Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Rekonstrukcija severoistočne fasade subotičke Sinagoge

05.03.2013.

- Projekat ’Dragulji na prekretnici stoleća - tematsko lutanje u čudesnom svetu secesije’ (DIAMOND), realizuje se u okviru trećeg poziva IPA programa prekogranične saradnje Mađarska–Srbija. Osnovna aktivnost u okviru projekta je rekonstrukcija severoistočne fasade subotičke Sinagoge. Nosilac projekta je grad Segedin, a Subotica je partner, izjavila je danas član Gradskog veća zadužena za međunarodnu i regionalnu saradnju Marta Dobo, nakon sastanka subotičkog i segedinskog projektnog tima održanog u Zelenoj sali Gradske kuće.

6608_1.jpg

Uz konstataciju da ovo nije jedini zajednički projekat koji grad Subotica realizuje sa Segedinom, jer su, kako je rekla, ova dva bratska grada realizovala više projekata prekogranične saradnje, Marta Dobo je kazala da je u toku i projeklat „CHI” koji se odnosi na očuvanje mađarske secesije. U okviru ovog projekta, rekla je, Subotica će se 8. i 9. marta predstaviti na sajmu turizma u Kečkemetu i 23. marta u Segedinu.

- Ovi projekti su veoma značajni, naročito u današnje vreme. Svi mi treba da čuvamo ono što smo nasledili od naših predaka i da sačuvano predamo našim unucima da i oni uživaju u predivnim secesijskim objektima. Ukupna vrednost projekta DIAMOND je 293.068,95 evra. Vrednost projekta sa srpske strane je 172.290 evra, za Suboticu su obezbeđena sredstva u iznosu od 146.446,50 evra, a Subotica sa sopstvenim sredstvima učestvuje sa 25.843,50 evra. Okončanje ovog projekta, u okviru koga su planirane i marketinške aktivnosti, izdavanje monografije Ferenca Rajhla, organizovanje radionica, organizovanje konferencije i organizovanje izložbe u Senti, planirano je za 30. april 2014. godine, istakla je Marta Dobo.

Sredstva od ovog projekta Segedin će iskoristiti za obnovu krova Grofove palate koja se nalazi u užem centru Segedina, kao i za izradu projektne dokumentacija za krov i fasadu Šafer palate, navela je Agneš Igaz iz Segedina.

- Uz Suboticu i Segedin u projekat će se uključiti i Senta, a svaki od ova tri grada ima obavezu da pripremi secesijsku ponudu za brošuru koja će biti urađena u okviru projekta. Uz to pripremiće se monografija, internet stranica i aplikacija za mobilni telefon, rekla je Agneš Igaz, i dodala da se nada da će kao i prethodni zajednički projekti i ovaj biti završen u predviđenom roku.

Projekt menadžer dr Nenad Ivanišević je istakao da je ovo samo početak onog što jeste opredeljenje, a to je da Sinagoga na kulturnom nebu Subotice zasija punim sjajem.

- Kroz ovaj projekat oko 100.000 evra predviđeno je za renoviranje jednog dela fasade koji je projektom predviđen. Ali to nije sav novac, kroz Svetski memorijski fond, budžet grada Subotice i budžet Vlade AP Vojvodine planiramo ove godine da skupimo oko 300.000 evra za spoljno uređenje Sinagoge, a kada to završimo krenućemo na unutrašnje uređenje Sinagoge. Početkom aprila, u Segedinu, zajedno ćemo otvoriti konferenciju i tako zvanično započeti projekat. Već u maju ili junu videće se prve skele na subotičkoj Sinagogi kao dokaz da to što obećamo i uradimo, a i kad uradimo da nemamo čega da se stidimo da to i pokažemo, naglasio je Nenad Ivanišević.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop