Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Počeli radovi na sanaciji krova Gadske biblioteke

30.04.2013.

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić i član Gradskog veća zadužen za kulturu Miloš Nikolić obišli su danas početak radova na popravci krova zgrade Gradske biblioteke, koji je godinama prokišnjavao i tako stvarao probleme korisnicima ove ustanove.

6743_1.jpg

Zbog bogatog knjižnog fonda, ali i svoje monumentalnosti i lepote, značaj ovog objekta najmanje je dvostruk, naglasio je gradonačelnik Dulić.

- Gradska biblioteka je u ovaj objekat smeštena od 1953. godine, dakle punih 60 godina i ima impozantan knjižni fond - oko 300.000 knjiga na srpskom, mađarskom i hrvatskom jeziku. Zgrada je delo arhitekte Ferenca Rajhla, rađena je u neobaroknom stilu, jedan od prepoznatljivih objekata u našem gradu i deo njegovog vizuelnog identiteta, rekao je Modest Dulić.

On je najavio da će se nastaviti i sa realizacijom drugih projekata s ciljem da se našim sugrađanima vrati centar grada kakav i zaslužuju.

- Srušili smo skelet kod Otvorenog univerziteta, nastavili izgradnju Narodnog pozorišta i sada saniramo krov Gradske biblioteke. U toku je i izrada projektne dokumentacije za Zelenu fontanu i definisanje njenog konačnog izgleda, a uskoro ćemo početi i sa radovima na fasadi Muzičke škole. Kad se svi ovi projekti realizuju Subotica će ponovo imati jedan od najlepših centara u regionu, istakao je gradonačelnik Dulić.

Miloš Nikolić je podsetio da je prošle godine, nakon obilaska svih kulturnih ustanova u gradu, rekao da je za njega iz bezbednosnih razloga jedan od prioriteta upravo popravka krova Gradske biblioteke u koju, kako je rekao, najviše dolaze studenti i deca.

- Ova ustanova raspolaže sa neprocenjivim blagom - knjigama izuzetno važnim za naše sugrađane. Objekat je bio nebezbedan, prokišnjavanja u čitaonici i naučnom odeljenju bila su velika tako da su studenti i deca koji dolaze u Gradsku biblioteku da čitaju i uče bili ugroženi. Saniranjem krova napraviće se uslovi za nesmetani rad Gradske biblioteke, kazao je Miloš Nikolić.

Obilasku radova prisustvovali su i direktori Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i Gradske biblioteke, Geza Vaš i Dragan Rokvić. Geza Vaš je, između ostalog, rekao da će krov Gradske biblioteke biti popravljen za 45 dana, da je to prva faza radova i da će se u drugoj fazi sanirati ceo krov. On je kazao da se nada da će u roku od dve godine krov Gradske biblioteke biti saniran u potpunosti.

Vrednost radova na sanaciji krova Gradske biblioteke iznosi oko četiri miliona dinara.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop