Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Prijem za ambasadora Nemačke Hajnca Vilhelma

15.11.2012.

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić i predsednica Skupštine grada Maria Kern Šolja razgovarali su danas, u Gradskoj kući, sa ambasadorom Savezne Republike Nemačke u Srbiji Hajncom Vilhelmom koji je danas posetio Suboticu u okviru prve zvanične posete Vojvodini nakon preuzimanja funkcije ambasadora u našoj zemlji.

6308_1.jpg

Naša saradnja sa Nemačkom je, posebno tokom protekle dve i po godine, intenzivna, rekao je gradonačelnik Dulić. Ta saradnja, kazao je, odnosila se na investicije u oblasti privrede, na komunalnu oblast i podršku i pomoć oko realizacije projekata iz domena socijalne zaštite, zdravstva i zaštite životne sredine, ali i na saradnju koja je obuhvatala podršku projektima iz oblasti sporta, kulture i obrazovanja.

- Subotica je u protekle dve i po godine postala lider u privlačenju stranih investicija, a zaslugu za taj međunarodni kredibilitet dugujemo i nemačkim firmama koje su prve došle u naš grad, krčile taj put, firmama poput ’Simensa’, ’Dunkermotorena’, ’Kontinentala’, ’Norma grupe’. Zahvaljujući njihovim investicijama i činjenjici da oni danas proširuju svoje proizvodne pogone i zapošljavaju nove ljude, Subotica je dobila međunarodni sertifikat kao grad koji je politički i ekonomski stabilan, kao grad koji garantuje povrat investicije i poštuje ugovore prema investitorima i kao grad u kome se uloženi kapital vraća, naglasio je Modest Dulić.

On je istakao da je u prethodnom periodu realizovan veliki broj projekata od kojih je, kako je rekao, možda najznačajniji, jer je aktuelan, projekat koji je sa preko 200.000 evra finansirala Nemačka razvojna banka KfW a odnosi se na izradu Studije izvodljivosti za kombinovano postrojenje grejanja na biomasu u JKP „Subotička toplana”.

- Kada taj projekat zaživi Subotica će imati energetski efikasnije i jeftinije grejanje, jer će se koristiti potencijal koji ostaje neiskorišćen, a to je poljoprivredni otpad. Veliki broj projekata koji smo do sada realizovali sigurno je zalog i garant dobre saradnje i u narednom periodu i ja se nadam da će u vremenima koja dolaze biti još više razloga za međusobno zadovoljstvo, rekao je gradonačelnik Dulić.

Maria Kern Šolja je izrazila zadovoljstvo što je Hajnc Vilhelm ubrzo nakon stupanja na dužnost ambasadora posetio Vojvodinu i Suboticu.

- Ambasador nam je rekao da će naša saradnja biti još čvršća i da će Nemačka nastaviti da ulaže u našu regiju i Suboticu, kako u oblasti ekonomije tako i na drugim poljima, u kulturi, obrazovanju i ostalim nama veoma važnim i značajnim područjima, kazala je Maria Kern Šolja.

Uz zahvalnost na srdačnoj dobrodošlici, ambasador Vilhelm je istakao da je saradnja grada Subotice sa nemačkim investitorima odlična, i dodao da će večeras prisustvovati svečanosti upriličenoj povodom otvaranja novog pogona „Dunkermotorena” u objektu Slobodne zone Subotica. On je rekao da je nekih sedam nedelja ambasador u Srbiji, da su njegove prve posete upravo posete Vojvodini i da to nije bez razloga.

- To je zbog tradicionalnih kulturnih i istorijskih veza koje imamo, ali i zbog sve uspešnije ekonomske saradnje sa Vojvodinom. Nadam da će ta saradnja biti još uspešnija i bolja, tim pre što ovde postoji i malobrojna nemačka zajednica. Juče sam, u Novom Sadu, u razgovoru sa Bojanom Pajtićem i Ištvanom Pastorom saznao da u Vojvodini mnogobrojne nacionalne zajednice žive u miru. To je vrlo dobra poruka koju šaljete Evropi i ostalim zemljama, odnosno to je dobar model življenja, istakao je Hajnc Vilhelm.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop