Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Otvoren 8. Međunarodni festival organskih proizvoda „Biofest“

31.10.2012.

Osmi Međunarodni festival organskih proizvoda „Biofest“ svečano je otvoren danas, u amfiteatru Otvorenog univerziteta. U okviru „Biofesta“, koji se održava od 31. oktobra do 2. novembra, biće održana Međunarodna konferencija „Organska poljoprivreda – dostignuća i perspektive na putu ka zelenoj ekonomiji i održivom razvoju“, kao i Prvi koordinacioni sastanak regionalne ekspertske savetodavne grupe u organskoj poljoprivredi.

6286_1.jpg

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić je, tim povodom, gostima poželeo dobrodošlicu u grad koji, kako je rekao, predstavlja kolevku organske proizvodnje u Srbiji, svojevrsni centar gde su pre 20 godina, pre svega zahvaljujući Udruženju „Teras“, inicirani i realizovani najznačajniji projekti koji su pružili podstrek razvoju organske proizvodnje u našoj zemlji.

- Prvi organski proizvod na teritoriju Srbije bio je ‘Next’-ov sok od jabuke proizveden u našem gradu. U Subotici je formirana i prva nacionalna kuća za kontrolu i sertifikaciju organske proizvodnje Organik kontrol sistem, a ’Biofarma Mamužić’ je prva organska farma sa međunarodnim sertifikatom u našoj državi. Ove godine ispisali smo još jednu stranicu. U okviru prekograničnog IPA projekta koji je sa Udruženjem ’Teras’ realizovan u Subotici i Osijeku, mališani iz subotičke Predškolske ustanove ’Naša radost’ prvi u Srbiji konzumiraju organsku hranu. Na taj način našoj deci omogućili smo ne samo dobre, zdrave obroke za jedan izuzetno bitan period njihovog razvoja nego smo dali i doprinos očuvanju i zaštiti životne sredine. Na taj način smo i proizvođačima organske hrane obezbedili sigurno mesto za plasman njihovih proizvoda, naglasio je Modest Dulić.

Samostalni savetnik za unapređenje organske proizvodnje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Milić je kazala da se organska proizvodnja teško može odvijati bez pomoći države, bez subvencija, da je Ministarstvo prepoznalo njenu važnost i da će od naredne godine još više raditi na intenziviranju razvoja organske proizvodnje.

- Podrška države u 2012. godini je izostala. Nismo imali objavljenu uredbu za podršku organskoj proizvodnji, ali je Ministarstvo za 2013. godinu planiralo i predložilo značajnija sredstva za razvoj organske proizvodnje. Predložili smo budžet koji je deset puta veći u odnosu na 2011. godinu, istakla je Jelena Milić.

Predsednik UO Udruženja „Teras“ prof. dr Tomislav Sudarević je, između ostalog, rekao da je i osmi po redu „Biofest“ organizovan sa idejom da se kroz druženje, otvorene tribine i razmenu iskustava i saznanja učini još jedan mali korak ka tome da se ekonomija učini što je moguće zelenijom.

Osnivač Udruženja „Teras“ i predsednica Komisije za dodelu priznanja Tereza Horvat Skenderović i gradončelnik Modest Dulić uručili su priznanja za bioproizvođača i za bioproizvod godine, kao i specijalno priznanje za medijsku popularizaciju značaja razvoja organske proizvodnje. Bioproizvođač godine je Arpad Čikoš, iz Totovog Sela, organski sokovi od jabuke i cvekle kompanije „Zdravo organik“ iz Selenče su bioproizvodi godine, a specijalno priznanje za medijsku popularizaciju značaja razvoja organske proizvodnje dobili su prof. dr Miladin Ševarlić, sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu i Uroš Davidović, novinar RTV B92.

Na izložbenoj manifestaciji učešće će uzeti 16 izlagača iz Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, a u galeriji Otvorenog univerziteta biće postavljena izložba fotografija Strahinje Babovića „Moj prvi organik obrok“, dece PU „Naša radost“.

U okviru „Biofesta“ danas je organizovana i akcija sadnje 12 sadnica japanske trešnje u dvorištima objekata PU „Naša radost“, u znak sećanja na oko 20.000 poginulih i nestalih, među kojima je bilo i dece, u zemljotresu koji je prošle godine pogodio Japan.

„Biofest“ je organizovalo Udruženje „Teras“, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i grada Subotice.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop