici smrti esejiste Radomira Konstantinovića. Na tribini će govoriti predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, istoričarka Latinka Perović, književnik Laslo Vegel, kulturološkinja Aleksandra Đurić Bosnić i sociološkinja Ana Dević. Tribinu organizuje Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) u saradnji sa Skupštinom AP Vojvodine, a obeležavanje godišnjice smrti Radomira Konstantinovića dešava se paralelno u tri grada, Subotici, Novom Sadu i Beogradu, na inicijativu pokreta „Novi optimizam”.

Povodom godišnjice smrti za života nepravedno zapostavljenog Radomira Konstantinovića u subotu, 27. oktobra na Sajmu knjiga u Beogradu govoriće književnici Zlatko Paković i Filip David i filozofi Ivan Milenković i Branimir Stojanović. Na prvom programu RTV, sutra od 21 čas biće emitovana emisija „Filozof nad palankom”, a u dnevnom listu „Danas”, u subotu, 27. oktobra, Radomiru Konstantinoviću će biti posvećen specijalni dodatak na četiri strane. Tokom novembra, u Klubu „Skladište“, subotičke Fondacije za omladinsku kulturu i stvaralaštvo Danilo Kiš takođe će biti organizovano veče posvećeno ovom istaknutom piscu i filozofu

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop