Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

USAID podržava međuopštinsko partnerstvo na unapređenju agrobiznisa

27.03.2013.

USAID projekat održivog lokalnog razvoja (USAID Projekat) predstavio je ekonomski program „Podrška unapređenju i širenju agrobiznisa međuopštinskog partnerstva Subotice, Sombora i Kanjiže” koji je nastao na osnovu potrebe Subotice, Sombora i Kanjiže da unaprede poslovanje privatnog agrobiznis sektora regiona. USAID Projekat će podržati opremanje laboratorije za kontrolu kvaliteta prehrambenih proizvoda i izdavanja izvoznih dozvola u Subotici, osnivanje poljoprivrednog trening centra u Somboru i izradu ekonomske analize opravdanosti međuopštinskog poljoprivredno-logističkog centra u Kanjiži. Danas je, u Plavoj sali Gradske kuće, potpisan i sporazum o sprovođenju ekonomskog programa između USAID Projekta, Subotice, Sombora, Kanjiže, Zavoda za javno zdravlje Subotice i Poljoprivredne stručne službe „Sombor”.

6672_1.jpg

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić je ocenio da ovakvim projektima na pravi način dajemo doprinos realizaciji projekta održivog razvoja našeg grada, jer, kako je rekao, svako ulaganje u resurse kojima raspolažemo dugoročno omogućava ekonomski razvoj Subotice.

- Ulaganjem u dva najznačajnija resursa, ljudski resurs i potencijale poljoprivrednog zemljišta, mi Subotici omogućavamo strateško razvijanje i rešavanje krucijalnog problema - nezaposlenosti. Rukovodeći se činjenicom da je više od 62 odsto stanovnika Subotice na posredan ili neposredan način uključeno u agrobiznis, svako povećanje efikasnosti u proizvodnji direktno daje doprinos poboljšanju ekonomske situacije i posledično dovodi do otvaranja novih radnih mesta, istakao je Modest Dulić.

Direktor USAID Projekta Hauard Okman rekao je da će USAID Projekat, koji pruža tehničku pomoć u okviru Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), zajedno sa svojim partnerima raditi na povećanju fizičkog obima poljoprivredne proizvodnje i prodaje od 10 odsto do kraja 2015. godine.

- Nadamo se da ćemo, kada se okonča ovaj projekat koji podrazumeva tri međusobno povezane aktivnosti, kao rezultat imati porast prodaje poljoprivrednih proizvoda od 10 odsto u naredne dve godine i da ćemo za sobom ostaviti institucije koje su od presudne važnosti za razvoj poljoprivredne proizvodnje. Sporazum o sprovođenju ekonomskog programa koji smo danas potpisali ima nekoliko elemenata, a svi ti elementi usmereni su na razvoj poljoprivredne proizvodnje, kao i na otvaranje novih radnih mesta i porast zaposlenosti, kazao je Hauard Okman.

Predsednik opštine Kanjiža Mihalj Njilaš je kazao da su gradovi Subotica i Sombor, i opština Kanjiža, kroz ovaj projekat učvrstili dosadašnju vrlo dobru saradnju u oblasti poljoprivrede, i da sve karike u ovom projektu idu u prilog tome da privreda ovog regiona ojača, a gradovi i opštine što više povežu.

Pomoćnik gradonačelnika za poljoprivredu grada Sombora Živko Čonić je rekao da će osnivanje poljoprivrednog trening centra u Somboru doprineti edukaciji i obrazovanju kako poljoprivrednih proizvođača tako i stručnjaka i svih onih koji su neophodni u lancu poljoprivredne proizvodnje, kao i da će doprineti dobijanju što većeg kvaliteta i kvantiteta poljoprivrednih proizvoda.

U okviru USAID projekta održivog lokalnog razvoja osnovano je osam međuopštinskih partnerstava koja obuhvataju 32 partnerske opštine koje predvode Vranje, Niš, Novi Pazar, Kraljevo, Užice, Novi Sad, Subotica i Zrenjanin, 25 kompanija i 85 organizacija civilnog društva.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop