Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Skrining za rano otkrivanje raka

12.03.2013.

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije pokrenulo je Nacionalni skrining za rano otkrivanje raka dojke, raka debelog creva i raka grlića materice u oko četrdesetak gradova Srbije, gde su se stekli potrebni uslovi da bi skrining mogao da započne. Žene u Subotici u dobi od 50 do 69 godina počinju da se pozivaju sutra, prvi termini i početak skrining pregleda počinju 18. marta, a rezultati pregleda će biti saopšteni u roku od tri nedelje. Početak skrininga za rano otkrivanje raka debelog creva očekuje se tokom marta, odmah nakon distribucije testova za otkrivanje minimalnog prisustva krvi u stolici, saopšteno je na današnjoj pres-konferenciji u Medija-centru Gradske kuće.

6626_1.jpg

U okviru Nacionalnog skrininga za rano otkrivanje raka dojke ženama starosne dobi od 50 do 69 godina omogućeno je da svake druge godine obave mamografsko snimanje dojki. U našem gradu po poslednjem popisu ima 20.889 žena ove dobi, pa u prvoj godini skrininga treba da se obuhvati 10.400 žena. Troškove snimanja snosi Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Član Gradskog veća zadužen za zdravstvo, socijalnu politiku i zaštitu životne sredine dr Atila Čengeri je rekao da je Ministarstvo zdravlja prepoznalo Suboticu, s obzirom na to da ima i stručne i tehničke kapacitete, kao grad koji među prvima pokreće skrininig na rano otkrivanje raka dojke. Lokalna samouprava će, kazao je, biti sastavni deo ovog tima i svakako će doprineti da se ovaj skrining dobro odvija.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje Subotica dr Morana Miković je ukazala da su maligne bolesti jedne od vodećih bolesti smrtnosti našeg stanovništva, a da je rak dojke vodeći kod žena.

- Skrining programi dali su pozitivne rezultate u smislu smanjenja smrtnosti. Skrining program znači organizovani pregled određene populacije ljudi i dijagnostiku određene bolesti. Skriningom se ne sprečava pojava bolesti nago da je bolest dijagnostikovana u najranijoj fazi, što mamografija omogućava, a s tim je omogućeno izlečenje i smanjenje smrtnosti, istakla je Morana Miković.

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Subotica, dr Mila Dujmić Bogdanović, rekla je da u projektu skrininga za rano otkrivanje raka dojke učestvuje i Dom zdravlja sa osam izabranih lekara, specijalista ginekologije. Koordinator ovog programa, kazala je, biće šef ginekološke službe dr Zorica Zrnić.

- Klinički put podrazumeva poziv telefonom odgovarajućeg broja žena, određivanje vremena kada će se žene koje pozovemo javiti i popunjavanje odgovarajućeg protokola po njihovom dolasku u dispanzer. Protokol je skup specifičnih i značajnih pitanja i žene se, bez pregleda, isti dan upućuju sa ovim protokolom u Opštu bolnicu u Subotici gde će im se uraditi mamografija, kazala je Mila Dujmić Bogdanović.

Pomoćnica direktora Opše bolnice Subotica za medicinska pitanja dr Branka Milisavljević rekla je da se aparat za mamografsko snimanje dojke nalazi u okviru Službe za radiološku dijagnostiku. U akciji će, kazala je, učestvovati dva lekara (specijalisti rendgenolozi) i četiri tehničara, a koordinator tima je dr Irena Sabo Vojnić.

- Pacijentkinje čiji nalazi budu pozitivni u roku od sedam dana će se pozvati na ponovno snimanje. Rendgenski snimak očitavaju dva nezavisna rendgenologa, a sve ono što je sumnjivo poslaće se na ekspetizu trećem rendgenologu da bi postavili tačnu dijagnozu, naglasila je Branka Milisavljević.

Koordinator za skrininge iz Zavoda za javno zdravlje Subotica, dr Nada Kosić Bibić, istakla je da je osnovni cilj skrininga otkrivanje raka dojke u početnom stadijumu, a jedna od pogodnosti je i ta da će mnoge žene prepoznati određene faktore rizika koje poseduju i da će biti spremne da promene neke od tih svojih oblika rizičnog ponašanja.

Prema podacima koje je saopštila dr Nada Kosić Bibić, rak dojke je vodeći uzrok obolevanja i umiranja žena od malignih bolesti u svetu i Srbiji. U svetu  je 2010. godine 1,5 miliona žena obolelo od raka dojke, a iste godine je umrlo pola miliona žena. U Srbiji godišnje oboli oko 4.000, a umre oko 1.600 žena. U Sevrnobačkom okrugu je 2010. godine, prema podacima Registra za rak Zavoda za javno zdravlje Subotica, obolelo 149 žena, a 56 umrlo.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop