Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Gradsko veće usvojilo predlog Odluke o budžetu za 2013. godinu

19.12.2012.

Gradsko veće usvojilo je predlog Odluke o budžetu grada Subotice za 2013. godinu i uputilo ga Skupštini grada na donošenje. Među 25 tačaka dnevnog reda, koliko ih je na današnjoj, 21. sednici ukupno usvojeno, izglasan je i Skupštini grada prosleđen na razmatranje i predlog Odluke o ostvarivanju prava na besplatnu užinu, kao i predlog Odluke o izmenama Odluke o osnivanju stambeno-kreditnog pronatalitetnog fonda grada Subotice, uslovima i načinu raspolaganja sredstvima Fonda.

6404_1.jpg

Ukupni planirani obim izvornih i ustupljenih prihoda, transfera, donacija i primanja budžeta grada za 2013. godinu iznosi 5,663 milijarde dinara, što je za 5,77 odsto više u odnosu na planirani obim u 2012. godini. Osnovni parametri koji su korišteni prilikom izrade budžeta grada jesu godišnja stopa rasta BDP-a od dva posto, projektovana za 2013. godinu, i projektovana inflacija za isti period od 5,5 posto.

Uz isticanje da je predlogom Odluke o budžetu grada postignuta saglasnost vladajuće većine da budžet za 2013. godinu bude razvojni i socijalno odgovoran, gradonačelnik Subotice Modest Dulić je rekao da je budžet za narednu godinu nešto veći u odnosu na 2012. godinu, ali da je, uzimajući u obzir da je u 2012. inflacija 10 odsto, u pitanju realno smanjenje budžeta. To je, kazao je, posledica složene ekonomske situacije i pada privrednih aktivnosti u celoj zemlji, ali i namere da se budžet grada realno planira.

- Razvojna komponenta podrazumeva dalje ulaganje u infrastrukturu, posebno u poslovnoj i privrednoj zoni sa ciljem da i dalje budemo grad prepoznatljiv po privlačenju stranih investitora, grad u kome se investicije isplate i vraćaju. Uložićemo 160 miliona dinara u infrastrukturno opremanje, a na taj način ćemo ispuniti i ugovorne obaveze prema investitorima koji su već u našem gradu, naglasio je Modest Dulić.

S druge strane, rekao je gradonačelnik Dulić, obezbeđeno je i značajno povećanje sredstava za podršku socijalno ugroženim porodicama. Naime, predlogom Odluke o ostvarivanju prava na besplatnu užinu utvrđuje se pravo na besplatnu užinu učenicima od prvog do osmog razreda osnovnih škola na teritoriji grada Subotice.

- Dvadeset miliona dinara biće opredeljeno za učenike koji su iz socijalno ugroženih porodica, čiji su roditelji nezaposleni, koji nemaju roditelje ili su deca korisnika prava na novčanu socijalnu pomoć. Ideja je da nijedno dete ne bude gladno, da nijedno dete iz škole ne izađe bez užine. Reč je, prema prvim procenama, o 1.300 učenika subotičkih osnovnih škola, istakao je Modest Dulić.

On je, takođe, naveo da su u budžetu uvrštene i stavke koje se odnose na sprovođenje pronatalitetne politike, kao i na povećanje sredstava za oblasti kulture i sporta.

- Obezbedićemo 12,5 miliona dinara za podršku bračnim parovima pri trećoj veštačkoj oplodnji, koja će biti besplatna, i u tome ćemo biti među retkim gradovima u našoj zemlji, a obezbedićemo i više sredstava za porodilje. Kulturu smo vrednovali u skladu sa tradicijom kulturnih ustanova i festivala u našem gradu, a za sport su namenjena značajna sredstva tako da će sportske organizacije u Subotici iduće godine imati bolji tretman, rekao je Modest Dulić, i dodao da će u narednoj godini kapitalna ulaganja u infrastrukturno opremanje biti podjednako zastupljena po svim gradskim i prigradskim mesnim zajednicama na teritoriju grada Subotice.

Predloženim izmenama i dopunama osnivačkog akta Stambeno-kreditnog pronatalitetnog fonda grada Subotice osniva se Stambeno-kreditni fond grada Subotice i, u prvom redu, dopunjuju humanitarni odnosno društveno korisni ciljevi i zadaci Fonda.

Naime, u uslovima ekonomske krize, po načelu solidarnosti, uvodi se pomoć licima - korisnicima stambenog kredita koji su usled nastale nezaposlenosti onemogućeni da uredno otplaćuju anuitete stambenih kredita uzetih kod poslovnih banaka, da im se putem privremenog preuzimanja obaveze otplate anuiteta pomogne da prevaziđu krizu. Privremeno preuzimanje obaveze otplate odobrilo bi se korisniku stambenog kredita samo pod uslovom da ispunjava propisane uslove, najduže dve godine, uz obavezu vraćanja uplaćenih sredstava Fondu, a nakon isplate celokupnog iznosa stambenog kredita poslovnoj banci.

Predlog gradskog budžeta za 2013. godinu od sutra će se moći pogledati na sajtu grada Subotice: www. subotica.rs, a konačnu odluku o usvojenim tačkama koje su se danas našle na dnevnom redu će doneti odbornici na sednici Skupštine grada koja je planirana za četvrtak, 27. decembar 2012. godine.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop