Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Pušteno u rad postrojenje za preradu sirove vode u Bačkim Vinogradima

23.04.2013.

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić i ambasador Holandije u Srbiji Loran Lui Stokvis danas su, simboličnim presecanjem vrpce, pustili u rad pilot postrojenje za preradu sirove vode prirodno kontaminirane velikom količinom arsena, gvožđa i amonijaka, na vodozahvatu Bački Vinogradi. Svečanom otvaranju i prezentaciji rada pilot postrojenja prisustvovali su i predsednica Skupštine grada Maria Kern Šolja, v. d. direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“ Valerija Tot Godo, predstavnici lokalne samouprave, javnih i javno komunalnih preduzeća i učesnici međunarodnog stručnog AsRem seminara na temu „Voda za piće bez arsena“, održanog u Hotelu „Galerija“.

6731_1.jpg

Modest Dulić se zahvalio na pomoći koju je Vlada Holandije pružala gradu Subotici i podršci koju je pružila prilikom realizacije ovog projekta. Bez te pomoći i podrške, rekao je, projekat se ne bi realizovao niti bi se došlo do momenta kada postrojenje za preradu sirove vode svoje kapacitete stavlja na uslugu građanima Bačkih Vinograda. On je istakao da se sa pilot projektom za preradu sirove vode u pijaću vodu nije slučajno započelo u Bačkim Vinogradima, jer su analize pokazale da je koncentracija arsena u vodi u ovom naselju čak 20 puta veća od dozvoljene, a da je nivo gvožđa i amonijaka takođe iznad graničnih vrednosti propisanih i u Srbiji, i u Evropskoj uniji.

- Zahvaljujući tzv. Adart tehnologiji, koja prerađuje sirovu vodu na biološki način, bez upotrebe hemikalija, projekat je ekološki. Ovim tretmanom sirove vode kao nus proizvod javlja se otpadni mulj koji se na deponiju može odlagati slobodno, bez posledica. Kapaciteti ove fabrike vode u Bačkim Vinogradima su veliki i u perspektivi je moguće da se prerađenom i kvalitetnom vodom sa ovog lokaliteta snabdevaju i građani Hajdukova i Šupljaka. Na taj način će se oko 2.500 domaćinstava iz Bačkih Vinograda, Hajdukova i Šupljaka priključiti na ovaj sistem, a stanovnicima ovih naseljenih mesta obezbediti normalni uslovi za život, pre svega pravo na zdravu, pitku i mikrobiološki ispravnu vodu, istakao je gradonačelnik Dulić.

Ambasador Loran Lui Stokvis je kazao da je impresioniran saradnjom između Holandije, Srbije i grada Subotice na realizaciji ovog značajnog zajedničkog projekta koji smanjuje nivo arsena u vodi. On je naglasio da je reč o novoj tehnologiji u rešavanju ovakvih problema, da je na pilot postrojenju za preradu sirove vode prirodno kontaminirane velikom količinom arsena, gvožđa i amonijaka izvršeno nekoliko uspešnih testiranja i da se nada da će ova fabrika čiste pijaće vode biti od velike koristi stanovnicima Bačkih Vinograda.

Maria Kern Šolja je, između ostalog, rekla da u 21. veku građani zaslužuju da imaju pitku, ispravnu vodu i da je značaj ovakvih zajedničkih projekata za našu sredinu ogroman.

Projekat se realizuje u okviru međunarodnog projekta „EUREKA“ pod pokroviteljstvom UNESKO – IHE Instituta za edukaciju o vodi, iz Delfta. U novembru 2010. godine JKP „Vodovod i kanalizacija“ je sa partnerima iz Holandije zajednički započelo sa pilot projektom za preradu sirove vode u pijaću vodu, tzv. Adart tehnologijom koja prerađuje sirovu vodu na biološki način, bez upotrebe hemikalija. Reč je o uklanjanju arsena, gvožđa i amonijaka u postupku adsorpcije na specijalnim regenerativnim filterskim ispunama, kao i o tehnologiji koja ima svoju primenu u Holandiji i koju koristi najveći holandski vodovod „Vitens“.

Ono što daje prednost ovoj tehnologiji je činjenica da se dobija pitka voda bez upotrebe hemikalija kroz aeraciju i adsorpciju. Druga prednost je to što se kao nus proizvod javlja otpadni mulj koji u sebi sadrži gvožđe, a arsen ostaje vezan za filtersku ispunu i postaje inertan, što znači da se bez posledica može odlagati na deponiju.

Subotica je za sada jedini grad u Srbiji koji ima postrojenje za preradu vode bez upotrebe hemikalija. Vrednost projekta je 250.000 evra, od čega je Vlada Holandije donirala 175.000 evra, a 75.000 evra obezbedilo JKP „Vodovod i kanalizacija“, iz sopstvenih sredstava.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop