Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Autizam u porastu

02.04.2013.

- Autizam je danas jedna velika nepoznanica, u drastičnom je porastu i Amerikanci govore o pravoj epidemiji. Pre dvadesetak godina, na deset hiljada dece pojavljivalo se četvoro do petoro dece sa autizmom, a sada je na stotinu novorođene dece jedno autistično. Indikativno je da je broj muške dece sa autističnim poremećajem drastično veći u odnosu na broj ženske dece, izjavila je dr Mirjana Malagurski, specijalista pedijatrije, na okruglom stolu održanom u Plavoj sali Gradske kuće na temu „Autizam”, upriličenom povodom 2. aprila, Svetskog dana osoba sa autizmom.

6688_1.jpg

Ona je istakla da je uloga pedijatra kako prepoznati da postoji autistični poremećaj kod deteta i da je u medicini osnovni imperativ što ranija dijagnoza. Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, rekla je, uvelo je obavezni preventivni pregled svakog deteta uzrasta od tri i po godine koji podrazumeva odlazak kod logopeda na procenu govorno jezičnog razvoja, i da svako dete na teritoriju grada Subotice uzrata od pet godina mora da bude obuhvaćeno jednim skriningom ili jednom brzom procenom psihomotornog razvoja, jer se tada ne može dogoditi da se ne prepozna autistični poremećaj.

- Najčešći razlog zašto se roditelj deteta uzrasta od dve do tri godine obraća pedijatru ili svom izabranom lekaru je nerazvijen govor. Autizam zahvata čitav spektar, od blažeg do najtežeg poremećaja, pa je zato i prognoza vrlo različita. Dijagnostički postupak je za svako dete isti, iako uvek govorim da ne postoje dva deteta sa istim poremećajem, kazala je Mirjana Malagurski.

Uložili smo dosta energije pre svega zahvaljujući entuzijazmu roditelja dece sa autizmom u podizanje nivoa svesti da se o autizmu ne razgovara samo 2. aprila, na Svetski dan osoba sa autizmom, nego da se ceo sistem uključi u podršku porodicama, rekao je gradonačelnik Subotice Modest Dulić.

- Prošle godine je formirano Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom u Subotici, ustanovljena je i budžetska stavka za njegovo normalno funkcioniranje i na nivou godine Udruženje dobija oko 800.000 dinara. Direkcija za izgradnju grada će uložiti milion dinara da se prostorije dodeljene Udruženju od strane grada u narednih mesec dana potpuno renoviraju i da Udruženje počne tamo da radi. Sredstva prikupljena na Gradonačelnikovoj dobrotvornoj večeri opredeljena su za senzornu sobu, za koju je od donacija neophodno obezbediti milion dinara. Od dobrotvorne večeri već imamo negde oko 7.000 evra, dakle, još malo sredstava je potrebno da se prostorije u potpunosti nameste, da se obezbedi mogućnost dnevnog boravka i defektološki tretman osoba sa autističnim poremećajem, naglasio je Modest Dulić, i dodao da društvo i država još nisu na pravi način pronašli odgovore i sistemski se uključili u rešavanje ovog problema.

Predsednica Gradskog udruženje za pomoć osobama sa autizmom u Subotici Suzana Skenerović je rekla da je subotička lokalna samouprava prepoznala problem, da je Udruženje dobilo prostorije koje se nalaze u Vareškoj 28 i da se pri Udruženju obavljaju različite aktivnosti.

- Iako nemamo svoje prostorije, imamo muzičku radionicu, psihomotornu redukaciju, aktivnosti na SRC ’Bazen’ gde sarađujemo sa stručnim saradnicima Udruženja ’SU tim’, a deci, takođe, u zavisnosti kome je šta potrebno, dajemo podršku logopeda, defektologa i psihologa. Inkluzivna odelenja u koja idu deca sa autizmom postoje u osnovnim školama ’Sonja Marinković’, ’Ivan Milutinović”, ’Majšanski put’ i ’Žarko Zrenjanin’, ali Subotici i dalje nedostaju stručni kadrovi odnosno učitelji i nastavnici koji bi radili sa ovakvom decom. Uskoro će biti pokrenuta ideja za otvaranje montesori odeljenja u školama, kako bi se doprinelo i vizuelnom pomaganju ovoj deci, kazala je Suzana Skenderović.

Povodom Svetskog dana osoba sa autizmom, Gradsko udruženje za pomoć osobama sa autizmom organizuje večeras, u Velikoj većnici Gradske kuće, koncert „Plavetni svet iza duge”. Koncert počinje u 18 časova, a ulaz je besplatan. Na koncertu učestvuje 11 osoba sa autizmom, zajedno sa inkluzivnim horom „Veliko srce” OŠ „Ivan Goran Kovačić”, OŠ „Ivan Milutinović” i OISŠ „Žarko Zrenjanin”.

U Evropi živi oko pet miliona osoba sa autizmom, odnosno oko 0,6 odsto ukupnog stanovništva. U Srbiji ih je između dve i tri hiljade, ali preciznih podataka o broju osoba sa autizmom nema jer ne postoji jedinstvena baza podataka koja bi povezivala sve referentne institucije za dijagnostiku autizma.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop