Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

„Misaona baština Tome Vereša“

14.12.2012.

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić prisustvovao je večeras u Augustinianumu otvaranju međunarodnog naučno-filozofskog skupa pod nazivom „Misaona baština Tome Vereša“, koji se u rodnom gradu Tome Vereša, povodom 10 godina od njegove smrti, održava od 14. do 16. decembra 2012. godine. Organizatori i pokrovitelji međunarodnog naučno-filozofskog skupa su Subotička biskupija, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Otvoreni univerzitet.

6391_1.jpg

Pozdravljajući inicijativu tri gradske institucije da se ustanovi ovakav međunarodni skup, Modest Dulić je, između ostalog, izrazio nadu da će ovaj skup prerasti u tradicionalno okupljanje poštovalaca dela Tome Vereša, ali i onih koje će Verešove misli i ono što je radio podstaći na razmišljanje i dalje istraživanje njegovog naučnog, filozofskog i teološkog rada.

Subotički biskup Ivan Penzeš rekao je da je dominikanac Tomo Vereš jedan od najznačajnijih intelektualaca koje je Subotica imala u 20. veku, da je bio i ostao poznat kao vrsni filozofski i teološki pisac, odličan prevodilac, odlučni zagovornik dijaloga, marljivi istraživač i istinoljubivi poznavalac zavičajne mu, bačke kulture i crkvene istorije.

Misaono nasleđe Tome Vereša može da podstakne da se transcendiraju posebnosti i samodovoljnosti svake vrste, dakle, držim da je dijalog, tolerancija, život sa drugim, različitim i danas prvorazredna zadatost ako hoćemo da živimo u svetu u koordinatama individualnog i socijalnog dostojanstva, istakao je prof. dr Boško Kovačević sa Otvorenog univerziteta. Ubeđen sam da iz ove zadatosti vredi negovati odnos prema misaonom nasleđu Tome Vereša u kome postoje ideje i elaboracije koje nadilaze prolaznost, rekao je Kovačević, i dodao da smatra da je Tomo Vereš u intelektualnoj vertikali ovog grada na visokoj lestvici zajedno sa Ferencom Bodrogvarijem i Radomirom Konstantinovićem, kada se valorizuje druga polovina prošlog veka.

Prisutnima se obratio i provincijal Hrvatske dominikanske provincije Anto Gavrić koji je zajedno sa Marjanom Ostrogoncem iz Žednika predstavio drugo prošireno izdanje knjige „Izabrano djelo Tome Akvinskog“ (izabrao, preveo i beleškama propratio Tomo Vereš). Učesnike međunarodnog skupa pozdravio je i moderator Tomislav Žigmanov, direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.

U subotu, 15. decembra, na Otvorenom univerzitetu, sa početkom u 9 časova, skup će biti nastavljen izlaganjem o Verešovom delu. Skup je interdisciplinaran, a pozivu za učešće odazvali su se čuveni filozofi, teolozi, sociolozi, politikolozi i istoričari zavičajne istorije Bačke iz Beograda, Zagreba, Novog Sada, Đakova i Subotice.

U nedelju, 16. decembra, u 9 časova, učesnici skupa će posetiti grob Tome Vereša, a u 10 časova u katedralnoj crkvi Svete Terezije Avilske biće služena sveta misa.

Otvaranju međunarodnog naučno-filozofskog skupa „Misaona baština Tome Vereša“ prisustvovali su predstavnici diplomatskog predstavništva Republike Hrvatske, društvenih, obrazovnih i kulturnih ustanova, crkveni velikodostojnici, vernici i brojni gosti.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop