Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Otvorena međunarodna konferencija „E–trgovina 2013“

24.04.2013.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić i gradonačelnik Subotice Modest Dulić danas su, u Kongresnom centru Velike terase na Paliću, otvorili XIII međunarodnu konferenciju o elektronskoj trgovini i elektronskom poslovanju „E–trgovina 2013“. Trodnevna konferencija je posvećena popularizaciji elektronskog poslovanja u Srbiji i regionu jugoistočne Evrope i namenjena je poslovnim ljudima koji su zainteresovani da se informišu o savremenim dostignućima u ovoj oblasti, i mogućnostima za njihovu primenu u našoj zemlji i SEE regionu.

6734_1.jpg

Gradonačelnik Modest Dulić je rekao da je ova međunarodna konferencija prilika da se njenim učesnicima pokažu kapaciteti i lepota Palića i Subotice, i da očekuje da će zaključci vrhunskih stručnjaka sa ovog stručnog savetovanja ukazati na moguće pravce daljeg razvoja elektronskog poslovanja.

- Svesni smo koliko je oblast trgovine bitna za ekonomsku stabilnost i prosperitet jedne društvene zajednice, posebno ako se u obzir uzme činjenica da je to nadgradnja svih onih naših nastojanja koje već nekoliko godina sprovodimo, a to je da od našeg grada koji je ne tako davno bio industrijski razrušen napravimo meku za investitore. I mi smo u tome uspeli, naglasio je Modest Dulić.

On je podsetio da je početkom 2010. godine grad Subotica pokrenuo aktivnosti u cilju privlačenja domaćih i stranih investicija i da je Subotica ubrzo postala prvi grad u državi koji je uspešno izvršio konverziju vojne imovine i došao u posed zemljišta koje danas predstavlja komercijalnu zonu.

- Za manje od tri godine Subotica više nije prepoznatljiva samo po Gradskoj kući i Paliću nego i kao grad koji je privukao niz stranih investitora koji su se obavezali da otvore ukupno 4.000 radnih mesta, tako da će nezaposlenost u našem gradu biti smanjena za trećinu. Trgovina se naslanja na proizvodnju i bez ozbiljne trgovine i plasmana proizvoda ne možemo da razmišljamo o unapređenju postojećih proizvoda niti čuvanju radnih mesta. I zato će smernice koje će nam dati stručnjaci iz ove tehnologije omogućiti da Subotica u poslu koji je započela i dalje bude prosperitetna, kazao je Modest Dulić.

Ministar Rasim Ljajić je rekao da je vrednost elektronske trgovine u Srbiji prošle godine iznosila oko 180 miliona evra, a ovaj vid transakcija, odnosno kupovine i prodaje preko interneta koristilo oko 600.000 ljudi, što je značajno više nego ranije. To je ipak, kazao je, znatno manje u odnosu na e-trgovinu u okviru Evropske unije, gde je ukupan promet posredstvom interneta dostigao lane 300 milijardi evra.

Rasim Ljajić je predočio da prosečna vrednost tih transakcija u Srbiji nije tako velika i da na našim sajtovima iznosi nešto manje od 50 evra, a da je na inostranim sajtovima prosečna vrednost transakcija 170 evra. On je ocenio da su glavni razlozi zašto ova oblast nije toliko razvijena u Srbiji to što postoji nepoverenje i dosta nepoznanica kada je u pitanju način plaćanja posredstvom interneta, zatim slaba računarska pismenost, slaba platežna moć građana, kao i neodgovarajuća zakonska regulativa.

On kaže da bi u tom smislu trebalo doneti nekoliko novih zakona i izmeniti postojeće i da je planirano da se do kraja godine donese zakon o elektronskom poslovanju, a već nakon prvomajskih praznika, izmene i dopune Zakona o knjigovodstvu, što će značajno afirmisati elektronsko poslovanje.

Ministar Ljajić je rekao da bi trebalo sprovesti i izmene Zakona o platnom prometu, kako bi se pojednostavile poreske procedure i da bi trebalo doneti novi zakon o platnim uslugama, kako bi se unapredilo plaćanje putem telefona, i dodao da se dovođenjem Pejpala u Srbiju, očekuje povećanje prometa u elektronskom poslovanju za 200 do 300 odsto.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop