Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

„Humanitarni Božić“ dobrovoljnih davalaca krvi

05.12.2012.

Deseta, jubilarna akcija dobrovoljnih davalaca krvi „Humanitarni Božić“ održaće se u subotu, 8. decembra 2012. godine, od 8 do 11 časova, u holu Otvorenog univerziteta, saopšteno je na današnjoj pres-konferenciji u Medija-centru Gradske kuće.

6377_1.jpg

Član Gradskog veća zadužen za zdravstvo, socijalnu zaštitu i zaštitu životne sredine dr Atila Čengeri je rekao da je akcija namenjena popunjavanju zaliha krvi na Odeljenju transfuziologije subotičke Opšte bolnice i promociji davalaštva krvi uopšte.

- Svest o davalaštvu krvi u Vojvodini je na vrlo visokom nivou. Subotica je zastupljena sa četiri odsto što je svetski i evropski standard koji podrazumeva dobro organizovano davalaštvo. I meni lično, a i svima nama koji radimo u zdravstvu, ovo je prilika da se svim humanim ljudima koji daruju krv zahvalimo, jer time spasavaju ljudske živote, istakao je dr Atila Čengeri.

Načelnica Odeljenja transfuziologije Opšte bolnice dr Bogdanka Prćić Knežević rekla je da Odeljenje transfuziologije obezbedjuje krv za 200.000 ljudi kroz plan od 140 akcija godišnje. Ona je kazala da akcija dobrovoljnog davanja krvi posebno dobija na značaju u vreme božićnih i novogodišnjih praznika kada se zbog velikih gužvi dešavaju saobraćajne nesreće, pa se često dešava da je krv preko potrebna.

- Sa krvlju možete da se snabdevate i preko apela, međutim, tamo gde pozivate apelom znači da nešto sa sistemom zdravstva nije u redu i to je politika kratkotrajnog daha koju mi nikada nismo praktikovali. Da je krv potrebna u smislu spasavanja života iznimno je retko, možda jednom mesečno krv je neposredno spasilac života, ali mnogo češće, praktično svakodnevno, krv je sredstvo koje vam omogućava da se izlečite, krv i krvni produkti vam omogućavaju da lakše i brže ozdravite. Zato se mi trudimo da ne bude apela nego da krv uvek sačeka onoga kome je potrebna, naglasila je dr Prćić Knežević.

Centar za unapređenje zdravlja i prevenciju bolesti uključiće se u akciju tako što će davaocima krvi i njihovim porodicama kontrolisati faktore rizika za hronične nezarazne bolesti, šećer u krvi, masnoću u krvi i pritisak.

Transfuziolog Službe transfuzije Opšte bolnice dr Doroća Marković rekla je, između ostalog, da će decu dobrovoljnih davalaca krvi obradovati Deda Mraz sa prigodnim poklon paketićima.

Subotičanin Rudolf Renčenji krv je dao 60 puta. On je pozvao sve zdrave sugrađane da uzmu učešće u akciji, jer smatra da je davanje krvi obavezujući gest zdravog prema bolesnom.

NAJAVA DOGAĐAJA
11.12.2019.
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
Plaćanje karticama
ZAŠTITNIK GRAĐANA
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Informator
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Zimski vašar – „Winterfest 2019-2020” (05.12.2019.-13.01.2020.)