Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Izložba „Starost“ u Subotici

02.04.2013.

U Modernoj galeriji „Likovni susret“, u sredu, 3. aprila 2013. godine, u 19 časova biće otvorena izložba „Starost“ koja obuhvata izložbu savremene umetnosti, radionicu, filmske projekcije i vođenja kroz izložbu. Izložba traje do 29. aprila, a otvoriće je direktor Gerontološkog centra Subotica dr Nenad Ivanišević. Projekat „Starost“ zajednički organizuju Moderna galerija „Likovni susret“, Gerontološki centar Subotica, Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo „Danilo Kiš“, Art bioskop „Lifka“ i Hotel „Galerija“, a koproducenti su Udruženje „Perionica“, iz Beograda, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“, iz Čačka i Kulturni centar Beograda.

6689_1.jpg

Autorska izložba „Starost“, kustoskinja iz Beograda Kristine Stefanović Živanović i Irene Šimić, predstavlja rad dve umetnice mlađe generacije Jelene Bulajić i Jovanke Stanojević, rekla je kustos Moderne galerije „Likovni susret“, Nela Tonković, i dodala da se obe umetnice na svojstven način bave istom temom – starošću, ispitujući njene biološke, sociološke i moralne implikacije.

- Njihov opsežan rad biće predstavljen u mediju slike i audio zapisa. U glavnom prostoru salona 'Likovnog susreta' biće izložene slike velikog formata, izrađene u kombinovanoj tehnici. Postavka je zamišljena tako da na glavnom zidu izlagačkog prostora budu prikazani frontalni portreti starica, a na flankirajućim zidovima crteži ženskog potiljka ukrašenog upečatljivom kikom, rekla je Nela Tonković.

Ona je kazala da će u  dve manje prostorije salona Moderne galerije „Likovni susret“ biti postavljen neslikarski deo izložbe.

- U jednoj prostoriji biće postavljena audio-vizuelna instalacija 'Prizivanje sećanja'. Instalacija se sastoji od audio rada 'Oriđinali' Jelene Bulajić, koji nam prenosi sećanja najstarijih stanovnika Kotora. Drugi deo instalacije čini projekcija pripremnih skica za izložene slike velikog formata. Finalni deo izložbene postavke čini projekcija filma 'Bajne vile'. Film prati aktivnosti seksteta osnovanog u okviru Gerontološkog centra na Bežaniji, istakla je Nela Tonković.

Prema rečima Vesne Pajić, iz Gerontološkog centra, kao najopsežniji prateći program izložbe planirane su radionice crtanja i vajanja za štićenike Gerontološkog centra.

- Radionica crtanja će se održavati u 'Likovnom susretu', a radionica vajanja, rad sa glinom, u atrijumu Hotela 'Galerija'. Polaznici radionice crtanja, odnosno grupa formirana od oko dvadeset stanara Centra i članova klubova Gerontološkog centra, od početka do kraja trajanja izložbe, dva puta nedeljno će u prostoru 'Likovnog susreta' imati priliku da stvara, podstaknuta temom izložbe i tehnikom kojom su izvedeni izloženi radovi, kazala je Vesna Pajić.

Zlatinka Race Jeremić, iz Gerontološkog centra Subotica, kaže da je radionica vajanja zamišljena kao mesto dijaloga mlađe i starije generacije.

- Za potrebe ove radionice biće formirana grupa od oko četrdesetak članova, u kojoj će se zajedno naći deca osnovnoškolskog uzrasta i stanari Gerontološkog centra i koja će biti mesto zajedničkog promišljanja kreativnosti i stvaranja. Rezultati obe radionice biće predstavljeni u okviru posebne izložbene postavke, čije je otvaranje predviđeno za 29. april, Evropski dan međugeneracijske solidarnosti. Tada će u centralnoj izložbenoj sali salona 'Likovnog susreta' biti izloženi isključivo radovi polaznika radionice, istakla je Zlatinke Race Jeremić.

Direktorka Art bioskopa „Lifka“ Viktorija Šimon Vuletić je rekla da je i filmski program jedan od segmenata projekta, da će se filmski program odvijati u Art bioskopu „Lifka“ i da će u drugoj i trećoj nedelji trajanja izložbe u uobičajenom večernjem terminu biti prikazivani filmovi čije su teme vezane za starost i starenje.

Direktor marketinga Hotela „Galerija“ Branimir Cigale je naglasio da je zajednička ideja bila da se tim radionicama da jedna dodatna nota i da se pokuša da se kroz temu starosti napravi susret generacija. Jednom nedeljno, kazao je, imaćemo priliku da kroz rad sa stanarima Gerontološkog centra i decom uzrasta od pet do 12 godina napravimo sinergiju generacija, ali i zajedničko stvaralaštvo gde će svi radovi nastali tokom ove izložbe već početkom maja biti izloženi u atrijumu Hotela „Galerija“.

U saradnji sa volonterima Fondacije „Danilo Kiš“, tokom izložbe će biti organizovana vođenja kroz postavku, najavio je Milan Bošnjak, predstavnik Fondacije „Danilo Kiš“.

- Petoro mladih volontera prošlo je jednomesečnu obuku tokom koje su upoznati sa osnovnim principima muzejsko-galerijskog rada i sa konkretnim ciljevima izložbe 'Starost', te će biti u prilici da svojoj publici verno predstave sadržaj izložbe, ali i da podstaknu pitanja, pruže saznanja i usmere diskusije, tako povećavajući participatornost galerijske publike u ovom projektu. Volonterska vođenja kroz izložbu će biti organizovana tri puta nedeljno, paralelno uz svakodnevna kustoska vođenja, kaže Milan Bošnjak.

Projekat „Starost“ će u maju biti predstavljen u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku, a u septembru u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop