Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Održan stručni skup o masovnoj proceni vrednosti nepokretnosti

12.04.2013.

U Velikoj većnici Gradske kuće održan je stručni skup na temu „Masovna procena vrednosti nepokretnosti – svrha i značaj za Republiku Srbiju i lokalnu samoupravu“, koji zajednički organizuju Republički geodetski zavod – Sektor za stručni i upravni nadzor, RGZ Služba za katastar nepokretnosti Subotica i grad Subotica. U narednih četiri do šest godina sve nepokretnosti imaće u zemljišnjim knjigama upisanu vrednost.

6718_1.jpg

Načelnik Odeljenja za masovnu procenu vrednosti nepokretnosti u Republičkom geodetskom zavodu, mr Stojanka Branković, kaže da je cilj ovog projekta uspostavljanje vrednosti nepokretnosti svih koji su upisani u Katastar nepokretnosti.

- Republički geodetski zavod osnovao je Katastar nepokretnosti na teritoriji Republike Srbije, podržan kreditom Svetske banke, i posle okončanja ovog projekta potrebno je odrediti vrednost svih nepokretnosti koje su upisane u Katastar nepokretnosti. Time bi svako fizičko lice, a i cela država, znali sa kojim nepokretnostima i vrednostima raspolažu, rekla je Stojanka Branković.

Ona je kazala da se upravo ovih dana pregovora se konsultantima Svetske banke u vezi projekta koji bi se zvao „Unapređenje zemljišne adminitracije“ i da bi njegov sastavni deo bio i projekat „Masovna procena vrednosti nepokretnosti“. Republički geodetski zavod, rekla je, već četiri godine radi na istraživanju tržišta nepokretnosti na teritoriji Republike Srbije, a Subotica je izabrana za domaćina na osnovu preuzetih milion podataka o transakcijama Poreske uprave.

- Subotica je grad gde se odvijao najveći broj transakcija u periodu između 2007. i 2011. godine, naglasila je Stojanka Branković.

Objekti podrazumevaju sve, od zemljišta do stambenih objekata, bez obzira da li je to kuća ili stan, kazala je Stojanka Branković i dodala da se, uzimajući u obzir da se oko pola miliona transakcija odvijalo vezano za zemljišta, krenulo sa analizom i obradom podataka za poljoprivredno, građevinsko, poslovno-građevinsko i šumsko zemljište.

- Matematičkim i statističkim analizama, uz brojne faktore koje je neophodno prikupiti posebno sa lokalnog tržišta, mi ćemo procenjivati sve vrste nepokretnosti. Današnjom prezentacijom u Subotici započela je implemantacija ovog sistema čiji će postupci i metode procene važiti na celoj teritoriji Republike Srbije. Sistemi se stvaraju u perodu od četiri do šest godina, istakla je Stojanka Branković.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop