Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Grad učestvuje u projektu „Rodnopravni budžet za mlade“

14.03.2013.

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić i direktor Instituta za razvoj mladih KULT iz Sarajeva Jasmin Bešić danas su, u Zelenoj sali Gradske kuće, potpisali memorandum o saradnji na osnovu kojeg grad Subotica prihvata učešće u projektu „Rodnopravni budžet za mlade“. Potpisivanju sporazuma prisustvovala je savetnica gradonačelnika zadužena za međunarodnu saradnju i nevladin sektor Josipa Ivanković.

6634_1.jpg

„Rodnopravni budžet za mlade“ ili „Jačanje devojaka kroz rodno odgovorno planiranje i budžetiranje“ je inicijativa kojom će Institut za razvoj mladih KULT osnažiti i motivisati 18 devojka i devet službenica da zagovaraju koncept rodno odgovornog budžetiranja u zakonskim okvirima i procesima donošenja odluka, i edukovati najmanje 360 devojaka iz devet lokalnih zajednica iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije o rodnoj ravnopravnosti i ljudskim pravima.

Subotica je, pored Sombora i Inđije, jedan od tri grada iz naše zemlje koji je potpisao memorandum o saradnji, kazala je Josipa Ivanković.

- Ovaj projekat podrazumeva odlazak tri mlade žene, jedne iz lokalne samouprave i dve iz nevladinog sektora, koje će učestvovati u radionicima i koje će se edukovati o važnosti rodnopravnog budžetiranja, prevenstveno za mlade. One će, nakon edukacije, ženama u lokalnoj zajednici kroz radionice to znanje i preneti. Svi znate da žene čine 50 odsto populacije na svetu, ali da po statistikama svega 20 posto žena učestvuje u procesu donošenja odluka. Iz tog raloga smo prihvatili poziv Instituta za razvoj mladih KULT da učestvujemo u projkektu, jer nameravamo da što je moguće više radimo na postizanju ravnopravnosti žena i muškaraca, naglasila je Josipa Ivanković.

Jasmin Bešić je istakao da mu je drago što je Institut za razvoj mladih KULT potpisao sporazum o saradnji sa gradom Suboticom, tim pre što ovaj institut ima kancelariju u Subotici.

- Devojke koje prođu obuku osposobićemo da implementiraju određene aktivnosti i u Subotici i primene znanje stečeno na obuci. S obzirom na to da grad Subotica ima i Akcioni plan za mlade izuzetno je važno da u ovom procesu saradnje analiziramo taj plan da bismo videli koliko je aktivnosti zaista posvećeno devojkama, a koliko sredstava iz budžeta ide na finansiranje aktivnosti koje se odnose samo na muškarce. U okviru projekta analiziraćemo i na koji način možemo i devojke da uključimo u sve aktivnosti koje se tiču poboljšanja omladinskog sektora, kazao je Jasmin Bešić.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop