Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Sanacija tornja crkve Svetog Jurja

02.05.2013.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, v. d. direktora Fonda za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Nebojša Malenković, gradonačelnik Subotice Modest Dulić i predsednica Skupština grada Maria Kern Šolja prisustvovali su danas svetoj misi u crkvi Svetog Jurja (Senćanska crkva) kojom je označen početak radova na sanaciji tornja ove crkve oštećenog u olujnom nevremenu krajem jula 2012. godine.

6744_1.jpg

Nebojša Malenković je rekao da i pored ulaganja u saobraćajnice, nasipe, bolnice i druge objekte koji služe da upotpune život građana u svih 45 vojvođanskih opština, ta slika ne može da bude celovita ako se ne podržavaju i verske zajednice i ako se ne ulaže u verske objekte.

- Država koja želi da vodi računa o svojim građanima i o svojoj budućnostri mora da ulaže i u verske objekte, jer je to način da očuvamo i tradiciju i duh. Za sanaciju tornja crkve Svetog Jurja, oštećenog prošle godine u oluji, izdvojili smo oko pet miliona dinara i to je prva faza projekta. Rok za završetak radova je 60 dana. Radovi će početi odmah nakon prvomajskih i uskršnjih praznika, najavio je Nebojša Malenković.

Gradonačelnik Modest Dulić je kazao da je ovom investicijom obezbeđeno da se trajno sačuva ovaj izuzetno vredan, kako u verskom tako i u arhitektonskom smislu, objekat i spreči njegovo dalje urušavanje.

- Ovo je samo prva faza, nadamo se da ćemo u komunikaciji sa Fondom za kapitalna ulaganja AP Vojvodine obezbediti i dodatna sredstva da saniramo kompletnu krovnu konstrukciju i sačuvamo ovaj značajan objekat, istakao je Modest Dulić.

Maria Kern Šolja je izrazila zadovoljstvo što će početi sanacija tornja crkve Svetog Jurja. Ona je podsetila da je nakon olujnog nevremena, krajem jula prošle godine, tokom kojeg je na crkvi Svetog Jurja na više mesta oštećen krov a primećeno je i da je toranj nakrivljen, lokalna samouprava kao prvu pomoć donirala crkvi 150.000 dinara.

- Crkva Svetog Jurja stara je 120 godina i rađena je u neogotskom stilu. Ovaj objekat je značajan i zbog više od 6.500 katoličkih vernika, uglavnom Mađara i Hrvata, koji tu dolaze na mise, tako da smo mi u obavezi da sačuvamo ovaj zaista vredan verski i arhitektonski objekat, rekla je Maria Kern Šolja.

Uz zahvalnost Vladi AP Vojvodine, Fondu za kapitalna ulaganja APV i gradu Subotici na pomoći, župnik crkve Svetog Jurja Ištvan Palatinuš je naglasio da sa ovom svetom misom započinju radovi na sanaciji oštećenog tornja crkve.

Toranj crkve Svetog Jurja, koja je u neogotičkom stilu građena 1896. godine, stradao je i 1925. godine, takođe u oluji, ali je u istom stilu obnovljen.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop