Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

U ponedeljak počinje akcija deratizacije

30.11.2012.

U ponedeljak, 3. decembra, na teritoriji grada i prigradskih naselja počeće akcija deratizacije. Za akciju je iz gradskog budžeta izdvojeno 3.830.768 dinara, mamci će biti postavljeni u 55.294 domaćinstva, a deratizacija je, kao i prethodnih godina, poverena preduzeću „Ciklonizacija" iz Novog Sada, kazao je danas, na pres-konferenciji u Medija-centru Gradske kuće, član Gradskog veća zadužen za zdravstvo, socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine dr Atila Čengeri.

6371_1.jpg

Sekretar Sekretarijata za lokalni ekonomski razvoj, privredu, poljoprivredu, komunalne poslove i zaštitu životne sredine mr Suzana Dulić rekla je da se ova akcija u kontinuitetu odvija već više godina i da će, u zavisnosti od vremenskih uslova, trajati oko mesec dana. Ona je pozvala građane da budu kooperativni kao i do sada i operativcima „Ciklonizacije” omoguće pristup u svoja dvorišta i postavljanje mamaca.

- Ukoliko neko nije kod kuće, u poštanskom sandučetu naći će obaveštenje gde može da preuzme mamak. Ovaj preparat će biti podeljen u svim mesnim zajednicama sa adresama građana koji nisu bili kod kuće u vreme kada su dolazile ekipe ’Ciklonizacije’, jer je vrlo bitno da se postavi na celoj teritoriji grada kako bismo imali jedan značajan efekat, istakla je Suzana Dulić.

Predstavnik preduzeća „Ciklonizacija" Dario Aćimović je naglasio da je Subotica jedan od retkih gradova u Srbiji gde se kontinuirano sprovodi akcija sistematske deratizacije, i dodao da će ove godine u akciju biti uključene tri ekipe po pet operativaca i četiri ekipe po dva operativca.

- U Subotici se, već godinama, glodari drže pod kontrolom. Preparat koji se koristi je ’Mamak B’. Reč je o modernom preparatu odloženog delovanja. Građani na svakom pakovanju dobijaju detaljno uputstvo za njegovo korišćenje i mere opreza. Preparat ne sme da bude dostupan deci i domaćim životinjama, a naši operativci, koji će biti vidno obeleženi, i ove godine su upozoreni da prilikom postavljanja po kućama mamke ne daju u ruke deci, kazao je Aćimović.

Realizacija plana zavisi od vremenskih uslova o čemu će građani biti obavešteni najmanje dva do tri dana pre početka akcije putem plakata u svojim mesnim zajednicama, rekao je Aćimović. Prema njegovim rečima, prvog dana, 3. decembra, dve ekipe „Ciklonizacije” će raditi naselja Veliki Radanovac i Mali Radanovac, dve ekipe Novi grad, a tri ekipe sa po pet operativaca Palić, Hajdukovo, Šupljak i Bačke Vinograde.

- I tokom ove akcije, kao i prethodnih godina, radiće se žarišna mesta - Aleksandrovačka bara, na devet hektara, i stočna groblja u Subotici, Čantaviru i Bajmoku, a u 14.500 stanova u stambenim zgradama obaviće se uklanjanje zaostalih mamaka. Ovom akcijom radimo prevenciju širenja zaraznih bolesti, jer štetni glodari su prenosioci negde oko 30 odsto zaraznih bolesti među kojima su, primera radi, besnilo, trihineloza, hemoralgična groznica, bruceloza, tuberkoloza, svinjska kuga, salmonela, slinavka i šap. Osim toga, akcija donosi i značajne ekonomske efekte s obzirom na to da se ovim preparatom štite svi uskladišteni poljoprivredni proizvodi i hrana, istakao je Dario Aćimović.

Podrobnije informacije o akciji deratizacije mogu se dobiti pozivom Kontakt centra 024, na broj telefona: 626-999. Kontrolu obavlja Služba za komunalno-inspekcijske poslove Gradske uprave.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop