Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Održana Partnerska skupština o nacrtu SLOR-a grada Subotice

14.12.2012.

U Velikoj većnici Gradske kuće održana je II Partnerska skupština na kojoj su razmenjeni stavovi o nacrtu Strategije lokalnog održivog razvoja (SLOR) grada Subotice za period od 2013. do 2022. godine, u čiju izradu su bili uključeni svi zainteresovani subjekti. Izrada Strategije lokalnog održivog razvoja grada Subotice, kao balansa između zaštite životne sredine i unapređenja privrednog i društvenog razvoja, realizuje se uz finansijsku pomoć Evropske unije (EU) kroz tehničku podršku u okviru programa Eksčejndž 3, kojim rukovodi Delegacija EU u Srbiji, a sprovodi Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).

6390_1.jpg

Predsednica Skupštine grada Maria Kern Šolja podsetila je da je I sednica Partnerske skupštine održana 8. novembra 2011. godine i da javna rasprava nacrta SLOR-a grada Subotice za period od 2013. do 2022. godine traje do 17. decembra 2012. godine.

- Javna rasprava još uvek traje i zato i danas, na Partnerskoj skupštini, razmatramo nacrt predloga Strategije lokalnog održivog razvoja koji je veoma značajan, strateški dokument za grad Suboticu. Nakon Partnerske skupštine i zaključenja javne rasprave Gradsko veće će predložiti Skupštini grada usvajanje Strategije lokalnog održivog razvoja i ja verujem da će ona biti usvojena do kraja ove godine. Nadam se da ćemo u narednom periodu moći polako da ulazimo i u realizaciju projekata koji su navedeni u Strategiji lokalnog održivog razvoja grada Subotice, istakla je Maria Kern Šolja.

U ime gradonačelnika Subotice Modesta Dulića i koordinacionog tima za izradu SLOR-a grada Subotice za period od 2013. do 2022. godine, prisutnima se obratio član Gradskog veća zadužen za investicije Dragi Vučković. Današnjom Partnerskom skupštinom, rekao je, na neki način zaokružujemo proces koji je trajao više od godinu dana, a koji je za cilj imao izradu Strategije lokalnog održivog razvoja kao dokumenta koji će odrediti pravce razvoja našeg grada u deceniji koja je pred nama.

- Ovaj strateški dokument predstavlja jedan sveobuhvatan i konzistentan plan kojim se putevi razvoja ekonomije i društva međusobno prožimaju uz posebnu pažnju prema brizi o životnoj sredini. Grad Subotica je na ovaj način prepoznao značaj strateškog planiranja usmerenog ka integrisanom ekonomskom, društvenom i ekološkom razvoju, kao i obavezu svih nas da iskorišćavanjem postojećih resursa ne ugrozimo pravo na zdravu životnu sredinu i prosperitetan ekonomski razvoj generacija koje dolaze i kojima ostavljamo naš grad. Partnerska skupština, kao model participativnog pristupa u procesu donošenja važnih odluka za jednu lokalnu zajednicu, ujedinjuje sve zainteresovane strane koje žive i deluju na teritoriji grada Subotice i kao takva daje najširi mogući legitimitet dokumentu kakav je Strategija lokalnog održivog razvoja, naglasio je Vučković.

Uz ocenu da Strategija lokalnog održivog razvoja prevazilazi političko-stranačke podvojenosti i predstavlja prevagu struke nad politikom, on je kazao da je Strategija lokalnog održivog razvoja nastala u duhu Olburške povelje evropskih gradova i opština, usvojene u Danskoj maja 1994. godine, koja okuplja lokalne zajednice i regione iz čitave Evrope. Naša je namera, najavio je, da grad Subotica u narednom periodu pristupi ovoj povelji i na taj način nedvosmisleno pokaže privrženost održivom konceptu razvoja.

Nakon obraćanja Dragog Vučkovića, predsedavanje Partnerskom skupštinom preuzeo je Zoran Krtinić, stručni konsultant za strateško planiranje. Prisutnima se, potom, obratio koordinator za strateško planiranje SKGO Aleksandar Marinković koji je, između ostalog, rekao da je Strategija lokalnog održivog razvoja grada Subotice rađena po metodološkom okviru koji se bazira na najboljim iskustvima koja postoje u izradi ovakvih dokumenata u Evropskoj uniji i da je prilikom izrade Strategije insistirano na participativnosti.

Strategiju lokalnog održivog razvoja predstavila je Erika Kudlik, šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, a posle njenog izlaganja usledila je rasprava.

Druga Partnerska skupština bila je veoma posećena. Pored odbornika Skupštine grada, sednici su prisustvovali i predstavnici republičkih i pokrajinskih organa vlasti, nacionalnih zajednica, mesnih zajednica, obrazovnih, kulturnih i zdravstvenih institucija, udruženja, organizacija, javnih i komunalnih preduzeća, privrednih i poljoprivrednih asocijacija-subjekata, finansijskih institucija, nevladinih organizacija, sportskih i omladinskih organizacija i medija, kao i brojni gosti.

Odluku o pokretanju procesa izrade Strategije lokalnog održivog razvoja grada Subotice za period od 2013. do 2022. godine donela je Skupština grada Subotice, na 25. sednici, održanoj 15. juna 2011. godine.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop