Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Iz Subotice odobreno 16 IPA projekata

17.12.2012.

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić i šef Informacionog centra za IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, kancelarija u Subotici, Relja Burzan, danas su, u Plavoj sali Gradske kuće, razgovarali sa predstavnicima javnih preduzeća, obrazovnih ustanova i ustanove kulture, strukovnih udruženja, nevladinih organizacija i drugih subjekata sa teritorije grada Subotice čiji će projekti, pored dva projekta Gradske uprave, biti implementirani po trećem raspisu IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. U narednom periodu biće realizovano ukupno 16 projekata finansiranih iz IPA fonda.

6394_1.jpg

Grad Subotica je regionalni ekonomski, obrazovni, kulturni, sportski i turistički centar severne Vojvodine koji raspolaže značajnim potencijalima za razvoj, podsetio je Modest Dulić, i dodao da to podrazumeva prekograničnu i regionalnu saradnju. U poslednjoj deceniji, naglasio je, postali smo svesni činjenice da konkurentnost poslovnih aktera, kako u privatnom tako i javnom sektoru, a time i uspešnost njihove poslovne delatnosti, umnogome zavisi od projektnog načina rada i razmišljanja, kao načina pronalaženja materijalnih sredstava za realizaciju određenih projektnih aktivnosti.

- Konkretan vid međunarodne saradnje u poslednjih nekoliko godina jeste i zajednička realizacija prekograničnih projekata između Subotice i mađarskih gradova i opština u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska - Srbija. Subotica je lider u sprovođenju takvih projekata, o čemu svedoči i činjenica da je trećina odobrenih i realizovanih projekata ukupne vrednosti od više stotina miliona dinara upravo iz našeg grada, istakao je gradonačelnik Dulić.

On je rekao da su na poslednjem, trećem javnom pozivu IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, gradu Subotici odobrena dva značajna projekta.

- Jedan od njih je ’Rehabilitacija prekograničnog putnog pravca Bačalmaš-Bajmok’. Ukupna vrednost projekta je 1,7 miliona evra i pola tih sredstava će, praktično, biti opredeljeno za subotički deo puta. Drugi projekat nosi naziv ’Dragulji na prekretnici stoleća-tematsko lutanje u čudesnom svetu secesije' i u okviru projekta predviđena je restauracija severoistočne fasade zgrade Sinagoge. Od tog projekta gradu Subotici će pripasti nešto više od 172.000 evra. Lokalna samouprava je spremna da svim subjektima čiji su projekti odobreni pruži logističku i tehničku podršku kako bi stepen iskorišćenja odobrenih sredstava bio što veći, kazao je Modest Dulić.

Ispred Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije, institucije koja na našoj teritoriji upravlja programima prekogranične saradnje, kao i Nacionalne agencije za razvoj Republike Mađarske, koja upravlja  IPA programom prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, Relja Burzan je rekao da je treći poziv za prikupljanje predloga projekata u okviru IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija zatvoren 30. maja 2012. godine.

- Imali smo 263 projektne prijave, ukupna vrednost je 16,2 miliona evra. Trenutno smo u fazi ugovaranja, predložen je 61 projekat za finansiranje sa teritorije Vojvodine, ali to nije konačna lista. Može da se desi da neko odustane, formirane su neke rezervne liste tako da ćemo pravi podatak imati kada svi potpišu ugovore, a mi očekujemo da će to biti u toku prvog kvartala 2013. godine. Kada je reč o Subotici, za sada je predloženo za finansiranje i ugovara se 16 projekata za 17 institucija, jer na realizaciji jednog projekta učestvuju dve institucije. Subotica je pionir u našem programu, oni koji su konkurisali imali su dobre ideje, znali su da prepoznaju problem i da taj problem reše projektnim načinom razmišljanja tako što su seli, dogovorili se sa partnerima, prijavili i vrlo lepo implementirali projekat, smatra Relja Burzan.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop