Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Potpredsednik Vlade APV Andor Deli posetio Suboticu

23.11.2012.

Potpredsednik Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine (APV) i pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice mr Andor Deli danas je, u okviru radne posete Subotici, u Gradskoj kući razgovarao sa gradonačelnikom Subotice Modestom Dulićem, predsednicom Skupštine grada Marijom Kern Šolja, članom Gradskog veća zaduženom za obrazovanje dr Etelom Jerinkić i načelnicom Gradske uprave Marijom Ušumović Davčik. Tema razgovara bila su pitanja iz oblasti predškolskog vaspitanja i osnovnog i srednjeg obrazovanja na teritoriji grada Subotice, kao i službena upotreba mađarskog i hrvatskog jezika koji su, u skladu sa Statutom grada Subotice, u službenoj upotrebi.

6357_1.jpg

Gradonačelnik Dulić je rekao da je sa svojim saradnicima Andora Delija upoznao sa projektima finansiranim od strane Pokrajinskog sekretrijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice koji se odnose na sanaciju, adaptaciju i opremanje školskih objekata koji Subotici mnogo znače i utiču na poboljšanje uslova za vaspitno-obrazovni rad. On je kazao da su razgovarali i o Zakonu o nacionalnim savetima nacionalnih manjina i problemima koji nastaju u njegovoj primeni kada je u pitanju obrazovanje.

- Naš zajednički stav je da je ovaj problem moguće rešavati jedino razgovorom, komunikacijom između osnivača - grada Subotice i nacionalnih saveta sa ciljem da se, s jedne strane, ispoštuje zakonska obaveza participacije nacionalnih saveta u školskim odborima, a da se, s druge strane, tim dogovorom omoguće i upravljačka prava grada, kao osnivača. Upoznao sam Andora Delija i sa odlukama donetim na poslednjoj sednici Skupštine grada a odnose se na izmenu osnivačkih akata ustanova kulture koje smo usaglasili sa Zakonom o kulturi i Zakonom o nacionalnim savetima nacionalnih manjina čime smo, praktično, i omogućili participaciju članova nacionalnih saveta u upravnim odborima ustanova koje su od strane nacionalnih saveta proglašene kao ustanove od posebnog značaja za očuvanje, unapređenje i razvoj kulturne posebnosti i očuvanje nacionalnog identiteta, naglasio je Modest Dulić.

Andor Deli je izrazio zadovoljstvo što je, kako je rekao, od strane gradske vlasti u Subotici prepoznat značaj dijaloga u rešavanju svih problema u vezi školskih odbora i njihovog sastava. Gradskoj vlasti u Subotici, kazao je, obećali smo podršku u svim naporima da zajednički, mirnim putem dođu do jednog kompromisnog rešenja koje će, koliko je to moguće, da zadovolji sve strane.

- Osnovni problem je da pravo ne daje jednoznačne instrukcije u kom pravcu i na koji način bi trebalo rešiti situacije u kojima su se, u multikulturalnim sredinama poput Subotice, našli lokalna samouprava, školski odbor i nacionalni savet. Čekati na izmene zakona nije efikasno rešenje nego je rešenje da se odmah krene u višestrani dijalog u cilju pronalaženja konkretnog, pretpostavljam kompromisnog, rešenja koje će zadovoljiti sve strane koje su tu tangirane, istakao je Andor Deli.

Prema njegovim rečima, tokom razgovora dotaknuta je i tema koja se odnosi na službenu upotrebu jezika i pisama što je, takođe, oblast koju zastupa i nadzire Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice.

- Grad Subotica je oduvek važio za primer dobre prakse službene upotrebe jezika i pisama i puno stvari je pilotirano upravo ovde. Zato nam je veoma važno da se ta dobra praksa koja se neguje u Subotici i dalje podrži i u tom smislu smo i obećali da ćemo iduće godine pokušati, koliko je to moguće, da izdvojimo još značajnija sredstva za službenu upotrebu jezika i pisama, najavio je Andor Deli.

U okviru posete, potpredsednik Andor Deli je posetio i Gimnaziju za talentovane učenike „Deže Kostolanji“, zatim Hemijsko-tehnološku školu i Osnovnu školu „Matko Vuković“.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop