Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Podnošenje zahteva za treći pokušaj vantelesne oplodnje

19.04.2013.

Na 10. sednici Skupštine grada, održanoj 28. marta 2013. godine u Velikoj većnici Gradske kuće, jednoglasno je usvojena Odluka o ostvarivanju prava na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju. Ovom odlukom utvrđuje se pravo na naknadu troškova za parove koji su, do trenutka podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju koja se isplaćuje iz sredstava budžeta Grada, bez uspeha imali dva pokušaja vantelesne oplodnje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja i uređuju se uslovi i način ostvarivanja tog prava.

6726_1.jpg

Član Gradskog veća zadužen za zdravstvo, socijalnu politiku i zaštitu životne sredine dr Atila Čengeri danas je, tim povodom, na pres-konferenciji u Medija-centru Gradske kuće, kazao da je interesovanje bračnih parova za besplatan treći pokušaj vantelesne oplodnje veliko i da je gradonačelnik Subotice Modest Dulić imenovao Komisiju za ostvarivanje prava na vantelesnu oplodnju koja utvrđuje ispunjenost uslova za ostvarivanje prava na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju.

Predsednik Komisije za ostvarivanje prava na vantelesnu oplodnju i v.d. direktora Filijale RFZO u Subotici, Miroslav Marković, rekao je da ženski partneri treba da dobiju potvrdu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje – Filijale u Subotici da su obavljena dva pokušaja vantelesne oplodnje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

- Uverenje da su dva pokušaja ostvarena posredstvom Republičkog fonda u vidu obrasca zahteva već je pripremljeno u Filijali i osiguranice mogu da ga dobiju u zgradi RFZO u Subotici, Trg slobode br. 3, u prizemlju, kancelarija br. 16, svakog radnog dana od 10 do 14 časova. Osiguranice treba da popune taj obrazac zahteva, a sa sobom treba da ponesu fotokopiju zdravstvene knjižice i lične karte, kao i dva otpusna pisma sa kojima dokazuju da su pokušale realizaciju vantelesne oplodnje. Uz dodatnu proveru Filijale u Odeljenju finansija, mi u roku od jednog do dva dana izdajemo uverenje koje ženski partner prilaže uz ostalu potrebnu dokumentaciju u Uslužnom centru grada Subotice, istakao je Miroslav Marković.

Prema njegovim rečima, svi potencijalni kandidati već znaju koja je to medicinska dokumentacija potrebna za Komisiju koja će odobravati treći pokušaj vantelesne oplodnje iz sredstava grada, jer je to medicinska dokumentacija koja je pripremana za prva dva pokušaja vantelesne oplodnje.

Rukovodilac Odseka za boračko-invalidsku zaštitu i društvenu brigu o deci i izbegla i raseljena lica Gradske uprave Subotica i koordinator Komisije za ostvarivanje prava na vantelesnu oplodnju, Gordana Vidaković, podsetila je da bračni parovi moraju da ispune više uslova.

- Pravo na naknadu troškova vantelesne oplodnje par može da ostvari ako žena, u momentu podnošenja zahteva, nije navršila 41 godinu života i ako oba partnera imaju državljanstvo Republike Srbije. Neophodno je, takođe, da imaju prebivalište na teritoriji grada Subotice, najmanje godinu dana pre dana podnošenja zahteva, da ispunjavaju zdravstvene kriterijume koje je propisala Republička stručna komisija Ministarstva zdravlja za vantelesnu oplodnju i asistiranu reprodukciju i da je, po odluci Komisije za vantelesnu oplodnju, par bio uključen u postupak vantelesne oplodnje u prethodna dva pokušaja, naglasila je Gordana Vidaković.

Ona je kazala da Zahtev za ostvarivanje prava na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju iz sredstava budžeta Grada, gde je navedeno šta sve treba da se priloži, može da se pogleda u Uslužnom centru Gradske kuće, na šalteru br. 1.

- Pravo na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju mogu da ostvare parovi za usluge koje se pružaju u zdravstvenim ustanovama u kojima Republički fond za zdravstveno osiguranje finansira program vantelesne oplodnje. Spisak zdravstvenih ustanova koje će izdati predračun i koje će vršiti vantelesnu oplodnju može da se vidi na sajtu grada Subotice (www.subotica.rs), a taj spisak od 13 ustanova priložen je i u prilogu Zahteva za ostvarivanje prava na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju iz sredstava budžeta Grada, rekla je Gordana Vidaković.

Dokumentacija može da se preda u Uslužnom centru Gradske kuće, na šalteru br. 1 ili na II spratu Gradske kuće, kancelarija broj 221. Prilikom izrade predloga ove odluke u stručnoj konsultaciji sa nedležnima u subotičkoj Opštoj bolnici u obzir je uzeto 50 parova koji su u programu pripreme za treći pokušaj vantelesne oplodnje. Shodno tome, u budžetu Grada je za 2013. godinu planirano 12,6 miliona dinara.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop