Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Održana 31. sednica Gradskog veća

20.02.2013.

Na 31. sednici Gradskog veća, održanoj u Plavoj sali Gradske kuće, usvojeno je 26 tačaka, koliko ih je i bilo na dnevnom redu. Članovi Gradskog veća prihvatili su, između ostalog, Program trošenja sredstava u cilju unapređenja bezbednosti saobraćaja na teritoriji grada Subotice za 2013. godinu, predlog Odluke o proglašenju zaštićenog područja Park prirode „Palić“ i predlog Odluke o proglašenju zaštićenog područja Spomenik prirode „Stabla hrasta lužnjaka na Paliću“.

6563_1.jpg

Na osnovu budžeta za 2013. godinu, prihodi od novčanih kazni za prekršaje predviđene propisima o bezbednosti saobraćaja na putevima za ovu godinu planirani su u iznosu od 15 miliona dinara. Zakonom o bezbednosti saobraćaja predviđeno je da se 50 odsto tih sredstava utroši na saniranje saobraćajne infrastrukture, a ostalih 50 odsto sredstava, odnosno 7.500.000 dinara za ostale aktivnosti u vezi unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima. S obzirom na to da su preneta, neutrošena sredstva iz prethodne godine 7.400.000 dinara, za ostale aktivnosti u vezi unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima, koje će se realizovati putem Budžetskog fonda za unapređenje saobraćaja, predviđeno je 14.900.000 dinara.

Planom sanacije saobraćajne infrastrukture predviđeno je da će se sredstva realizovati putem Direkcije za izgradnju grada u okviru Programa održavanja, revitalizacije i izgradnje lokalnih puteva, ulica i ostale saobraćajne infrastrukture, u skladu sa Odlukom o budžetu grada Subotice.

Savet za bezbednost saobraćaja dao je predlog programa na osnovu kojeg se planira tehničko opremanje jedinica saobraćajne policije, a to, između ostalog, podrazumeva nabavku vozila za saobraćajnu policiju, izradu projektne dokumentacije, nabavku i ugradnju kamera za video nazor na raskrsnicama i nabavku računara i prateće opreme. Predviđeno je i unapređenje saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja koje podrazumeva organizovanje takmičenja iz oblasti znanja o bezbednosti saobraćaja, nagrade za decu učesnike u takmičenju i saobraćajnu edukaciju u nižim razredima osnovne škole. Predviđene su, takođe, i razne preventivno-promotivne aktivnosti iz oblasti bezbednosti saobraćaja.

Članovi Gradskog veća prihvatili su i predlog Odluke o proglašenju zaštićenog područja Park prirode „Palić“. Tokom 2011. na inicijativu Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode pokrenut je postupak revizije zaštite zaštićenog područja sa ciljem usaglašavanja odluke o zaštiti sa novim propisima, kojima je, od 2009. godine, posebno uređena oblast zaštite prirode. Pored usaglašavanja sa novim propisima, cilj revizije zaštite je i usaglašavanje režima zaštite sa realnim stanjem prirodnih vrednosti, sa ciljem da se, na delovima gde je to neophodno, omogući preduzimanje mera sa ciljem poboljšanja kvaliteta vode i ekološkog stanja staništa strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta. U tom smislu, predloženo je skidanje zaštite sa dela na kom se nalazi gradski prečistač otpadnih voda i lagune prvog sektora Palićkog jezera, a pooštravanje režima na delovima gde se nalaze prirodne vrednosti, ugrožena staništa i ekološki koridori.

Gradsko veće je usvojilo i predlog Odluke o proglašenju zaštićenog područja Spomenik prirode „Stabla hrasta lužnjaka na Paliću“. Na inicijativu meštana Palića, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je izradio Studiju sa predlogom zaštite za Spomenik prirode „Stabla hrasta lužnjaka na Paliću“. Radi se o 31. stablu hrasta lužnjaka u naselju Palić – u ulicama Bele Bartoka, Petefi Šandora i na trgu Mađara Lasla. Zaštita se predlaže sa ciljem očuvanja dendrološke i hortikulturalne vrednosti starih stabala hrasta lužnjaka i vrednim primeraka drugih vrsta, zbog njihove autentičnosti, integralnosti, pejzažne atraktivnosti, starosti, dimenzija i očuvanosti, kao vrednog elementa pejzažne strukture naselja Palić.

Javni uvid predloga Odluke o proglašenju zaštićenog područja Park prirode „Palić“ i  predloga Odluke o proglašenju zaštićenog područja Spomenik prirode „Stabla hrasta lužnjaka na Paliću“ traje od 22. februara 2013. do 18. marta 2013. godine i u tom periodu će predlozi akata o zaštiti, zajedno sa stručnim osnovama – studijama zaštite, izrađenim od strane Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Novi Sad, biti javnosti na raspolaganju: u štampanom obliku u prostorijama Službe za zaštitu životne sredine i održivi razvoj (soba 226 Gradske kuće u Subotici), svakog radnog dana od 12 do 14 časova, i u elektronskom obliku na internet stranici http://www.subotica.rs/sr/4903/oglasi. Javna rasprava će se održati 18. marta 2013. godine u 12 časova, u Plavoj sali Gradske kuće u Subotici.

Usvojena je i Odluka o pristupanju promeni Statuta grada Subotice. Promeni Statuta pristupa se radi izmene odredbe koja uređuje sastav Saveta za međunacionalne odnose u skladu sa zakonom o lokalnoj samoupravi i radi usklađivanja odredbe koja uređuje nadležnosti Grada sa Zakonom o mladima. Obrazuje se četvoročlana Komisija za izradu nacrta akta o promeni Statuta grada Subotice. Komisija ima zadatak da izradi nacrt akta o promeni Statuta Grada i da ga dostavi Gradskom veću radi utvrđivanja predloga akta, a u cilju upućivanja predloga Skupštini grada na donošenje.

 

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop