Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Uručene nagrade talentovanim matematičarima

14.03.2013.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana broja Pi, danas je, u Velikoj većnici Gradske kuće upriličeno tradicionalno uručivanje nagrada najuspešnijim mladim matematičarima Subotice. Nagrade i diplome učenicima su uručili gradonačelnik Subotice Modest Dulić, predsednik Društva matematičara Subotice dr Nebojša Gvozdenović, direktor Tehničke škole „Ivan Sarić“ Eržebet Ivanović, direktor Osnovne škole „Majšanski put“ Silvija Tot i Ljubica Kiselički, predsednik Komisije za takmičenje matematičara. Na kraju gradskih takmičenja iz matematike za učenike osnovnih i srednjih škola u kojima je učestvovalo preko 400 učenika, više od 200 pokazalo je izuzetne rezultate, a čak jedanaestoro njih ima maksimalnih 100 bodova.

6633_1.jpg

Obraćajući se mladim matematičarima, nastavnicima, direktorima škola i roditeljima, Modest Dulić je istakao da je veoma bitno ko je na času i ko i na kakav način učenicima predočava lepotu matematike kao nauke i praktično trasira put nekim daljim aktivnostima. Velika većnica, rekao je, nikada ovako nije bila ispunjena, što potvrđuje ogroman kapacitet koji kao društvo imamo kada su u pitanju naši mladi matematičari.

- Pred nama je 200 najboljih matematičara, što je snažan signal sa kakvim potencijalom i kapacitetom kao društvo raspolažemo, ali i ogromna obaveza da taj talenat negujemo da bismo na kraju dobili konačan rezultat koji ovom društvu može da pomogne da se dalje razvija. Čestitam i roditeljima koji su snažna podrška učenicima u njihovom nastojanju da budu najbolji. Živimo u vreme visoko sofisticirane tehnologije gde je matematika, kao pismo tih savremnih tehnologija, izuzetno važna i zato je poznavanje matematike ključno ukoliko želimo da razvijamo naše društvo. Zaista se trudimo da u naš grad dovedemo renomirane firme i da nauka i tehnika postanu dominantne u industriji koju u Subotici ustanovljavamo, naglasio je gradonačelnik Dulić.

Uz čestitke na Danu broja Pi i rezultatima ostvarenim na dosadašnjim takmičenjima, on je učenicima poželeo uspeh i na predstojećim takmičenjima i obećao im podršku u narednom periodu sa ciljem da, kako je rekao, ti rezultati budu još bolji.

- Želiim da u narednom periodu živimo u vremenu gde će matematika biti dominantan jezik, ne u politici kako je danas nego u nauci i tehnici. Želim i da, za razliku od prethodnih 20 godina kada su dve ključne matematičke operacije bile oduzimanje i deljenje, narednih godina i decenija živimo u društvu u kome će sabiranje i množenje biti dominantne matematičke operacije, istakao je Modest Dulić.

Nebojša Gvozdenović je čestitao mladim matematičarima na uspehu. On je osnovcima, koji su se plasirali u sledeći krug takmičenjima, poručio da veruju u sebe i da će jedino istrajnim radom moći da postignu još bolje rezultate.

Ljubica Kiselićki je podsetila da Društvo matematičara Subotice i Gradska uprava sa aktuelnim gradonačelnikom dodeljuju priznanja i diplome najuspešnijim takmičarima iz matematike za određenu školsku godinu i da to traje već deset godina. Danas, kazala je, ispraćamo na državno takmičenje ekipu srednjoškolaca koja će u subotu, 16. marta, u Beogradu predstavljati Severnobački okrug.

Osnovce čeka još Okružno takmičenje kada će i oni dobiti ekipu za državno takmičenje. Najmlađi matematičari, učenici III razreda ove godine takmičili su se samo na Opštinskom takmičenju i više se neće takmičiti.

Ekipu srednjoškolaca koja će u subotu na državnom prvenstvu u Beogradu predstavljati Severnobački okrug čine: Dušan Đuketić, Milan Petković, Borislav Đurić, Vesna Isić, Aleksandra Baljak i Johana Pletikosić.

Učenici osnovnih škola koji su u dosadašnjim takmičenjima osvojili  po 100 bodova su: Andrej Jakovljević, Nikolina Filipović, Teodor Sakal, Minja Vuković, Kristina Trajkovski, Levente Bešnji, Luka Ivković, Ivan Radmilović, Noemi Tot, Konrad Feher i Akoš Šili.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop