Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Subotica član Evropske mreže gradova secesije

01.02.2013.

Na Generalnoj skupštini Evropske mreže gradova secesije, održanoj 25. januara 2013. godine u portugalskom gradu Aveiru, Subotica je jednoglasnom odlukom primljena u članstvo Evropske mreže gradova secesije. Subotica se tako, kao prvi i jedini grad iz naše zemlje, našla rame uz rame sa 22 grada, među kojima su Beč, Brisel, Budimpešta, Barselona, Havana, Glazgov...

6497_1.jpg

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić je, na konferenciji za novinare u Medija-centru Gradske kuće, istakao da je članstvo u Evropskoj mreži gradova secesije značajan korak napred za ceo grad i da u perspektivi podrazumeva i zajednički nastup pred evropskim fondovima i apliciranje na sredstva koja će biti sve otvorenija prema nama, posebno u oblasti kulture.

- Ovim putem dobili smo mogućnost da proširimo turističku ponudu Subotice i da se ozbiljnije i odgovornije odnosimo prema arhitektonskom nasleđu grada. Kroz secesiju se prikazuje ono najlepše što Subotica ima i svima nam je u cilju da se ona očuva, istakao je Modest Dulić.

On je naglasio da je veoma bitno da se nađe jedan balans između daljeg razvoja grada i čuvanja i negovanja onoga što već imamo.

- Mi ćemo konstruktivno učestvovati u daljem planiranju razvoja grada, uvažavajući, s jedne strane, činjenicu da bi trebalo da sačuvamo kulturnu baštinu koja nam je na raspolaganju i na koju smo ponosni, ali i da, s druge strane, uvažimo i činjenicu da grad mora da se razvija. Tu treba naći jedan balans između čuvanja i negovanja onoga što već imamo i daljeg razvoja grada, rekao je gradonačelnik Dulić.

Član Gradskog veća zadužen za kulturu, Miloš Nikolić, ocenio je da je primanje Subotice u Evropsku mrežu gradova secesije od velikog značaja za očuvanje našeg kulturnog nasleđa, ali i za razvoj grada. U ovoj mreži su, kazao je, gradovi sličnog arhitektonskog stila, ali i veliki turistički centri kojima se Subotica na ovaj način približila što će, u marketinškom smislu, doprineti razvoju turizma i kulture.

Prema rečima predstavnice neformalne grupe građana „Nasmeši se Subotici“ dr Viktorije Aladžić, koja je 25. januara u Aveiru održala polučasovnu prezentaciju arhitektonskog nasleđa Subotice u stilu secesije, prijem našeg grada u Evropsku mrežu gradova secesije otvara mogućnosti da svet upoznamo sa kulturnom baštinom našeg grada, ali i da sami postanemo svesni naše arhitektonske baštine.

- Trebalo bi drugačije da se odnosimo prema kulturnoj baštini našeg grada, odnosno da počnemo da koristimo benefit od arhitektonske baštine kojom raspolažemo. Brojni stručnjaci će posetiti naš grad i svojim znanjem i iskustvom pomoći da učinimo nešto više na zaštiti i prezentaciji secesijske baštine, a stavka koja prva mora da se uradi jeste internet prezentacija svih secesijskih objekata u Subotici. Da biste mogli da uđete u Evropsku mrežu gradova secesije morate da ispunite aplikacioni formular, da svake godine uplaćujete članarinu od 2.000 evra i da jedan grad za vas bude garant, ili da vas preporuči da budete primljeni u tu mrežu, kazala je Viktorija Aladžić.

Učlanjenje Subotice u Evropsku mrežu gradova secesije podržalo je Ministarstvo kulture Republike Srbije na osnovu projekta koji je bio predat preko nevladine organizacije „AŠC” čime su obezbeđena sredstva za godišnju ratu koju su gradovi članovi u obavezi da uplate ovoj organizaciji na ime članstva. Od naredne godine, članarinu će finansirati grad Subotica.

Da bi se ostvarila nesmetana saradnja između grada, institucija koje u nadležnosti imaju istraživanje, zaštitu i promovisanje secesije: Meduopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, Gradskog muzeja, Moderne galerije „Likovni susret” i Gradske biblioteke i neformalne grupe građana „Nasmeši se Subotici” potpisan je Memorandum o saradnji u oblasti zaštite i vrednovanja kulturnog i nepokretnog nasleđa grada Subotice. Kontakti sa Evropskom mrežom gradova secesije formalno će se odvijati putem Moderne galerije „Likovni susret”.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop