Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Ambasador Francuske u poseti Subotici

07.12.2012.

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić, predsednica Skupštine grada Maria Kern Šolja i član Gradskog veća zadužena za međunarodnu i regionalnu saradnju Marta Dobo danas su, u Zelenoj sali Gradske kuće, razgovarali sa delegacijom ambasade Francuske u Beogradu koju je predvodio ambasador Fransoa-Gzavije Denio.

6380_1.jpg

Uz izražavanje zadovoljstva što je naš grad posle dužeg vremena posetio jedan francuski visoki zvaničnik, gradonačelnik Dulić je rekao da su tokom poslednjih nekoliko meseci posete zvaničnika i ambasadora evropskih zemalja Subotici učestale i da to ukazuje da je Subotica u diplomatskim krugovima prepoznata kao lider u privlačenju stranih investicija.

- To govori da Subotica ima međunarodni kredibilitet ekonomski i politički stabilnog grada u kome se uložene investicije vraćaju. Francuska je jedan od značajnih investitora u našoj zemlji, a ta saradnja proširena je 2009. godine, kada je i formirana Francusko-srpska privredna promora, upravo sa ciljem da se poboljša privredni ambijent i na taj način podupre i pospeši ulaganje francuskog kapitala u našu zemlju, istakao je Modest Dulić.

Gradonačelnik Dulić je naglasio da je politička podrška Francuske Srbiji od izuzetnog značaja, podsetivši da je upravo Francuska, zajedno sa Austrijom, početkom ove godine poslala pismo svim članicama Evropske unije sa ciljem i željom da se nastavi njeno proširenje na zapadni Balkan, i da se Srbiji omogući status kandidata za članstvo u EU.

Ambasador Denio je potvrdio da između Francuske i Srbije na ekonomskom planu postoji vrlo dobra saradnja i podsetio da je Francuska druga po redu evropska zemlja po broju ukupnih investicija u Vojvodini. On je naglasio da Francuska pruža punu podršku našoj zemlji i kada je reč o pristupanju Evropskoj uniji.

- Francuska odlučno podržava Srbiju na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Mi smo ovde u srcu Evrope i smatramo da je potpuno prirodno da Srbija što pre postane članica EU. Mislim da je to u opštem interesu, i interesu građana ove zemlje, jer ako pogledamo stvari mirno i s mudrošću Evropska unija je, ipak, najbolje mesto za život na svetu, ocenio je ambasador Denio.

On je naglasio da pozdravlja hrabrost Vlade Srbije u koracima koje preduzima na putu Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji.

- Znamo da postoje odluke koje je teško doneti. Mi mislimo da je Vlada Srbije ovih dana donosila hrabre i teške odluke, ali smatramo da je to i način da obezbedi bolji put i život svojim građanima, kazao je ambasador Denio.

Subotica je i sa evropskog stanovišta primer multikulturalnog i raznovrsnog grada, u smislu kulturnog bogatstva i bogatstva uopšte, rekao je ambasador Denio.

- U Subotici sam boravio i ranije, ali kao turista, i mogu da kažem da zaista imate sreću da živite ovde, smatra Fransoa-Gzavije Denio.

Maria Kern Šolja je kazala da se prilikom susreta razgovaralo i o unapređenju saradnje u oblasti obrazovanja.

- Ambasador Denio predložio nam je da u Subotici pokušamo da uvedemo jedan model obrazovanja koji se već primenjuje u Sbiji, a odnosi se obrazovanja kroz praktični rad. Ambasador nam je ponudio i da u našem gradu priredimo izložbu posvećenu naučnici Mariji Kiri, rekla je Maria Kern Šolja.

Ambasador Francuske danas je u ime ministra odbrane Francuske uručio odlikovanja porodici tragično nastradalog legionara prve klase Gorana Franjkovića, koji je izgubio život 14. novembra 2011. godine u Avganistanu kao pripadnik francuske Legije stranaca. Francuska je, istakao je ambasador Denio, i ovim činom je još jednom želela da oda počast tragično nastradalom vojniku.

U okviru posete Subotici, ambasador Denio danas je održao i predavanje studentima Ekonomskog fakulteta na temu odnosa između Srbije, Francuske i Evropske unije.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop