Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Obeležen Dan pobede

09.05.2013.

Dan pobede nad fašizmom - 9. maj, obeležen je polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma, na Trgu žrtava fašizma, i spomenik crvenoarmejcima, na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi. Vence na Spomenik žrtvama fašizma, uz zvuke Posmrtnog marša, položile su delegacije Vlade, AP Vojvodine, grada Subotice, Severnobačkog okruga, Gradskog odbora SUBNOR-a, Jevrejske opštine i drugih udruženja, političkih partija, stranaka i nevladinih organizacija.

6766_1.jpg

Gradonačelnik Subotice Modest Dulić je u svom govoru istakao da 9. maj – Dan pobede nad fašizmom, simbolizuje ponovno rađanje Evrope iz pepela u koji je fašizam nameravao da je sahrani, kao i pobedu slobodnog sveta nad totalitarnim mrakom nacizma koji je pretio da ga uništi.

- Deveti maj je dan kad slavimo i Dan Evrope, koji je neraskidivo povezan sa tekovinama antifašizma jer je upravo savremena Evropa zasnovana na osnovnim principima i načelima kojima su se vodili i borci protiv nacizma i fašizma – na principima mira, solidarnosti i tolerancije. Tim pre, 9. maj predstavlja obavezu da se setimo stradalih u borbi za slobodu koju danas imamo, kao i da se istakne opredeljenje za demokratske vrednosti na čijim stubovima leži današnja zajednica evropskih država i naroda kojoj i sami težimo, i kojoj pripadamo, kazao je gradonačelnik Dulić.

Antifašizam je istinsko civilizacijsko dostignuće, vrhovna vrednost na kojoj danas počiva slobodna Evropa i istinsko opredeljenje za mir i slobodu, a protiv mržnje, nacionalizma, rasizma, diskriminacije, zla i nepravde, rekao je Modest Dulić.

- Iako pobeđen u Drugom svetskom ratu, fašizam ne prestaje da vreba, čekajući novu priliku. A čovečanstvo to ne bi još jednom preživelo. Zato smo dužni da se sećamo svih onih koji su dali svoje živote za ideal slobode i humanosti, i ne dozvolimo relativizaciju njihovog stradanja kroz pokušaje širenja fašističke, odnosno neofašističke ideologije. Dužni smo da budemo na oprezu i da svaku, i najmanju naznaku, fašističkog delovanja sasečemo u korenu, kazao je gradonačelnik Dulić.

On je naglasio da su poseban doprinos u borbi protiv fašizma, kao zajedničkog cilja, tokom Drugog svetskog rata dali građani Subotice, bez obzira na njihovu nacionalnu, versku, socijalnu ili neku drugu pripadnost.

- Kao grad kojeg je vekovima odlikovala multikulturalnost i multietničnost, Subotica se i tada potvrdila kao zajednica koja baštini toleranciju i skladan suživot svih njenih građana, rekao je Modest Dulić.

Pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Miroslav Vasin, je u ime Vlade AP Vojvodine rekao da za pokrajinsku vladu ne postoji dilema – antifašističku borbu na ovim prostorima vodio je partizanski pokret koji je zajedno sa Crvenom armijom oslobodio ovu zemlju od fašizma.

- Dan pobede je i Dan Evrope. Sigurno je da mlađe generacije danas, u momentu kada na mnogim poljima ponovo preti avet fašizma, imaju obavezu da negujući evropske vrednosti i prihvatajući evropske manire čuvaju uspomenu na antifašističku borbu njihovih predaka. Sigurno je i da u ovom trenutku u Srbiji najveći doprinos sećanju na antifašističku borbu možemo da damo ako se borimo za evropske vrednosti. Izvesno je, takođe, da mi u Vojvodini antifašističku borbu najbolje možemo da oplemenjujemo tako što ćemo da negujemo naše najveće vrednosti, a to su multietičnost, multikulturalnost i multikonfesionalnost, istakao je Miroslav Vasin.

U ime Gradskog odbora SUBNOR-a govorio je Maksim Bakrač, predsednik GO SUBNOR-a. Dan pobede obeležen je i prigodnim programom subotičkih srednjoškolaca. Po završetku svečanosti na Trgu žrtava fašizma, venci su položeni i na spomenik crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi. U ime grada Subotice, venac je položio zamenik gradonačelnika Blaško Stantić.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop