Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Nova volijera za mrkog medveda

24.04.2013.

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić i direktor Zoološkog vrta Palić mr Bogdan Laban danas su u palićkom zoo-vrtu svečano otvorili novu volijeru za mrkog medveda izgrađenu po savremenim standardima. Volijera ima novu ogradu obezbeđenu električnim pastirima, utvrđenu obalu jezera i novi brlog za medveda, sa dve odvojene prostorije i podnim grejanjem i posebnom prostorijom za timaritelje. Brlog i ulazi u volijeru obezbeđeni su posebnim sistemom vrata, a napravljen je i poseban koridor za premeštanje medveda iz prenosnog kaveza u brlog.

6733_1.jpg

Zoološki vrt Palić godinama važi za veoma lepo uređen i održavan vrt, koji polako menja staromodnu koncepciju držanja životinja u malim, betonskim i sa rešetkama kavezima, izgrađenim pre više od 50 godina, i približava se evropskim standardima, rekao je Bogdan Laban.

- Mi pokušavamo da od zoo-vrta napravimo modernu destinaciju gde bi posetioci mogli da se opuste i uživaju. Sredinom 2012. počelo se sa izgradnjom nove, savremene volijere za našu mrku medvedicu koja je u starom kavezu bez imalo sadržaja živela 30 godina. Izgradnja je tekla u nekoliko faza, a okončana je sa postavljanjem ograde na terasi. Ukupna vrednost objekta je 5.717.687 dinara i bez pomoći grada Subotice Zoološki vrt ne bi mogao iz sopstvenih sredstava da finalizira ovako veliki poduhvat, istakao je Laban.

Novim konceptom uređenja zoo-vrta, predivnog parka prirode sa bogatom florom i faunom, menja se i mogućnost predstavljanja palićkog zoo-vrta kao ozbiljne turističke destinacije u našem gradu, rekao je gradonačelnik Dulić, i dodao da je namera da se prevazilaženjem nazadnog koncepta zoo-vrta, kada je svrha bila samo da prikaže čudne i egzotične vrste dalekih krajeva, od Zoološkog vrta Palić napravi edukativni centar.

- Mi želimo da posetiocima palićkog zoo-vrta omogućimo da se upoznaju sa načinom kako životinje žive, da se uspostavi određena interakcija između posetilaca i životinja i da se ovakvim smeštajem prirodno stanište, koliko je to moguće, prenese u zatvoreni prostor. Na taj način ispoljava se i humanost u načinu tretiranja životinja. Uz novi koncept zoo-vrta i naše insistiranje da Palić postane ozbiljna turistička destinacija i ponudi više nego što je do sada nudio, verujem da će se povećati broj posetilaca i da će Zoološki vrt podupreti naša nastojanja da se na Paliću provodi više vremena od dva-tri dana, koliko je to uobičajeno. I u narednom periodu ćemo izdvajati sredstva, jer investicije u Zoolški vrt predstavljaju dugoročno investiranje u naš grad, naglasio je Modest Dulić.

Za mesto novog objekta određen je prostor sa već uređenim jezerom gde su nekada živeli majmuni. Za posetioce mrkog medveda izgrađena je mala pećina iz koje se kroz staklene otvore može videti medved u brlogu i u volijeri. Čitav prostor su oplemenili i pećinski crteži. Iznad pećine izgrađena je terasa koja omogućuje posetiocima pogled iz malo drugačije perspektive ne samo na medveda već i na tigrove i okolinu. Ambijent je upotpunjen i malim vodopadom koji osim estetskog značaja vrši aeraciju vode u jezeru u kome je oformljen eko sistem i gde medved može da lovi ribu.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop