Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Unapređenje inkluzije Roma

12.12.2012.

Edukativni centar Roma (ECR) predstavio je danas, u Plavoj sali Gradske kuće, projekat „Unapređenje postojećih i izgradnja novih mehanizama za inkluziju Roma u lokalnim zajednicama na severu Vojvodine“. Ciljevi projekta su pronalaženje rešenja za stabilnije međuetničke odnose u sredinama gde živi veći procenat romske populacije, bolji uslovi za suživot bez etničkih nesuglasica i rešavanje svih problema u okviru institucija sistema. Prezentaciji projekta, koji je realizovan u periodu od 1. avgusta 2011. do 31. decembra 2012. godine, prisustvovala je predsednica Skupštine grada Maria Kern Šolja.

6388_1.jpg 

Predsednik Upravnog odbora ECR Stevan Nikolić rekao je da je ECR tokom 2010. i 2011. godine pratio dešavanja na teritoriji Subotice i Kanjiže i primetio da su se organizovali razni skupovi od strane građana koji su pokušali da izraze svoje nezadovoljstvo što im se otuđuje imovina, ali i da skrenu pažnju na nereagovanje određenih institucija. Sticajem okolnosti, kazao je, u javnost je plasirana i informacija da je tu uključena i romska zajednica.

- Nama, kao organizaciji koja se bavi inkluzijom romske zajednice smeta što se problem generalizovao na kompletnu romsku zajednicu, a to je prva kočnica u napretku jedne manjinske nacije da bi bila prihvaćena od većinskog satnovništva. Kao polazana tačka za rešavanje narušenih međuetničkih odnosa između romske i neromske zajednice poslužio nam je pozitivan primer iz subotičke MZ 'Peščara' gde smo 2006. godine osnovali Odbor za međuetničke odnose. Poučeni tim pozitivnim primerom, krenuli smo da razgovaramo sa predstavnicima naselja Čantavir, Horgoš i Zorka, iz kojih su i dolazile te negativne konotacije, rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, aktivnosti ECR-a bile su usmerene da se smanji tenzija između romske i neromske populacije u mestima koja su bila predmet njegove aktivnosti, da se o problematici romske zajednice, koja je višedecenijska i kompleksna, razmatra u okviru institucija sistema i da se, kao mera, odnosno primer dobre prakse, fomriraju Odbori za međuetnicke odnose pri mesnim zajednicama Horgoš i Čantavir, koji su operativno telo i služe za pronalaženje rešenja za uočene međuetničke nesuglasice.

- Na našu inicijativu Nacionalni savet romske nacionalne manjine poslao je predloge sa imenima osoba koji će biti članovi Saveta za međunacionalne odnose i Subotici i Kanjiži. Skupštine grada Subotice i opštine Kanjiža su prihvatile našu inicijativu da u Savet za međunacionalne odnose budu uključeni predstvanici romske zajendice. Predstavnici mesnih zajednica Čantavir i Horgoš su na zvaničnim sastancima prihvatili našu inicijativu i doneli odluku da se fromiraju odbori za međuetniče odnose u koje su uključeni predstavnici romske populacije. Sve naše aktivnosti usmerene su da se stvore stabilni međuetnički odnosi i da se o problemima diskutuje u okviru institucija, rekao je Nikolić.

Maria Kern Šolja je ocenila da je tema osetljiva, jer smo, kako je rekla, skloni da se ponekad iz nepoznavanja kulture, običaja i načina življenja drugih ne bavimo nekim stvarima i ne rešavamo neke probleme. To je loše, naglasila je, i dodala da probleme, ako postoje, treba rešavati korak po korak.

- Mislim da je romska nacionalna manjina u veoma nezavidnom položaju, jer mora da se izbori i sa brojnim predrasudama. Trebalo bi da se upoznamo jedni sa drugima, da vidimo ko kako živi i kakvi nas problemi tište. Ovakve skupove, koji imaju za cilj da se neke negativne stvari rešavaju, lokalna samouprava treba da pomogne. Mislim da je aktivnost koju je pokrenuo Edukativni centar Roma u vezi obrazovanja dece i edukovanja odraslih veoma bitna. U tome je Edukativni centar Roma već dosta postigao i nadam se da će do određenih rezultata dovesti i drugi mali koraci koje je centar preduzimao. Lokalna samouprava je, pokušavajući da izađe u susret, 2010. godine donela odluku o delokrugu, sastavu, izboru članova i načinu rada Saveta za međunacionalne odnose, međutim, taj savet do danas nije imenovan. Odluku bi, verovatno, trebalo preinačiti i imenovati novi sastav ovog saveta koji će da radi na tome da se neke predrasude ruše, da u budućem radu možemo ravnopravno da sarađujemo na nekim stvarima i pomažemo jedni drugima, naglasila je Maria Kern Šolja.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop