Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Revizija zaštite Parka prirode „Palić“

18.03.2013.

Danas je, u Plavoj sali Gradske kuće, održana javna rasprava povodom predloga Odluke o proglašenju zaštićenog područja Park prirode „Palić“ i predloga Odluke o proglašenju zaštićenog područja Spomenik prirode „Stabla hrasta lužnjaka na Paliću“. Radi se o reviziji postojeće zaštite Parka prirode „Palić“, kao i o proglašenju novog zaštićenog područja u naselju Palić. Organizovanje javnog uvida i javne rasprave je zakonski predviđena procedura na osnovu Zakona o zaštiti prirode, na osnovu koga zaštićeno područje III kategorije proglašava jedinica lokalne samouprave na čijoj se teritoriji ono nalazi.

6650_1.jpg

Tokom 2011. godine, na inicijativu Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode pokrenut je postupak revizije zaštite zaštićenog područja sa ciljem usaglašavanja odluke o zaštiti sa novim propisima, kojima je od 2009. godine posebno uređena oblast zaštite prirode.

Pored usaglašavanja sa novim propisima, cilj revizije zaštite je i usaglašavanje režima zaštite sa realnim stanjem prirodnih vrednosti, sa ciljem da se, na delovima gde je to neophodno, omogući preduzimanje mera sa ciljem poboljšanja kvaliteta vode i ekološkog stanja staništa strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta. U tom smislu, predloženo je skidanje zaštite sa dela na kom se nalazi gradski prečistač otpadnih voda i lagune prvog sektora Palićkog jezera, a pooštravanje režima na delovima gde se nalaze prirodne vrednosti, ugrožena staništa i ekološki koridori.

Na inicijativu meštana Palića, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode izradio je Studiju sa predlogom zaštite za Spomenik prirode „Stabla hrasta lužnjaka na Paliću“.

Radi se o 31. stablu hrasta lužnjaka u naselju Palić – u ulicama Bele Bartoka, Petefi Šandora i na trgu Mađara Lasla. Zaštita se predlaže sa ciljem očuvanja dendrološke i hortikulturalne vrednosti starih stabala hrasta lužnjaka i vrednim primeraka drugih vrsta, zbog njihove autentičnosti, integralnosti, pejzažne atraktivnosti, starosti, dimenzija i očuvanosti, kao vrednog elementa pejzažne strukture naselja Palić.

Gradsko veće je, na sednici održanoj 20. februara 2013. godine, usvojilo predloge odluka o proglašenju zaštićenog područja Park prirode „Palić“ i proglašenju zaštićenog područja Spomenik prirode „Stabla hrasta lužnjaka na Paliću“. O predlozima ovih odluka raspravljaće i odbornici Skupštine grada.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop