Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Nastavljeni radovi na izgradnji Narodnog pozorišta

12.04.2013.

Predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i gradonačelnik Subotice Modest Dulić obišli su danas nastavak radova na izgradnji i rekonstrukciji Narodnog pozorišta - Népszínház. Radovi su nastavljeni nakon skoro dve godine pauze i do jeseni će se izvoditi na starom, zaštićenom delu objekta, a u međuvremenu će se, u cilju usklađivanja sa raspoloživim finansijskim sredstvima, preprojektovati postojeći projekat.

6717_1.jpg

Modest Dulić je izrazio zadovoljstvo što je, uvažavajući kompleksnost trenutka u kome živimo, potrebe Grada i finansijske mogućnosti finansijera, uz demonstriranje zajedništva i odgovoran nastup postignut opšti konsenzus svih relevantnih političkih subjekata u Gradu oko nastavka izgradnje Narodnog pozorišta.

- Kultura je oduvek bila spona, gradila je mostove i zato ima simbolike u činjenici da smo kroz ovaj projekat demonstrirali nov način razmišljanja i odgovornosti za preuzeti posao, kao i nov način tretiranja problema izdižući ga iznad dnevnog politikanstva. Raduje me prisustvo predsednika Vlade i predsednika Skupštine AP Vojvodine, ali i konkretne aktivnosti koje su preduzeli sa ciljem da se nastavi izgradnja ovog objekta. Nas, naravno, raduje i činjenica da je Nacionalni savet za kulturu uvrstio subotičko Narodno pozorište na spisak objekata od nacionalnog značaja, međutim, ukoliko to ne bude propraćeno i konkretnim finansijskim davanjima iz Republike ova inicijativa neće biti dovoljna i neće biti shvaćena kao dovoljno iskrena, rekao je gradonačelnik Dulić.

On je kazao da sudbina ovako značajnog objekta ne sme da zavisi od odnosa političkih subjekata na relaciji Subotica-Beograd.

- Mislim da moramo da pronađemo zajednički jezik i da upravo kultura bude ta spona koja neće insistitirati na političkim razlikama nego na prepoznavanju ovog projekta kao bitnog i za kulturu, i za državu. Narod bez kulture i kulturnog identiteta nema nikakvu perspektivu, istakao je Modest Dulić.

Ištvan Pastor je ocenio da je napravljen iskorak u nastavku gradnje Narodnog pozorišta i da to nije važno i interesantno samo sa građevinskog nego i sa kulturološkog, političkog i bilo kog drugog aspekta.

- Važno je da se nazire i krajnja koncepcija koju ćemo u predstojećim mesecima staviti na sto, u skladu sa čim bi trebalo preprojektovati ovu zgradu. Mislim da se nazire rešenje koje će se uklopiti u ukupnu vizuelnu sliku centra grada, koje će zadovoljiti pozorište i publiku i koje je izvodljivo, jer u predstojećih nekoliko godina sigurno možemo da izdvojimo toliko sredstava da se ova zgrada završi, kazao je Ištvan Pastor.

Bojan Pajtić je rekao da je AP Vojvodina prema dosadašnjem ugovoru svoje obaveze uredno ispunjavala kada je reč o Narodnom pozorištu i da je pre dve godine prihvaćena sugestija subotičke lokalne samouprave da je potrebno da se projekat pozorišta preprojektuje i upodobi potrebama grada Subotice, ali i trenutnom finansijskom stanju ne samo u našoj zemlji, nego i u Evropi i svetu.

- Vojvodina finansira nastavak ovih radova u iznosu od 70 miliona dinara. Mi smo spremni da u naredne tri godine obezbedimo 500 miliona dinara, jer ovo pozorište predstavlja ogromno bogatstvo, zbog toga što je jedno od retkih, ako ne i jedino pozorište u Evropi koje će održavati predstave na tri jezika. To je multikulturalnost koju AP Vojvodina ima i koja se u Evropi uvažava. Vojvodina će i dalje poštovati ugovorne obaveze koje se odnose na Narodno pozorište u Subotici i učiniće sve da ono zablista za tri godine, naglasio je Bojan Pajtić.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop