Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Održan međunarodni naučni skup „Expres 2013 - Subotica”

22.03.2013.

Danas je, u Velikoj većnici Gradske kuće, održan međunarodni naučni skup posvećen energetskoj efikasnosti i eksploataciji obnovljivih izvora energije „Expres 2013-Subotica” (EXPloatation Renewable Energy Sources), koji je okupio stručnjake iz Slovenije, BiH, Hrvatske, Slovačke, Rumunije, Mađarske i Srbije. Tradicionalni naučni skup „Expres 2013”, koji se u našem gradu održavao po peti put, otvorio je gradonačelnik Subotice Modest Dulić.

6659_1.jpg

Ljudima koji su po peti put uspeli da organizuju ovaj međunarodni naučni skup treba čestitati, jer vreme besparice nije naklonjeno nauci, rekao je gradonačelnik Dulić, i dodao da je naučni skup odlična prilika da stručnjaci razmene svoje stavove i mišljenja, ali i da se mladi ljudi koji su se opredelili za nauku i tehniku upoznaju sa kolegama koji su već ostvareni u svojim profesijama i uključe u stručne timove. On je istakao da je ova konferencija bitna za naš grad jer se bavi aktuelnim temama, a to su obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost, posebno ako se uzme u obzir da će i energija u budućnosti biti jedan od deficitarnih resursa.

- S obzirom na to da i naša zemlja, i ova regija, nedovoljno koriste obnovljive izvore energije, svaka rasprava i svako istraživanje na temu upotrebe energije iz obnovljivih izvora, ali i njeno racionalno korišćenje, i te kako doprinosi razvoju ovog društva. Ovo je prilika da se razgovara o tome kako na kvalitetan način upotrebiti sve one resurse i potencijale koji se nedovoljno koriste, kao što su biotermalne vode, energija vetra, sunca i vode, ali i poljoprivredni otpad, dakle proizvodnja energije iz biomase. Zato su ovakvi naučni skupovi izuzetno bitni, jer će nam u perspektivi omogućiti, makar u manjoj meri, ne samo određenu energetsku nezavisnost nego će možda biti i podsticaj i razvojna šansa za naše proizvođače, naglasio je Modest Dulić.

Predstavnik Univeziteta Obuda iz Budimpešte, dr Jožef Gati, rekao je da Univerzitet Obuda i Viša tehnička škola strukovnih studija (VTŠ) Subotica sarađuju već više od dve decenije i da se ta saradnja ne odnosi samo na oblast informatike i razmenu studenata i programa nego i na razmenu najnovijih saznanja iz oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.

- Naš fakultet daje veliki značaj istraživanjima u oblasti obnovljivih izvora energije, ali i istraživanjima u oblasti zaštite životne sredine. Mi se trudimo da usavršimo laboratorijska ispitivanja, krajem prošle godine otvorili smo laboratoriju gde se na najsavremeniji način proučavaju obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost i ta istraživanja radimo zajedno sa subotičkom Višom tehničkom školom. Kad je reč o obnovljivim izvorima energije u Mađarskoj su oni iskorišćeni od osam do 10 posto, kazao je Jožef Gati.

Šef katedre za termotehniku VTŠ Subotica prof. dr Jožef Njerš je rekao da su naučni radovi stigli sa područja eksploatacije geotermalne energije, kinetičke energije vetra, sunčeve energije i biomase i da će od 28 naučnih radova, koliko ih je stiglo, 20 biti direktno izloženo na naučnom skupu.

Ispred Velike većnice organizovana je mala izložba eksponata domaćih proizvođača na temu energetske efikasnosti i eksploatacije obnovljivih izvora energije.

Organizatori međunarodnog naučnog skupa „Expres 2013” su VTŠ Subotica, Inženjersko-tehničko udruženje vojvođanskih Mađara, grad Subotica i Univerzitet Obuda iz Budimpešte.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop