Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

U Gradskom muzeju otvorena izložba posvećena naučnici Mariji Kiri

22.03.2013.

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić i predsednica Skupštine grada Maria Kern Šolja večeras su, u Gradskom muzeju, svečano otvorili interaktivnu izložbu „Lekcije Marije Kiri” posvećenu Mariji Sklodovskoj Kiri, dvostrukoj dobitnici Nobelove nagrade. Izložbu organizuju Francuski institut iz Beograda i Osnovna škola „Kizur Ištvan” iz Subotice.

6664_1.jpg

Predstavnik Sektora za univerzitet i nauku Francuskog instituta u Srbiji Frederik Reme, ataše za univerzitetsku i kulturnu saradnju, pozdravio je prisutne u ime francuske ambasade i podsetio da je ambasador Francuske u Beogradu Fransoa-Gzavije Denio prilikom posete Subotici, 7. decembra 2012. godine, u razgovoru sa čelnicima grada predložio da se i u Subotici priredi izložba posvećena naučnici Mariji Kiri.

- Cilj Francuskog instituta je, već odavno, da promoviše nauku široj javnosti. Marija Kiri nije bila samo autentična naučnica posvećena proučavanju radioaktivnosti već i pedagog. Približila je nauku deci kroz lake i pristupačne eksperimente, baš kao što smo probali na ovoj izložbi: deca eksperimentišu praveći greške tokom eksperimenta i tako nauče kako zakoni funkcionišu. Nadam se da će ova izložba u Subotici podstaći neke ove Marije Kiri, rekao je Frederik Reme.

Modest Dulić je kazao da je izložba posvećena svetski poznatoj ženi i velikanu svetske nauke koja je ceo svoj život posvetila naučnoistraživačkom radu. Marija Kiri, rekao je, imala je običaj da kaže da se u životu ne treba ničega plašiti, da samo treba razumeti i da kada razumemo treba manje i da se plašimo.

- To je bilo u vreme kada je pronašla radioaktivne elemente, polonijum i radijum, koji su, naravno, bili nešto čega se, generalno, ljudska civilizacija plašila. Imala je i običaj da tvrdi da je put do određenih dostignuća težak, ali je bila uverena da civilizacija može da ima mnogo više koristi nego štete od naučnih dostignuća. I time i danas mladim ljudima šalje dve poruke. Prva je da su upravo znanje, obrazovanje i spoznaja najbolji lek protiv predrasuda, neznanja i strahova, a druga da nikada ne treba odustajati na svom putu, da svako u domenu onoga čime će se baviti u životu treba da bude svojevrsni nobelovac, istakao je gradonačelnik Dulić.

Direktorka OŠ „Kizur Ištvan” i domaćin izložbe Vesna Dulić smatra da o životu i radu Marije Kiri ne treba mnogo govoriti i da je dovoljno samo da se ova izložba poseti, jer zaista ima jako mnogo podataka. Ona je naglasila da je Marija Kiri žena koja je dobila dve Nobelove nagrade i ostala svoja i uvek ista.

Interaktivna izložba „Lekcije Marije Kiri” sastoji se iz dva dela. Prvi deo - „Marija Kiri 1867-1934” posvećen je životu i delu ove velike naučnice, a drugi deo, nazvan „Lekcije Marije Kiri”, zamišljen je kao radionica i omogućava posetiocima da kroz jednostavne eksperimente upoznaju osnovne zakone fizike. Projekcija filma „Marija Kiri - više od legende” traje 55 minuta. Film govori, pre svega, o ljubavi, borbi i posvećenosti nauci.

Na otvaranju izložbe posvećene ovoj izuzetnoj ženi učenici OŠ „Kizur Ištvan” podsetili su, između ostalog, i na dve njene važne poruke:

„Nikad ne odustaj od onog što osećaš da postoji duboko u tebi i što strasno želi da izbije kao deo tvog dubokog ljudskog bića. Nikad ne ostaj na kolenima dok te šibaju nevolje i slamaju životne tragedije, uspravi se uvek.”

„Nikad ne zaboravljaj sopstvenu radoznalost i ljubopitljivost, nikad ne zaboravljaj važnost traganja za tajnama, čudesnim tajnama prirode koja je svuda oko nas, nikad ne odustaj od rada, učenja i traženja odgovora na zagonetke pred sobom.”

Izložba je otvorena do 28. marta. Francuski institut, inače, u saradnji sa partnerima organizuje „Francusko-srpski mesec nauke”, događaj čiji je cilj promovisanje nauke u široj javnosti kao i novih metoda za predavanje naučnih disciplina najmlađima. Prošle godine Francuski institut je počasno mesto ustupio Mariji Kiri, jednoj od najvećih figura u nauci, kroz izložbu, radionice i film, koji obilaze gradove Srbije.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop