Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Promocija vrednosti Evropske unije

07.05.2013.

- Grad Subotica, u saradnji sa Centrom lokalne demokratije, Dan Evrope - 9. maj, po osmi put će obeležiti celodnevnim programom. Manifestacija će se održati na Trgu slobode, uz ’Odu radosti’ koju će izvesti učenici Muzičke škole. Otvaranje programa je u 11 časova, saopštila je na današnjoj pres-konferenciji u Medija-centru Gradske kuće Marta Dobo, član Gradskog veća zadužena za međunarodnu i regionalnu saradnju.

6759_1.jpg

Ona je kazala da je veoma važno da se naši sugrađani, pre svega mladi, što masovnije priključe manifestaciji i učestvuju u predviđenim programima kako bi se upoznali sa osnovnim načelima Evropske unije, odnosno mogućnostima koje članstvo u Evropskoj uniji pruža. Istog dana, rekla je, u Subotici će se održati sastanak sa gradonačelnicima okolnih mesta na temu integrisanog razvoja pograničnog područja.

- S obzirom na to da je odlukom Ujedinjenih nacija 2013. godina proglašena ’Godinom saradnje u oblasti voda’, tema sastanka će biti vodoprivreda. Cilj je da se izrađuju zajednički projekti za rešavanje problema, koji dotiču obe strane granice, kao što su zaštita kvaliteta vode, sanacija štete od vode, zaštita od podzemnih voda i poplava i druga pitanja vezana za vode, naglasila je Marta Dobo.

Grad Subotica se obeležavanju Dana Evrope priključio među prvima u Srbiji, pre svega zbog postojanja političke volje u lokalnoj samoupravi koja je kontinuirano opredeljena ka evropskim vrednostima, ali i Centra lokalne demokratije Subotica koji je okosnica ovih programa, rekla je Larisa Inić, koordinator za promovisanje festivalskih programa i kulturnih manifestacija.

- Grad Subotica je i dalje opredeljen ka svojoj evropskoj tradiciji, što je suštinski deo gradskih strateških dokumenata koji su u izradi, i insistiraće na promovisanju, negovanju i implementaciji evropskih vrednosti. Najdragocenije vrednosti, bar što se Subotice tiče, pre svih su interkulturalnost i multikulturalnost, te bilingvalnost kao njihov logičan rezultat, istakla je Larisa Inić, i dodala da je Evropska unija 2013. godinu proglasila godinom evropskih građana, kako bi promovisala evropsko državljanstvo i sve prednosti koje ono donosi.

Silvija Patarčić je, ispred Centra lokalne demokartije, pozvala građane da u četvrtak, 9. maja, dođu na Trg slobode u periodu između 11 i 15 časova gde će biti postavljeni štandovi sa promotivnim materijalima, što je, kako je rekla, prilika za sve da se više informišu o državama EU, njenim institucijama, kao i sa vrednostima koje EU promoviše.

- Svoj štand će imati i Generalni konzulat Republike Hrvatske u Subotici, što ove godine daje poseban značaj obeležavanju Dana Evrope, uzimajući u obzir da će Hrvatska uskoro postati punopravni član EU. Bitno je i spomenuti štandove na kojima će svoj rad i projekte, osim Centra lokalne demokratije, predstaviti i civilne organizacije: Evropski pokret u Srbiji, Cekor, Terras, 'Stav ', Kulturalni različak, Edukativni centar Roma, Fondacija ’Danilo Kiš’ i Kancelarija za mlade grada Subotica, kazala je Silvija Patarčić.

Dejana Bibić je, ispred Kancelarije za mlade, rekla da se u Gradskoj biblioteci, od 14 časova, uz podršku Saveta Evrope, Ministarstva omladine i sporta i Poverenika za ravnopravnost, održava program pod nazivom „Živa biblioteka“, da se u tom programu kao knjige pojavljuju volonteri koji predstavljaju grupe ljudi koje su najčešće žrtve predrasuda i diskriminacije i da se čitanje sastoji od razgovora. Prema njenim rečima, cilj programa je upoznavanje mladih sa konceptom različitosti, promovisanje ljudskih prava i antidiskriminacije, borba protiv rasizma i ksenofobije u skladu sa univerzalnim načelom jednakosti i zabrane diskriminacije.

Treći deo programa biće obeležen u saradnji sa Otvorenim univerzitetom, tribinom na temu „Milanski edikt u svetlu evropeizacije”. Tribina počinje u 19 časova, a održavaće se u Augustinianumu koji se nalazi na Trgu svete Terezije 2.

Fondacija „Danilo Kiš“ će promovisati svoje projekte koji su namenjeni mladima, a kao partner u organizaciji obezbediće i veliki broj volontera koji će učestvovati u realizaciji programa obeležavanja Dana Evrope, rekao je Milan Bošnjak, ispred Fondacije „Danilo Kiš“.

Dan Evrope, 9. maj, obeležava se u znak sećanja na 1950. godinu kada je na predlog tadašnjeg ministra spoljnih poslova Francuske Roberta Šumana uspostavljena nadnacionalna organizacija za upravljanje industrijom uglja i čelika - preteča moderne Evropske unije. EU je na Savetu u Milanu 1985. godine odlučila da se 9. maj od tada i zvanično svake godine obeležava kao Dan Evrope.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop