Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Preduzeća iz Mađarske zainteresovana za saradnju

05.04.2013.

U Velikoj većnici Gradske kuće danas je, u organizaciji Poslovne mreže „Karpatska regija”, kancelarije u Subotici, Mađarsko-srpske trgovinske i industrijske komore, iz Segedina, i grada Subotice, održano predavanje na kome su  predstavljena dva projekta: proizvodna tehnologija za ukrasnu kamenu oblogu za trgove i potrebni alati, mađarske firme „Muldstensils”, i elektronski sistem za vođenja sednica u skupštinama lokalnih samouprava, preduzeća „Globomax”, iz Mađarske.

6696_1.jpg

Predsednica Skupštine grada Subotice, Maria Kern Šolja je, tim povodom, istakla da su oba projekta značajna i da će se kao predsednica Skupštine grada zalagati da se podrže projekti koji se odnose na mogućnost otvaranja novih radnih mesta.

- Proizvodna tehnologija za ukrasnu kamenu oblogu za trgove lokalnim samoupravama pruža mogućnost za otvaranje novih mesta, ne zahteva velika ulaganja i uložena sredstva se relativno brzo vraćaju. Ta proizvodna tehnologija uspešno funkcioniše u više zemalja. Cilj ovakvih predavanja je, između ostalog, da se projekti predstave, da povežemo ljude i da u tom pravcu napravimo jedan IPA projekat, naglasila je Maria Kern Šolja.

Peter Bognar, iz firme „Muldstensils”, je kazao da je ta firma na osnovu 15 godina rada i iskustva razvila tehnologiju sa kojom se proizvodi u Mađarskoj, Slovačkoj, Rumuniji, Australiji i Egiptu.

- Naše preduzeće bi sa transferom ’Muldstensils’ proizvodne tehnologije doprinelo ostvarivanju ciljeva lokalnih samouprava u otvaranju novih radnih mesta. Obezbedili bi proizvodnu tehnologiju za ukrasnu kamenu oblogu za trgove i potrebne alate, kalupe, mešalice i vibracionu platformu. Na ovaj način lokalne samouprave i preduzeća mogu na lak način da proizvode dekorativne betonske proizvode za ulepšavanje i očuvanje okruženja. Obezbedila bi se i radna mesta za zajednicu, čak i za nekvalifikovanu radnu snagu, rekao je Peter Bognar.

Direktor preduzeća „Globomax”, Arpad Amberger, je rekao da „Globomax” predlaže lokalnim samoupravama na teritorii Srbije uvođenje elektronskog sistema za vođenje sednica. U Mađarskoj je, kazao je, uveden na 180 mesta, dok je u Srbiji, odnosno u Subotici, pre devet godina uveden sistem koji je 2007. godine ažuriran.

- Preduzeće ’Globomax’ je pre 20 godina prodalo svoj prvi sistem u Mađarskoj i za tih 20 godina napravilo standard: naš elektronski sistem za vođenje sednica koristi se u svim većim gradovima u Mađarskoj. Sistem pomaže predsedniku prilikom vođenja skupštinskih sednica, pomaže odbornicima tokom govora, automatski se pravi redosled prijavljivanja odbornika, a pomaže i prilikom brojanja glasova. Osnovni paket podrazumeva pametnu konferenciju, uslugu prebrojavanja glasova i vođenje knjige protokola. Prenos uživo sa robotskom kontrolom kamera i medijska platforma čine ovu uslugu potpunom, naglasio je Arpad Amberger, i dodao da „Globomax” najviše sistema u inostranstvu, preko deset, ima u Rumuniji.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop