Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Dan Evrope u Subotici

09.05.2013.

Grad Subotica, u saradnji sa Centrom lokalne demokratije i drugim institucijama i organizacijama, Dan Evrope – 9. maj, obeležio je po osmi put. Štandove sa promotivnim materijalima, putem kojih su građani mogli da se informišu o državama Evropske unije i njenim institucijama, danas su, na Trgu slobode, svečano otvorili pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, gradonačelnik Subotice Modest Dulić, predsednica Skupština grada Maria Kern Šolja i Dragan Đurić, generalni konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici.

6768_1.jpg

Modest Dulić je, tim povodom, rekao da su Evropljani vekovima maštali o ujedinjenoj i mirnoj Evropi i da je 63 godine posle Šumanove deklaracije, u čiju čast se i proslavlja Dan Evrope, takva Evropa nadomak Subotice.

- Subotica i nadalje ostaje verna svojoj evropskoj tradiciji i promovisanju onih evropskih vrednosti kojima se sa pravom ponosi. Vrhovne vrednosti našeg grada su svakako deo njegovog kulturnog nasleđa, jer, kako je to lepo jednom Vinston Čerčil rekao, kada nemate kulturu nemate ni šta da branite. Ono što Subotica u svakom momentu mora da brani su njene različitosti, interkulturalizam koji svoje korene ima još u devetnaestom veku, kazao je gradonačelnik Dulić.

Upravo te vrednosti, istakao je gradonačelnik Dulić, Subotica će pretočiti u program koji će Evropskoj komisiji ponuditi kao grad kandidat za Evropsku prestonicu kulture.

- Naš grad će svakako iskoristiti šansu koju je državama u procesu evropskih integracija pružila Evropska komisija i kandidovaće se za ovu prestižnu titulu za 2020. godinu. I mi u Subotici, poput Šumana ili Martina Lutera Kinga živimo svoj san, da grad ponovo stavimo na evropsku kulturnu mapu i vratimo je u dinamičan, evropski život, kakvim je nekada živela, rekao je Modest Dulić.

Današnjom priredbom Subotica se pridružila evropskim gradovima u slavlju, kazala je Maria Kern Šolja, i dodala da je izvesno da je mesto i budućnost Srbije u Evropskoj uniji.

- U godini evropskih građana bitno je istaći vrednosti koje se odnose na očuvanje mira i solidarnosti, kao i težnje Evropske komisije usmerene u pravcu boljeg upoznavanja građana sa pravima i prednostima koje sa sobom nosi članstvo u EU. Imajući u vidu da mnogi građani nisu dovoljno upoznati sa svim prednostima članstva u EU, to ih sprečava u efikasnom ostvarivanju tih svojih prava. Današnja manifestacija predstavlja dobru priliku da dobijemo detaljnije informacije o mogućnostima koje pruža članstvo u EU, naglasila je Maria Kern Šolja.

Ona je rekla da je, osim ideja koje EU zastupa, kao što su jedinstvo, solidarnost i harmonija među evropskim narodima, veoma bitna i materijalna podrška koja se pruža u okviru saradnje u ostvarivanju zajedničkih projekata pojedinih gradova.

Miroslav Vasin je, u ime Vlade AP Vojvodine, čestitao Dan Evrope. On je kazao da je danas odata pošta onima koji su život dali da bi pobedili fašizam, da nas njihova žrtva obavezuje da svoju žrtvu posvetimo tome da se okrenemo evropskim vrednostima i da suština nije samo ući u EU nego prihvatiti evropske vrednosti.

- Sigurno je da nama, koji smo se oduvek borili za Srbiju u Evropi, danas predstavlja zadovoljstvo činjenica da i oni drugi u Srbiji prihvataju evropske vrednosti i put u Evropu kao svoj najviši ideal. Srbija još nije član EU, nadamo se da će biti uskoro, ali Srbija ima svoju Evropu u malom – Vojvodinu, u kojoj 26 zajednica živi u slozi. Srbija ima Vojvodinu u kojoj se odavno neguju evropske vrednosti i koja mora da bude ponos Srbije i put koji Srbiju ubrzano vodi ka evropskom društvu prosperiteta i najsvetlijih vrednosti, istakao je Miroslav Vasin.

Dragan Đurić je rekao da je i Hrvatskoj i Srbiji Evropa zajednička sudbina. On je kazao da će Republika Hrvatska 1. jula ove godine postati 28. članica EU i da će tada hrvatski jezik postati 24. službeni jezik u Evropskoj uniji.

Dan Evrope obeležiće se i tribinom u okviru ciklusa „Izazovi Milanskog edikta danas”, na temu „Verski pluralizam u vreme Milanskog edikta – poruke za danas”, koja će se održati u „Augustinianumu”, od 19 časova.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop