Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Upravljanje otpadom i planiranje i zaštita predela i ruralnih prostora

04.04.2013.

Asocijacija prostornih planera Srbije, Univerzitet u Beogradu Geografski fakultet, Zavod za urbanizam grada Subotice i Republička agencija za prostorno planiranje, u saradnji sa Ministarstvom prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, Ministarstvom energetike, razvoja i zaštiite životne sredine i Ministarstvom građevinarstva i urbanizma, uz pokroviteljstvo grada Subotice, organizuju sedmi po redu naučno-stručni skup sa međunarodnim učešćem „Planska i normativna zaštita prostora i životne sredine” koji se od 4. do 6. aprila održava u Velikoj većnici Gradske kuće, u Subotici, i na Paliću.

6692_1.jpg

Ove godine poseban akcenat stavljen je na problematiku upravljanja otpadom u prostornim i urbanističkim planovima. Imajući u vidu stalnu aktuelnost ove teme, ovo je prilika da se na jednom mestu razmene naučna i stručna iskustva iz Srbije i inostranstva i unapredi metodologija planiranja upravljanja otpadom. U isto vreme, rastući trend korišćenja predela i ruralnih prostora kao okosnice turizma i privrednog razvoja Srbije zahteva drugačiji, proaktivni pristup planiranju ovih prostora u skladu sa principima održivog razvoja i zaštite neobnovljivih resursa.

Naučno-stručni skup je, u ime grada Subotice, otvorila sekretar Sekretarijata za LER, privredu, poljoprivredu, komunalne poslove i zaštitu životne sredine mr Suzana Dulić. Ona je naglasila da su ovakvi skupovi izvanredna prilika da se sretnu nauka i praksa, iznesu predlozi i definišu zaključci, ali da se, pre svega, razmene iskustva i ideje, ukrste argumenti i uoče trendovi.

- Impozantan prateći materijal za ovaj naučno-stručni skup: dva zbornika radova sa ukupno 130 publikovanih radova na preko 1.200 strana naučnog i stručnog teksta autora iz deset zemalja i veliko interesovanje za aktuelne probleme - upravljanje otpadom i planiranje i zaštita predela i ruralnih prostora – garantuju kvalitetne predloge struke i kvalitetne zaključke sa ovog skupa, rekla je Suzana Dulić.

Dekan Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Dejan Filipović, istakao je da je planska i normativna zaštita prostora i životne sredine uvek aktuelna, s obzirom na to da svake godine imamo donošenje novih zakona, izmene i dopune postojećih zakona kao i živu aktivnost koja je krenula pre tri godine, a to je donošenje Prostornog plana Republike Srbije, čitavog niza regionalnih prostornih planova i planova upravljanja otpadom.

- Upravo je to jedan od razloga što smo se odlučili da tema ovog skupa bude upravljanje otpadom i planiranje i zaštita predela i ruralnih prostora. U problematici upravljanja otpadom dosta se odmaklo. Imali smo strategiju upravljanja otpadom iz 2003. godine, koja je revidirana 2010. godine, i mahom su svi regioni u Srbiji uradili svoje regionalne planove, a zatim su opštine krenule u izradu lokalnih planova upravljanja otpadom. Generalno, postoji dobra zakonska regulativa, i uz ovu strategiju koja je doneta postoje dobre osnove da se  problematici upravljanja otpadom pristupi na jedan sistematičan način, rekao je Dejan Filipović.

Direktor Zavoda za urbanizam grada Subotice, dr Dragan Trklja, naglasio je, između ostalog, da u godini  jubileja - 120 godina Geografskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i 50 godina Zavoda za urbanizam grada Subotice - ovaj skup dobija posebnu težinu i zauzima jedno od centralnih mesta obeležavanja trajanja institucija, apostrofirajući upravo optimizam, zbog kontinuiteta, snagu trajanja, zrelost iskustva i polet mladosti koja će da nosi razvoj i u budućnosti.

- Zavod za urbanizam grada Subotice u ovoj godini obeležava jubilej, 50 godina svog postojanja i plodonosnog rada. Misija i vizija stručnjaka zaposlenih u Zavodu od prvog dana postojanja bila je ista: pružiti gradu, odnosno našim sugrađanima, viziju razvoja za budućnost uz posebnu obavezu očuvanja arhitektonskog i kulturološkog nasleđa ovog grada, istakao je Dragan Trklja.

Sa prethodnih šest naučno-stručnih skupova, održanih u Subotici i na Paliću od 2001. do 2011. godine (svake druge godine), objavljeno je 313 naučnih i stručnih radova, na 3.045 stranica, u šest zbornika radova.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop