Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Saradnja Gerontološkog centra i Doma umirovljenika iz Osijeka

30.10.2012.

U okviru IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska - Srbija, Gerontološki centar Subotica će zajedno sa Domom umirovljenika iz Osijeka, kao partnerskom ustanovom, od 1. novembra 2012. godine, započeti realizaciju projekta pod nazivom „Regionalni centar za edukaciju, prevenciju oboljenja i fizikalnu rehabilitaciju pacijenata obolelih od cerebrovaskularnog insulta i multipleks skleroze“. Danas su, tim povodom, direktor Doma umirovljenika iz Osijeka, Drago Lončarević i v. d. direktora Gerontoloskog centra iz Subotice, dr Nenad Ivanišević, potpisali sporazum o prekograničnoj saradnji.

6282_1.jpg

Svečanosti u Gerontološkom centru prisustvovali su gradonačelnik Subotice Modest Dulić, generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Dragan Đurić, Ružica Gverieri, načelnica županijskog odeljenja za zdravstvo i socijalnu brigu iz Osijeka i Atila Čengeri, član Gradskog veća zadužen za zdravstvo, socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine.

Gradonačelnik Modest Dulić je izrazio zadovoljstvo što će se projekat na kome se radilo tri godine realizovati tokom narednih 12 meseci. On je istakao da je ukupna vrednost projekta oko 100.000 evra i da je Gerontološki centar jedina ustanova socijalne zaštite u Republici Srbiji čiji je projekat odobren za finasiranje od strane Evropske unije u okviru Programa prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija.

- U okviru ovog projekta predviđeno je formiranje Regionalnog centra za edukaciju, prevenciju i tretman, odnosno pomoć i podršku obolelima od moždanog udara i multipleks skleroze, bolesti koje su na ovim prostorima izuzetno prisutne. Ovaj projekat je bitan i zbog toga što obuhvata i osobe sa invaliditetom, zatim porodice obololelih, ali i medicinsko i ostalo stručno osoblje koje je angažovano na tretmanu obolelih, naglasio je Modest Dulić.

Generalni konzul Dragan Đurić ocenio je da projekat ima evropsku dimenziju regionalne saradnje koji ljudima iz Osijeka i Subotice otvara mogućnost korišćenja evropskih fondova na projektima koji omogućavaju bolji život ljudima i saradnju, a u sebi ne sadrže profit.

- Trebamo da budemo svesni činjenice da je Evropa suočena sa procesom starenja i da će projekti koji se odnose na gerontološki sektor izazivati sve više pažnje, kazao je Dragan Đurić.

Drago Lončarević je rekao da je podrškom međunarodne zajednice prepoznat projekat koji će na ovim prostorima ostaviti trag, i da je moždani udar drugi po redu uzrok smrtnosti u Hrvatskoj.

- U našem zajedničkom projektu predviđen je način kako će se taj problem rešavati. Predviđeno je prepoznavanje, i edukacija, i preventivno delovanje, ali i rehabilitacija svih tih ljudi koji se suoče sa ovim problemom, istakao je Drago Lončarević.

Atila Čengeri je rekao da će realizacijom ovog projekta biti zaokruženo savremeno lečenje bolesti moždanog udara na teritoriji grada Subotice.

- Subotička Opšta bolnica je treća bolnica u pokrajini koja ima savremenu jedinicu za moždani udar gde se može intenzivnim metodama lečiti moždani udar. Kapaciteti su ograničeni tako da je veoma važno da još jedna ustanova uđe u sistem rehabilitacije pacijenata sa moždanim udarom, kazao je dr Atila Čengeri.

Gerontološki centar Subotica je i u Baji, u Republici Mađarskoj, i u Osijeku, u Republici Hrvatskoj naišao na partnere koji su spremni da iznesu određene ideje, rekao je Nenad Ivanišević, i dodao da je Gerontološki centar spreman ovu ideju da podeli sa kolegama iz Osijeka i Đakova, odnosno sa svima kojima je dobrobit korisnika na prvom mestu.

 

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop