Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Donacija iz Turske subotičkoj Opštoj bolnici

26.04.2013.

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić, direktor Slobodne zone Subotica Saša Vučinić i direktor subotičke Opšte bolnice dr Goran Bićanin danas su, u Zelenoj sali Gradske kuće, primili Emraha Ustaomera, koordinatora turske Agencije „TIKA” (Agencija Vlade Turske za međunarodnu saradnju i koordinaciju) u Srbiji, koja je za Opštu bolnicu obezbedila donaciju u medicinskoj opremi vrednu oko 35.000 evra.

6739_1.jpg

Uz zahvalnost na konkretnoj pomoći, gradonačelnik Dulić je rekao da se na današnjem sastanku razgovaralo o unapređenju saradnje sa Vladom Turske i postizanju dogovora da se u narednih nekoliko meseci organizuje sastanak na nivou ambasadora i atašea za privredu, kako bi Subotica predstavila svoje potencijale turskim investitorima. Turski investitori i privrednici, kazao je, nemaju dovoljno informacija o našoj zemlji i Subotici i zbog toga će aktivnosti u smislu promovisanja naših mogućnosti u narednom periodu biti ozbiljnije.

- Subotica ima šta da ponudi, o čemu svedoči i svojevrsna ofanziva nemačkih i italijanskih investitora. Mi smatramo da bi, uzimajući u obzir naš geografski položaj, naslonjenost na Koridor 10, sposobnu radnu snagu i agilnu administraciju i turski privrednici i investitori mogli da pronađu svoje mesto i interes da investiraju u naš grad. Saradnja bi se na taj način podigla na jedan viši nivo, bila bi dvosmerna, i inters ne bi imao samo Grad nego i investitori, jer bi dobrim uslovima koje mi nudimo mogli da započnu proizvodnju koja bi im donosila profit. S druge strane, Grad bi u takvom slučaju imao, pre svega, interes u činjenici da realizujemo naš ključni i strateški projekat, a to je otvaranje novih radnih mesta i smanjenje nezaposlenosti, naglasio je Modest Dulić.

On je dodao da je postignut i dogovor da se u narednom periodu, kroz komunikaciju sa ambasadom, subotičkim poljoprivrednicima omogući nastup na velikim sajmovima u Turskoj.

Bićanin se zahvalio Ustaomeru i Agenciji „TIKA” što su za Odeljenje otorinolaringologije Opšte bolnice obezbedili donaciju u kvalitetnoj medicinskoj opremi: najsavremenijem mikroskopu i aparatu za ispitivanje bolesnika sa poremećajem disanja koja se dešavaju tokom spavanja.

- Vrednost opreme koju smo dobili od Agencije ’TIKA” je oko 35.000 evra. Mikroskop će se koristiti za mikroskopske operacije na otorinolaringologiji, a aparat za ispitivanje bolesnika sa poremećajem disanja koja se dešavaju tokom spavanja svrstaće nas u red zdravstvenih ustanova koje će moći to da ispituju. U našoj zemlji trenutno se samo dve ustanove bave ispitivanjem takvih pacijenata, u Sremskoj Kamenici i na Bežanijskoj kosi. To ispitivanje je jako važno, jer je naučno dokazano da 25 do 30 odsto poremećaja sna nastaje usled anatomskih varijacija i taj aparat će nam pomoći da definišemo i tu vrstu poremećaja, rekao je Goran Bićanin.

Emrah Ustaomer je kazao da je Agencija „TIKA” osnovana 1992. godine i da predstavlja instituciju koja koordiniše aktivnosti tehničke pomoći Republike Turske.

- Agencija „TIKA” ima 33 kancelarije u svetu i aktivna je u približno 100 zemalja. Naša Kancelarija u Srbiji, osnovana 2011. godine, nastoji da realizuje projekte u zdravstvu, obrazovanju i poljoprivredi. Iako u Srbiji poslujemo samo dve godine, uradili smo dosta projekata koji se odnose na izgradnju, obnovu i opremanje škola, opremanje bolnica i kulturnih centara, kupovinu plastenika i razne opreme i sprovođenje specijalizacija. Za nas je zdravlje na prvom mestu i zbog toga prvenstveno podržavamo projekte vezane za zdravstvo. Aparati za Opštu bolnicu Subotica su poručeni i nadam se da će već sledećeg meseca biti isporučeni i montirani, istakao je Emrah Ustaomer.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop