Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Ambasador Austrije u Subotici

22.02.2013.

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić i predsednica Skupštine grada Maria Kern Šolja danas su, u Zelenoj sali Gradske kuće, primili u posetu ambasadora Austrije u Beogradu Johanesa Ajgnera. Tokom susreta razgovaralo se o podršci koju Austrija pruža Republici Srbiji na putu evropskih integracija, uspešnoj privrednoj saradnji i investicijama austrijskih kompanija u Suboticu.

6568_1.jpg

Austrija je sa ulaganjima većim od dve milijarde evra najveći strani investitor u Srbiji i jedan od vodećih trgovinskih partnera, istakao je gradonačelnik Dulić. On je izrazio zadovoljstvo što je austrijska kompanija „Svarovski”, koja se bavi proizvodnjom nakita, odlučila da upravo u Subotici izgradi svoju fabriku.

- Tom investicijom ’Svarovski’ će doprineti smanjenju nezaposlenosti kroz otvaranje novih radnih mesta za naše sugrađane, a dolaskom ove renomirane kompanije dobili smo i svojevrsni međunarodni sertifikat da poslujemo i radimo po standardima Evropske unije. Odlukom kompanije ’Svarovski’ da investira u Suboticu otvorio se prostor i za druge investitore iz Austrije. Tako se, ubrzo posle kompanije ’Svarovski’ pojavila firma ’Tirolijan rial estejt’ koja, kupivši zemljište na putu Subotica-Palić ne samo da je doprinela određenom benefitu u smislu prihoda u budžetu nego i planira da ove godine započne investiciju koja će zaposliti do 300 ljudi, istakao je Modest Dulić.

Uz izražavanje zahvalnosti na dosadašnjoj ekonomskoj i političkoj podršci Austrije Srbiji, Maria Kern Šolja je kazala da se tokom susreta sa ambasadorom Ajgnerom razgovaralo i o saradnji u oblasti kulture.

- Tokom susreta bilo je reči i o konkretnoj saradnji u oblasti kulture između Subotice i Graca. Subotica je pozvana da od 10. do 12. maja ove godine, kao prvi grad iz Srbije, učestvuje na manifestaciji na kojoj se predstavljaju kulture i tradicije različitih zemalja, rekla je Maria Kern Šolja.

Ambasador Ajgner je kazao da je ovo njegov prvi dolazak u Suboticu, otkako je pre nekoliko meseci imenovan za ambasadora Austrije u Srbiji, i da je za njega taj dolazak veoma značajan uzimajući u obzir da se radi o multietničkom i multikulturalnom gradu za koji se može reći da na neki način predstavlja Evropsku uniju u malom. On je istakao da će Austrija u potpunosti podržati Republiku Srbiju na putu ulaska u Evropsku uniju.

- Na sastanku je bilo reči o pomoći koju je Austrija pružila Srbiji u njenom nastojanju da se priključi Evropskoj uniji, i kada je reč o dobijanju statusa kandidata, i kada je reč o budućoj podršci da dobije datum otpočinjanja pregovora. U tom smislu, Austrija će biti snažan partner Srbiji na tom putu, kako bi u dogledno vreme postala i punopravni član Evropske unije. Trenutni fokus Austrije, kada je reč o zemljama Zapadnog Balkana, sa Hrvatske će biti preusmeren na Srbiju onog trenutka kada Hrvatska postane punopravna članica EU, rekao je ambasador Ajgner.

On je naglasio da je posetio fabriku „Simens” i da mu je tamo potvrđeno da u Subotici postoje i dobri uslove za poslovanje, i da je radna snaga veoma stručna. Te činjenice, rekao je, glavni su razlozi zbog kojih je kompanija „Svarovski” odlučila da investira u Suboticu.

Ambasador Ajgner smatra i da je veoma bitna i saradnja između Austrije i Srbije u oblasti kulture, razvoja turizma i poljoprivrede, kao i saradnja po pitanju nove strategije EU za podunavsku regiju, gde je potrebno iskoristiti potencijal Podunavlja, koji povezuje srednju Evropu sa Balkanom i istočnom Evropom i to kroz zajedničke projekte u oblasti saobraćaja, turizma, kulture i ekologije.

Tokom posete Subotici, dr Johanes Ajgner posetio je i konzulate Mađarske i Hrvatske, kao i Nemački narodni savez. Svoj naredni dolazak u Suboticu najavio je za nekoliko meseci, kada bi trebalo da bude otvorena nova fabrika kompanije „Svarovski”.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop