Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Skupština grada usvojila budžet za 2013. godinu

27.12.2012.

Na 5. sednici Skupštine grada, održanoj u Velikoj većnici Gradske kuće, odbornici su usvojili Odluku o budžetu grada Subotice za 2013. godinu (50 glasova „za“, sedam protiv i dva uzdržana). Ukupni planirani obim izvornih i ustupljenih prihoda, transfera, donacija i primanja budžeta grada za 2013. godinu iznosi 5,663 milijarde dinara, što je za 5,77 odsto više u odnosu na planirani obim u 2012. godini.

6423_1.jpg

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić je rekao da je predlogom Odluke o budžetu grada postignuta saglasnost vladajuće koalicije da budžet za 2013. bude razvojni i socijalno odgovoran.

- Naše opredeljenje je da grad Subotica i dalje bude jedan od lidera u privlačenju stranih investicija, grad koji je po tome prepoznatljiv i koji mora da zadrži tu razvojnu komponentu sa idejom i ciljem reindustrijalizacije. S druge strane, želeli smo da pokažemo i određenu socijalnu i društvenu odgovornost i empatiju prema onima kojima je pomoć u ovom momentu najpotrebnija, istakao je Modest Dulić.

Rukovodeći se tim principima, rekao je gradonačelnik Dulić, u budžetu za 2013. godinu opredeljena su sredstva za dalje infrastrukturno opremanje industrijskih i privrednih zona sa idejom da se uz agilnu i sposobnu lokalnu administraciju može da izađe u susret zahtevima investitora i tako zadrži atraktivnost koja je Suboticu krasila tokom protekle dve godine.

- Socijalno odgovorni i svesni da se teško živi i u državi, i u našem gradu, obezbedili smo sredstva u budžetu za socijalno ugrožene. Odlukom o ostvarivanju prava na besplatnu užinu, 20 miliona dinara biće opredeljeno za besplatnu užinu za 1.300 učenika od prvog do osmog razreda osnovnih škola na teritoriji našeg grada koji su iz socijalno ugroženih porodica, čiji su roditelji nezaposleni, koji nemaju roditelje ili su deca korisnika prava na novčanu socijalnu pomoć. Opredelili smo i novac za rad Crvenog krsta, jer smo na taj način hteli da obezbedimo i hranu za Narodnu kuhinju, obezbedićemo i prihvatilišta za beskućnike i ogrev za one kojima je pomoć najpotrebnija, naglasio je Modest Dulić.

On je rekao da su obezbeđeni i dalji transferi Javnom preduzeću „Suboticatrans”, kako bi se najstariji Subotičani i dalje besplatno prevozili gradskim javnim prevozom, i da su preduzete i druge socijalne mere.

- Želimo da podstaknemo pronatalitetnu politiku i u budžetu za 2013. opredeljena su sredstva kojima će grad Subotica prvi put finansirati treći pokušaj vantelesne oplodnje, a i porodilje će sledeće godine moći da računaju na više novca. Nismo odustali ni od namere da i dalje razvijamo i gradimo centar Subotice. Obezbedili smo sredstva i za realizaciju određenih kapitalnih projekata koji su godinama čekali, obezbedili smo novac za početak sanacije Zelene fontane i uređenje gradskih fasada, pre svih fasade Muzičke škole. Nastavićemo i dalje aktivnosti sa ciljem izgradnje Narodnog pozorišta što će, uz skoro rušenje skeleta kod Otvorenog univerziteta, konačno Subotičanima vratiti centar grada kakav zaslužuju, rekao je Modest Dulić, i dodao da je strateško opredeljenje svih koji su učestvovali u kreiranju predloga budžeta za 2013. da distribucija novca ne bude samo prema gradskim mesnim zajednicama nego i prema ruralnim naseljima, odnosno prigradskim mesnim zajednicama.

Gradonačelnik Dulić je naglasio da se više nikada neće ulaziti u realizaciju projekata za koje u potpunosti nisu obezbeđena finansijska sredstva. Vlada AP Vojvodine će, istakao je, od 2013. godine, u naredne tri godine učestvovati u finansiranju projekta izgradnje Narodnog pozorišta sa svojim delom obaveza u iznosu od 45 odsto, s tim da taj projekat mora da bude životan, održiv i realan.

Među 30 tačaka dnevnog reda, koliko ih je danas ukupno usvojeno, doneta je Odluka o ostvarivanju prava na besplatnu užinu, Odluka o izmenama i dopunama Odluke o osnivanju stambeno-kreditnog pronatalitetnog fonda grada Subotice i o uslovima i načinu raspolaganja sredstvima Fonda, zatim Odluka o lokalnim komunalnim taksama kao i odluke o izmenama i dopunama Odluke o lokalnim administrativnim taksama, Odluke o posebnoj naknadi za zaštitu i unapređivanje životne sredine i Odluke o merilima za plaćanje naknade za korišćenje građevinskog zemljišta. Izglasana je i Odluka o uslovnom otpisu kamata i mirovanju poreskog duga, zatim planovi detaljne regulacije za delove prostora Banje Palić i rešenja o imenovanju v. d. direktora Zoološkog vrta Palić, JP „Palić Ludaš” i JP „Zavod za urbanizam grada Subotice“. Sa dnevnog reda skinuto je donošenje Zaključka o prihvatanju Izveštaja o reviziji finansijskih izveštaja završnog računa budžeta i pravilnosti poslovanja grada Subotice za 2011. godinu.

Za v. d. direktora JP „Palić Ludaš“ imenovan je Nešo Radulović, strukovni inženjer tehnologije. On će obavljati dužnost od 1. januara 2013. do imenovanja direktora JP „Palić Ludaš“, a najduže šest meseci od dana njegovog imenovanja. Dosadašnjem vršiocu dužnosti direktora JP „Palić Ludaš” Kseniji Marton mandat v. d. direktora prestaje 31. decembra 2012. godine.

Umesto Helene Sagmajster, kojoj je istekao mandat v. d. direktora Zoološkog vrta, a nije sproveden konkursni postupak za imenovanje direktora ustanove, za v. d. direktora ZOO vrta imenovan je Petar Savić, diplomirani ekonomista. On će obavljati dužnost od narednog dana od dana donošenja rešenja do imenovanja direktora Zoološkog vrta Palić, a najduže godinu dana od dana njegovog imenovanja.

Rešenjem o imenovanju  v. d. direktora JP „Zavod za urbanizam grada Subotice“ za v. d. direktora imenovan je Dragan Trklja, diplomirani pravnik. On će obavljati dužnost počev od 21. februara 2013. do imenovanja direktora „Zavoda za urbanizam grada Subotice“, a najduže šest meseci od dana njegovog imenovanja. Direktor „Zavoda za urbanizam grada Subotice“ imenovan je na sednici Skupštine grada održanoj 19. februara 2009. godine na mandatni period od četiri godine, sa narednim danom od dana donošenja Rešenja, što znači da je imenovan 20. februara 2009. godine.

Skupština je konstatovala i prestanak mandata odbornika. Umesto Silvije Aranđelović, iz Odborničke grupe „Izbor za bolji život”, novi odbornik u Skupštini grada je Zoran Marković. Skupština je izglasala i povredu Poslovnika. Odborniku Đuli Laslu izrečena je opomena zbog nepoštovanja dostojanstva Skupštine prilikom rasprave o donošenju Rešenja o imenovanju članova Školskog odbora OŠ „Sečenji Ištvan”.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop